Metode prin care să-ți ajuți copilul să evite cyberbullyingul

Odată cu înflorirea domeniului tehnologic și a rețelelor de socializare, cyberbullyingul sau hărțuirea online reprezintă un pericol pentru copiii de pretutindeni, indiferent de vârstă.

Sigur că acest pericol nu este unul iminent, el putând fi evitat, această sarcină căzând în mare parte pe umerii părinților. De asemenea, este important să reținem că soluția nu o reprezintă interzicerea categorică a utilizării tehnologiei, de către copii.

Descoperă mai jos câteva metode utile prin care poți evita ca propriul copil să fie victima unei hărțuiri cibernetice.

  1. Social Media

Facebook, Twitter, Instagram, reddit și alte site-uri de socializare reprezintă o metodă excelentă de petrecere a timpului liber, printre adolescenți. Pentru că sunt foarte populare, există riscul ca adolescenții să observe postări sau comentarii răutăcioase la adresa lor. Nu este exclus ca și unele postări de pe bloguri să li se adreseze direct sau să facă aluzie la ei.

Dacă asta se întâmplă, încurajați-vă copiii să vină direct la voi și să vă spună despre ce e vorba. Este important să învățați copilul să nu răspundă răutăților din online, direct adresate lui, cu aceeași monedă.

De asemenea, este important să faceți un printscreen conținutului și să mergeți cu el la școală (la diriginte, director), dacă este cazul.

  1. Texting

Mesajele scrise reprezintă o metodă de comunicare des utilizată printre adolescenți. Drept urmare, este și o modalitate prin care copiii pot fi hărțuiți online în diferite moduri: sunt bârfiți, luați în derâdere, jigniți, calomniați sau chiar amenințați.

Încurajează copilul ca, în cazul în care o persoană i se adresează urât prin mesaje, să îi spună acelei persoane că este nepoliticos să-i adreseze astfel de lucruri. Dacă adolescentul continuă să primească astfel de mesaje scrise, încarajează-l să aibă încredere în tine și să îți spună ce se întâmplă. Ulterior, în funcție de gravitatea situației, poți bloca numărul expeditorului sau poți contacta părinții acestuia pentru a le explica ce se întâmplă.

În cazul în care conținutul este amenințător, acesta trebuie raportat la poliția locală și la școală, astfel încât aceștia să poată lua măsurile adecvate pentru siguranța copilului.

  1. Grupuri de chat

Există și posibilitatea ca un copil să fie inclus în diferite grupuri de chat online. Totuși, chiar și aici există riscul de cyberbullying.

Din nou, este recomandat să încurajați copilul să nu răspundă cu un limbaj agresiv, în cazul în care alți membri din chat vorbesc urât despre el. Cel mai bine este să învățați copilul să facă o captură a conversației, pe care să v-o arate imediat.

  1. Sexting

Sextingul reprezintă una dintre cele mai periculoase metode de agresiune cibernetică. Acesta apare atunci când o persoană spune lucruri cu tentă sexuală la adresa altei persoane, în încercarea de a o face să se simtă incomod sau de a o face de râs. De asemenea, această variantă include și postarea de fotografii răutăcioase, tot în același scop.

Mulți copii nu vorbesc cu părinții despre conținutul sexting, deoarece se tem că părinții lor se vor supăra pe ei pentru trimiterea de texte sau imagini care nu ar fi trebuit trimise. Drept urmare, imaginile sau mesajele text continuă să fie transmise fără nicio reținere în online, iar copilul se simte tot mai încolțit.

Așadar, dacă intuiești o astfel de situație, încurajează copilul să îți spună, explicându-i că nu vei fi supărat pe el pentru pozele sau mesajele trimise.

 Cyberbullyingul este foarte real și dăunează copiilor. Permiteți copiilor să știe că sunteți de partea lor și că veți face tot ce vă stă în putință pentru a-i sprijini, a-i proteja și a pune capăt hărțuirii.

Mai multe informații despre fenomenul de cyberbullying sunt disponibile AICI.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut