Expunerea la fumul de tutun asociată cu afectarea auzului la copiii mici

Expunerea prenatală și postnatală la fumul de tutun a fost asociată cu deficiențe de auz în rândul copiilor mici, potrivit unui studiu japonez de epidemiologie pediatrică și perinatală.

În cadrul observării a 50.734 de copii în vârstă de 3 ani, care s-au născut între 2004 și 2010, 3,8% au fost expuși la tutun numai în timpul sarcinii; 15,2% au fost expuși in utero doar la fumatul maternal anterior sarcinii; 3.9% au fost expuși doar la fumatul pasiv la 4 luni; și 0,9% au fost expuși la fumul de tutun în timpul sarcinii și la 4 luni.

Prevalența tulburărilor de auz la vârsta de 3 ani a fost de 4.6%. În comparație cu copiii care nu au fost expuși fumul de țigară prenatal și la 4 luni, copiii expuși in utero doar la fumatul maternal anterior (mămici fumătoare înainte de sarcină), au avut un risc mai mare cu 26%, în medie, de a suferi de o afecțiune auditivă; copiii expuși la fumatul pasiv doar la 4 luni au prezentat un risc mai mare cu 30%; aceia expuși doar la fumatul din timpul sarcinii, au prezentat un risc crescut cu 68%, în timp ce copiii expuși la tutun în timpul sarcinii, cât și fumatului pasiv la 4 luni, au prezentat un risc de circa 2.4 ori mai ridicat.

„Deși liniile directoare privind sănătatea publică descurajează deja fumatul în timpul sarcinii și în fața copiilor, unele femei încă fumează în timpul sarcinii și mulți copii mici sunt expuși la fumatul pasiv”, a spus autorul principal Dr. Koji Kawakami, Universitatea din Kyoto, din Japonia, potrivit ScienceDaily.

„Acest studiu arată clar că prevenirea expunerii la fumul de tutun în timpul sarcinii și postnatal poate reduce riscul de probleme de auz la copii. Constatările ne amintesc de necesitatea de a continua consolidarea intervențiilor cu scopul prevenirii fumatului înainte și în timpul sarcinii, precum și expunerea la fumatul pasiv, în rândul copiilor.”, a mai declarat acesta.

Dacă la maturitate fiecare are dreptul de a lua propriile decizii privind sănătatea, în cazul copiilor lucrurile stau diferit. Noi suntem cei care se presupune că îi protejăm, încercând să îi creștem într-un mediu cât mai prietenos dezvoltării armonioase.

Și acesta nu reprezintă singurul efect negativ pe care fumul de țigară îl are asupra copiilor. Potrivit altor cercetări, fumatul în timpul sarcinii poate compromite funcția renală a copiilor, fiind asociat de asemenea, cu nașterea prematură, greutatea mai mică la naștere și asfixierea fătului.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut