Efectele pozitive ale plimbărilor în aer liber

Voi cum vă petreceți timpul liber? Nu-i așa că vi se întâmplă destul de des să vă lăsați ademiniți de o mulțime de evenimente indoor, de activități realizate acasă (jocuri pc, tv, etc.) și să renunțați la timpul petrecut în aer liber?

E o alegere deloc inspirată, ba chiar nesănătoasă. Fără să ne dăm seama, ispitiți de alte atracții, ajungem să renunțăm la beneficiile pe care timpul petrecut în aer liber ni le oferă.

Medicii susțin că natura are un rol important în bunăstarea noastră de zi cu zi, astfel că plimbările în aer liber ne pot îmbunătăți sănătatea mentală.

Ținând cont că neglijăm tot mai mult activitățile outdoor, nu e exclus ca, în contextul în care petrecem tot mai mult timp legați de un scaun un birou și un calculator, cât de curând specialiștii să ne prescrie plimbarea în natură ca terapie.

Concluzii ale unor studii despre efectele plimbărilor în natură

Dovadă a efectelor pozitive ale plimbărilor în aer liber stau numeroase studii. Potrivit World Economic Forum, un studiu recent a analizat voluntari a căror bunăstare mentală era scăzută.

După ce participanții la studiu au practicat ieșirile în natură pe o perioadă de 6 săptămâni, 2/3 dintre aceștia au declarat că au constatat o îmbunătățire a stării mentale. Vestea și mai bună este că cele mai mari îmbunătățiri s-au observat tocmai la acele persoane care prezentau cele mai mari probleme în acest sens.

Un alt studiu în acest sens a descoperit că este suficient ca o persoană să privească mai multe fotografii cu peisaje din natură, pentru ca nivelul de stres să fie redus. Explicația ar fi că acele persoane care au privit imagini din natură, au înregistrat o activitate mai crescută în sistemul nervos parasimpatic. Acesta controlează stresul și instinctul de luptă.

Totodată, specialiștii au descoperit că cele mai mari beneficii le furnizează acele scene/peisaje care ne inspiră și ne trezesc sentimente de admirație și respect.

Deși nu pot explica pe deplin cum funcționează acest proces, cercetătorii ne asigură că timpul petrecut în natură nu ne face decât bine. Astfel, plimbările în natură reprezintă una dintre cele mai eficiente metode pentru a ne destresa, relaxa și a atinge acea stare generală de bine.

P.S.: Nu ezita să te bucuri de timp în aer liber alături de propriul copil și încearcă să-i insufli și acestuia plăcerea de a petrece timpul liber în natură!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut