6 moduri eficiente în care să încurajezi copiii

În cazul copiilor, cuvintele de încurajare sunt frecvent oferite la școală și acasă. Atunci când sunt folosite corect, astfel de cuvinte pot avea efecte pozitive puternice asupra copiilor.

Folosirea unor cuvinte încurajatoare potrivite poate aduce copiilor numeroase beneficii: consolidarea perseverenței; creșterea motivației pentru succes; îmbunătățirea stimei de sine. Persoanele cu o stimă de sine crescută se dovedesc a fi mai fericite și mai sănătoase din punct de vedere mental, în timp ce persoanele cu stima de sine scăzută tind să se confrunte cu tulburări psihice și chiar depresie.

În ce constă modul potrivit de încurajare

Este important ca, atunci când utilizați diferite cuvinte de încurajare, acestea să nu se transforme în laudă exagerată. Iată câteva aspecte de care să țineți cont, pentru a încuraja copiii într-un mod eficient!

  1. Oferă laude sincere și oneste.

Laudele nesincere, exagerate nu doar că nu stimulează copilul, însă ele pot fi și dăunătoare. Acestea pot afecta părerea pe care copiii și-o fac despre ei înșiși, iar dacă această imagine nu se află în concordanță cu realitatea, cu siguranță va veni momentul în care copiii vor trage ponoasele acestei discordanțe.

Așa NU Așa DA
Ești un geniu că ai rezolvat această problemă. („Geniu? Am răspuns doar la o întrebare din 3.”) Răspunsul tău este unul foarte bun și creativ la această întrebare.
Vai, ești un adevărat înger! („Înger că am oferit un biscuite unui coleg??? Cum rămâne cu temele nefăcute de aseară?”) Este generos din partea ta că ai decis să îi oferi biscuiți și colegului.
Te-ai descurcat foarte bine! Sunt sigură că și data viitoare te vei descurca la fel de bine. (Hmmm, mie îmi sună a mare presiune pentru un micuț.) Îm place soluția pe care ai propus-o.
  1. Fii specific și descriptiv.

Învurajați copiii, utilizând observații descriptive și specifice, nu replici generale pozitive. Indicați un aspect specific al performanței copilului și descrieți ce comportament a dus la rezultatele sale („A fost bine că te-ai gândit să sortezi după formă”).

Observațiile specifice și descriptive indică faptul că ați acordat atenție și că vă pasă.

Așa NU Așa DA
Este minunat! Îm place modul cum ai folosit diferitele culori pentru a picta acea minge.
Bună treabă! Ai venit cu un răspuns bine structurat, astfel că ai acoperit toate sub-punctele întrebării.
  1. Laudă efortul copilului și procesul, nu abilitatea sa.

Atunci când copiii sunt lăudați pentru efortul depus pentru a face un anumit lucru, ei învață să atribuie succesul acestui efort. Efortul este o calitate pe care avem puterea să o controlăm sau să o îmbunătățim prin muncă și practică. În consecință, acești copii se vor concentra mai mult pe dezvoltarea abilităților decât pe obținerea rezultatelor de la final.

Așa NU Așa DA
Ce băiat deștept! Îmi dau seama că ai lucrat foarte mult la acest lucru!
Abilitatea ta de a rezolva puzzle-uri este uimitoare. Strategia ta pentru rezolvarea acestui puzzle a fost excelentă.
Ești un maestru al puzzle-urilor! Te descurci foarte bine în încercarea de a găsi modalități diferite pentru rezolvarea acestui puzzle greu.
  1. Evită controlul sau lauda condiționată!

Lauda controlată este diferită de feedback-ul pozitiv pozitiv folosit pentru a valida progresul, evoluția sau capacitatea de rezolvare a sarcinilor unui copil. Acesta este oferită cu intenția de a manipula sau de a controla.

Iată câteva contra-exemple, pentru a evita să utilizezi acest gen de laudă!

Așa NU Așa DA
Sunt sigur că vei face mai bine data viitoare! Ai muncit foarte mult la acest lucru și te descurci foarte bine.
Te-ai descurcat foarte bine la acea sarcină, exact cum mă așteptam. Te-ai descurcat foarte bine la acea sarcină.
Bună treabă! Sunt sigur că data viitoare te vei descurca mai bine de atât. Îmi place cum ai pictat acest peisaj, folosind culori luminoase.
Dacă o ții tot așa, sunt sigură că te vei descurca excelent! Te-ai descurcat foarte bine în colectarea datelor.
  1. Evită lauda prin comparație.

Este ușor să cazi pradă acestui tip de laudă. La urma urmei, ăsta este spiritul în care am fost crescuți cei mai mulți dintre noi.

E adevărat că acest mod poate fi benefic atunci când reușim. Dar ce se întâmplă în cazurile în care eșuăm? Devenim frustrați, evident, și sunt mai mult deprimați decât motivați.

Exact precum lauda condiționată, și aceasta prin comparație, îi învață pe copii care este scopul câștigului, nu al procesului de învățare. Această atitudine orientată spre câștiguri reduce motivația intrinsecă care afectează dorința copiilor de a învăța sau de a depăși eșecul.

Așa DA Așa NU
Ești așa de bun, exact ca sora ta! Te descurci foarte bine la acest joc.
Ești chiar mai deștept decât Mihai! Ai rezolvat această problemă cu foarte mare atenție și concentrare!
  1. Evită lăudarea sarcinilor ușoare sau lauda în exces!

În timp ce primul tip îi poate determina pe copii să practice doar anumite activități care, au constatat ei, îi mulțumesc pe părinți, cel de-al doilea tip îi determină pe copii să își creeze o părere greșită despre sine. De asemenea, copiii supralăudați sunt condiționați să aștepte laudele de fiecare dată. Lauda devine o recompensă extrinsică care reduce, nu mărește, motivația. Lăudarea frecventă îi determină pe copii să creadă că absența acesteia înseamnă eșec.

Laudă este ca o sabie cu două tăișuri. Dar dacă părinții o folosesc în mod corespunzător, aceasta poate fi o forță de motivare puternică și un instrument de învățare deopotrivă.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut