Încrederea adolescenților în forțele proprii. Sfaturi pentru părinți

Când adolescenții au încredere și capacitate de adaptare, ei sunt mai în măsură să abordeze situații dificile și să facă față acestora. În informațiile ce urmează veți descoperi câteva recomandări privind modul în care puteți construi încrederea propriului copil, concentrându-vă mai degrabă pe efortul depus decât pe rezultate.

Încrederea este convingerea că vei avea succes într-o anumită situație sau într-o anumită sarcină. Aceasta este asociată cu stima de sine care înseamnă să te simți bine în propria piele, considerându-te o persoană valoroasă. Totuși, în ciuda acestei asocieri, o stimă de sine crescută nu înseamnă neapărat un grad ridicat de încredere.

Reziliența reprezintă capacitatea de adaptare și de surmontare a siuațiilor stresante și dificile. Această capacitate de adaptare și încrederea sunt conectate de asemenea. Dacă copilul are o capacitate mare de adaptare și descoperă că se poate descurca în situații dificile, acest lucru va spori automat încrederea în propriile forțe.

Iată câteva moduri utile pentru a construi încrederea și reziliența propriului copil!

  • Fii practic!

Caută lucruri practice și pozitive pe care copilul le poate face pentru a-și dezvolta abilitățile și a spori șansele de succes. De exemplu, „Ioana, dacă vrei să fii aleasă pentru echipa de handbal, trebuie să te asiguri că asculți antrenorul și exersezi între sesiuni”.

  • Oferă copilului oportunitatea de a încerca lucruri noi!

Când copilul încearcă o mulțime de lucruri diferite, el va ajunge să descopere ce activități îi plac și la ce este bun. Totodată, copilul va învăța că este aproape imposibil să fii bun la toate lucrurile. Astfel, este perfect normal să te descurci bine la ceva și mai puțin bine la altceva. La urma urmei, nu putem fi toți atleți olimpici, geniali la matematică sau zei ai rock-ului!

  • Încurajează copilul să încerce în continuare!

Dacă copilul nu reușește la ceva, ajută-l să înțeleagă că toată lumea face greșeli. Este în regulă dacă nu reușești ceva din prima încercare. Pentru a sublinia acest lucru, poți apela la propria experiență, oferind câteva exemple de situații în care ai eșuat sau ai avut nevoie de mai multe încercări pentru a reuși.

  • Oferă un model de încredere în propriile abilități!

Poți fi un model de urmat în ceea ce privește încrederea. De exemplu, ai putea vorbi cu copilul despre ceea ce ți-ai propus să faci pentru a încerca să rezolvi cu brio o sarcină. Dacă ideile nu funcționează, poți modela reziliența, capacitatea de adaptare, vorbind despre ceea ce intenționezi să încerci data viitoare. Puteți discuta, de asemenea, despre diferite lucruri pe care le-ai făcut, în ciuda faptului că le considerai înfricoșătoare sau greu de făcut.

  • Încurajează copilul să acționeze încrezător!

Acționând încrezător este primul pas care trebuie făcut pentru a avea încredere în sine. Astfel, ai putea sugera copilului să mențină contactul vizual cu persoanele cu care intră în contact, să fie îndrăzneț, să facă ceea ce îi place, să încerce să nu acorde o atenție prea mare lucrurilor pe care nu le poate face și să țină la distanță activitățile la care știe că nu se pricepe.

  • Practicați abilitățile sociale!

Dacă observi că adolescentul întâmpină dificultăți în acest, ai putea să-i oferi câteva recomandări. De exemplu, poziția corpului, zâmbetul, conectarea cu ceilalți, manifestarea interesului față de activitățile altora și aderarea la conversații pot contribui la creșterea gradului de încredere.

  • Oferă feedback copilului!

Dacă un examen, un interviu sau un joc nu funcționează așa cum speră copilul, încearcă să-l apreciezi pentru efortul pe care depus în activitate. De asemenea, ai putea oferi câteva sugestii despre lucrurile care nu au funcționat și ar putea fi îmbunătățite data viitoare.

Riscuri privind încrederea adolescentului în propriile forțe

Încrederea copilului ar putea fi în pericol dacă el sau alte persoane pe care le respectă, se concentrează mai mult asupra rezultatelor obținute decât asupra efortului depus. Astfel, este important să transmiți copilului un mesaj puternic potrivit căruia ești mândru de parcursul său, de eforturile depuse și de implicarea sa, atunci când vine vorba de practicarea unei activități sau rezolvarea unei sarcini.

Încrederea de sine a adolescenților poate fi afectată și de schimbările fizice aferente acestei perioade. De asemenea, experiența de bullying sau presiunea de a fi la fel ca ceilalți sunt aspecte care pot dăuna încrederii adolescenților.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut