De ce e important să continui să citești cărți cu un copil de vârstă școlară

Una dintre marile realizări pentru copiii de vârstă școlară este să învețe cum să citească. Odată ce au deblocat cuvintele magice de pe pagină, aceștia au la picioare întreg universul.

Fie că este vorba de lecturi simple sau de cărți mai stufoase, pe capitole și volume, atât copiii mici, cât și cei de vârstă școlară au o mulțime de variante din care pot alege.

Sigur că, odată deblocat universul magic al cuvintelor, este recomandat ca un copil să citească de unul singur pentru a-și îmbunătăți abilitățile de lectură. Și totuși, încă nu este momentul să renunți să citești împreună cu propriul copil.

Iată câteva motive pentru care să continui să practici acest obicei!

  1. Încurajează plăcerea pentru lectură

Când cititul reprezintă o parte obișnuită a rutinei unei familii, acesta se transformă într-un obicei normal, de zi cu zi, cum ar fi spălatul pe dinți sau cina în familie. De asemenea, pe măsură ce copilul citește mai mult alături de părinte, ba chiar îl vede pe acesta parcurgând propriile lecturi, cu atât va fi mai dornic să se afunde într-o poveste savuroasă.

  1. Mai mult timp pentru lectură = mai puțin timp pentru ecrane

Când lectura devine o parte integrată a programului unui copil, în mod natural timpul petrecut în fața ecranelor este redus.

Totodată, ca părinte, este recomandat să urmărești și timpul copilului în fața ecranelor. Mai exact, poți utiliza conținut educațional – spre exemplu, jocuri de matematică. În acest mod, vei contribui la modul în care copilul va alege să utilizeze tehnologia mai târziu în viață, fără să renunțe la plăcerea de a citi.

  1. Cititul împreună reprezintă o modalitate de consolidare a relației

Una dintre cele mai bune modalități de a vă conecta cu copilul este deschiderea unei cărți bune de povești. Nu numai că va fi o modalitate minunată de a vă petrece timpul împreună și de a consolida legătura cu copilul, dar vă va oferi, de asemenea, șansa de a împărtăși reciproc reacțiile, gândurile și opiniile cu privire la orice poveste citiți. Va încuraja copilul să gândească și să-și formeze propriile opinii și să le comunice.

A face diferite lucruri împreună cu copilul este o modalitate excelentă de a rămâne conectat și, la fel cum faceți diferite activități antrenante – mersul cu bicicleta sau drumeții –  pentru a ajuta copilul să rămână într-o formă fizică bună, tot așa cititul împreună va ajuta copilul să devină puternic din punct de vedere intelectual.

  1. Stimulează copilul să practice cititul cu voce tare

Cititul cu voce tare reprezintă o abilitate importantă. Practicând această activitate, copilul se va obișnui să citească și pentru alte persoane (abilitate utilă în școală), sporind totodată încrederea în sine a celui mic.

De asemenea, cititul cu voce tare îi ajută pe copii să-și îmbunătățească pronunția, să devină mai cursivi și să-și dezvolte vocabularul. Tot în acest mod, copilul va reuși să acceseze povestea la un alt nivel, să înțeleagă sensurile mai profunde ale unei povești.

  1. Este amuzant

Cine-a spus că doar pentru că suntem adulți, nu putem savura o carte pentru copii? Să zicem seria Harry Potter…

Deci, nu ezita să practici cititul împreună cu copilul, pentru că veți avea amândoi parte de o doză zdravănă de amuzament. Această distracție este însoțită la rândul său de numeroase beneficii. Spre exemplu, există cercetări care susțin că joaca părinților cu copiii și distratul împreună reprezintă cea mai bună metodă de a crește șansele ca un copil să fie sănătos și fericit, mai târziu în viață.

Așadar, indiferent că ai un prichindel, învățăcel în tainele lecturii, sau un copil de clasa a treia-a patra, care deja parcurge lecturi mai complexe, nu ezita să citești împreună cu acesta. Obiceiul va oferi numeroase beneficii de ambele părți. 🙂

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut