Cum să stimulezi producția laptelui matern

Pentru proaspetele mămici, experiența de după naștere poate fi una complet ciudată: ai de-a face cu două corpuri ale căror proprietăți și nevoi nu îți sunt tocmai cunoscute, și, mai mult decât atât, vrei nu vrei, te cuprinde o gamă contradictorie de sentimente – de la fericire și bucurie, la incertitudine, stres și îndoială de sine.

La toate acestea, mai adaugă și experiența alăptării care, la rândul rău, vine la pachet cu o mulțime de temeri și dileme: Primește copilul suficient lapte? sau Cantitatea de lapte matern produs este de ajuns?

Sigur că pentru orice dileme legate de această nouă experiență a parentingului, răspunsuri pertinente și personalizate vei descoperi consultând medicul specialist.

Dacă ajungi la concluzia că este necesară creșterea producției laptelui matern, există unele modalități susținute științific și unele practici pentru care mămicile bagă mâna-n foc de secole.

Iată câteva lucruri pe care le poți face și, în cazul cărora, rezultatul ar trebui să apară în câteva zile!

  1. Alăptează mai des!

Alăptează frecvent și permite-i copilului să decidă când să se oprească.

Când bebelușul suge la piept, hormonii care declanșează producerea de lapte de la sân, sunt eliberați. Acesta este reflexul de ejecție a laptelui. Acest reflex se petrece atunci când mușchii sânilor se contractă, laptele ajungând în canalele galactofore, țâșnind apoi prin mamelon. Tot acest proces se întâmplă la scurt timp după ce bebelușul începe să alăpteze. Astfel, cu cât alăptezi mai mult, cu atât sânul va produce mai mult lapte.

Alăptând bebelușul între 8 și 12 ori pe zi, poate ajuta la stabilirea și menținerea producției de lapte. Totuși, asta nu înseamnă că mai multe sau mai puțin hrăniri indică o problemă.

  1. Apelează la sesiuni de pompare între episoadele de alăptare!

Producția de lapte poate fi stimulată și în acest mod. Masează sânul înainte de pompare pentru a ușura procesul și pentru a te simți mai confortabil.

Încearcă să pompezi ori de câte ori:

  • Ai lapte rămas după o sesiune de alăptat;
  • Copilul a ratat un episod de hrănire;
  • Copilul primește o sticlă cu lapte matern sau formula;
  1. Alăptează de la ambii sâni!

La fiecare sesiune de hrănire, alăptează bebelușul de la ambii sâni. În acest mod, producția de lapte poate fi crescută. Totodată, chiar și în cazul pompării, trebuie să aplici procedeul pentru ambii sâni. S-a dovedit că această practică crește producția de lapte și poate determina un conținut mai ridicat de grăsimi în compoziția laptelui matern.

  1. Consumă alimente care stimulează lactația!

Există alimente care, în urma studiilor, au fost asociate cu creșterea producției de lapte matern. Alimentele și plantele din această categorie conțin galactogog – substanță care favorizează lactația. Din această categorie fac parte ovăzul integral, germenii de grâu, drojdia de bere sau făina de semințe de in.

Există și alte alimente și ierburi care pot crește producția de lapte matern, potrivit Fundației Canadiene pentru Alăptare. Aceste alimente și ierburi includ: usturoi, ghimbir, schinduf, chimen dulce, lucernă sau spirulină.

Atenție! Întotdeauna discutați cu medicul înainte de a lua un supliment alimentar, mai ales când alăptați. Chiar și remediile naturale pot provoca efecte secundare.

Posibile cauze pentru producția scăzută de lapte matern

Există câțiva factori care pot cauza o producție scăzută de lapte.

Unii dintre aceștia pot fi de natură emoțională. Anxietatea, stresul și chiar rușinea pot interfera cu reflexul de ejecție, determinând o producție mai scăzută de lapte. Crearea unui mediu intim și relaxant pentru alăptare, pentru a face experiența plăcută și fără stres, poate contribui la creșterea producției de lapte matern.

Totodată, anumite afecțiuni medicale pot interfera cu producția de lapte matern. Acestea includ: hipertensiunea arterială indusă de sarcină, diabet, sindromul ovarelor polichistice.

Medicamentele care conțin pseudoefedrină, cum sunt medicamentele pentru sinusuri și alergii și anumite tipuri de medicamente pentru controlul hormonilor asociați nașterii, pot reduce producția de lapte matern.

Fumatul și alcoolul în cantități moderate spre mari pot avea același efect negativ.

Insuficiența țesutului glandular din cauza intervențiilor chirurgicale la nivelul sânilor, cum ar fi reducerea sânilor, îndepărtarea chisturilor sau mastectomia, pot scădea lactația. Chirurgia mamară și piercing-urile în mameloane pot deteriora nervii asociați producției de lapte matern.

Majoritatea femeilor pot produce cu o treime mai mult decât cantitatea de lapte de care bebelușii au nevoie, informează Mayo Clinic. Totuși, dacă te macină anumite îngrijorări în această direcție, nu ezita să ceri sfatul unui medic specialist sau unui consultant în lactație.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut