Creșterea copiilor: informații utile și recomandări

Din momentul în care părinții spun „bun venit” micuțului lor, ei urmăresc cu nerăbdare progresul copilului, anticipând fiecare centimetru în plus și fiecare nouă etapă de creștere. Dar cum pot spune dacă copilul lor crește în mod corespunzător?

Creșterea fizică se referă la creșterea în înălțime, a greutății și alte modificări ale corpului care se întâmplă pe măsură ce copilul se maturizează. Părul crește; dinții cresc, apoi cad; și, în cele din urmă, schimbările aferente pubertății. Totul face parte din procesul de creștere.

Ce presupune în mod normal procesul de creștere?

Primul an de viață este o perioadă în care schimbările se petrec cu o viteză uimitoare. Acum, copiii, în medie, cresc în lungime de 25 centimetri și își triplează greutatea avută la naștere.

Având în vedere toate creșterile care se întâmplă atunci, proaspeții părinți ar putea fi surprinși atunci când copilul lor nu va continua să crească la fel de repede după primul an. În acest sens, este important de reținut că niciun copil nu continuă rata de creștere experimentată în primul an de viață. După vârsta de 1 an, creșterea copilului în înălțime mai încetinește puțin. Astfel, până la vârsta adolescenței, copilul crește în medie câte 6 centimetri pe an.

Având în vedere că niciun copil nu seamănă cu altul, este posibil ca perioadele de creștere mai rapidă să difere de la un caz la altul.

O creștere majoră se produce la momentul pubertății, de obicei între 8 și 13 ani la fete și de la 10 la 15 ani la băieți. Pubertatea durează aproximativ 2 până la 5 ani. Această puseu de creștere este asociat cu dezvoltarea sexuală, care include apariția părului pubian și de la axilă, creșterea și dezvoltarea organelor sexuale, iar la fete începerea menstruației.

Până când fetele ating vârsta de 15 ani, iar băieții ajung la vârsta de 16 sau 17 ani, creșterea asociată cu pubertatea ar trebui să fie încheiată pentru majoritatea cazurilor, fiind atinsă maturitatea fizică.

Vizitele la medic

Încă din primele luni de viață ale copilului, sunt recomandate vizitele periodice la medic. În acest mod, specialistul poate monitoriza procesul de creștere al copilului, observând dacă ceva nu este în ordine.

Cum poate un părinte să stimuleze creșterea normală a copilului?

Există câteva lucruri pe care le puteți face, în calitate de părinți, pentru a vă asigura că propriul copil crește și se dezvoltă normal:

  1. Odihnă suficientă: modelele de somn variază de la o vârstă la alta și de la un copil la altul. Totuși, majoritatea copiilor au nevoie de o medie de 10-12 ore de somn pe noapte.
  2. Alimentație sănătoasă: o dietă echilibrată, plină cu vitamine și minerale esențiale, îi va ajuta pe copii să-și atingă potențialul maxim de creștere.
  3. Exerciții regulate: deoarece obezitatea este o problemă pentru mulți copii, părinții ar trebui să se asigure că proprii copii fac mișcare în mod regulat. Fie că vorbim despre drumeții, ciclism, patinaj, orice gen de sport este benefic pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

Cum discutăm cu copilul despre schimbările survenite în timpul creșterii

Modificările apărute odată cu creșterea diferă de la un caz la altul. Astfel, unii copii sunt mai înalți, alții mai scunzi (exact ca și adulții). Unii băieți pot ajunge la pubertate mai devreme, în timp ce în cazul unor dintre fete, apariția menstruației sau creșterea sânilor poate întârzia. Toate acest diferențe sunt complet normale.

În calitate de părinte, este recomandat să eviți compararea copilului cu fratele, sora sau alți colegi. Atragerea atenției asupra înălțimii, de exemplu, îi va determina pe copii să acorde mai multă atenție acestui lucru și poate chiar să nu se simtă confortabil cu aceasta. Încurajați copiii să accepte propria creștere și dezvoltare. Explicați-le că unii copii cresc și se dezvoltă la rate diferite.

Totodată, copiii sunt extrem de curioși și pot avea numeroase întrebări despre schimbarea dinților de lapte, dezvoltarea sânilor sau transpirația. Răspundeți sincer tuturor întrebărilor copiilor și, mai mult decât atât, inițiați conversații pe acest subiect, pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă schimbările prin care trec și să le perceapă într-un mod pozitiv.

Dacă nu vă simțiți confortabil să discutați aceste subiecte, copiii ar putea asocia schimbările prin care trec cu ceva rușinos, tabu și, în acest caz, foarte puțin probabil să se mai destăinuie în fața voastră, atunci când ceva îi îngrijorează.

De asemenea, un lucru important este să îi ajutați pe copii să își consolideze stima de sine, astfel încât diferite caracteristici ale aspectului fizic (o înălțime mai mică, spre exemplu) să nu îi descurajeze. În acest sens, îi puteți îndruma spre diferite activități/sporturi care nu țin cont de înălțime, greutate, etc.

Atunci când crezi că există o problemă…

Dacă, din diferite motive, aveți îngrijorări legate de creșterea și dezvoltarea copilului, nu ezitați să consultați medicul pediatru. Acesta vă va oferi informațiile și sfaturile necesare și vă poate îndruma spre un specialist în tulburări de creștere, dacă va fi necesară o evaluare mai amănunțită.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut