Familia mea e normală? Tipuri de familii

Indiferent cum arată familia noastră, cert este că avem cu toții aceleași nevoi de apartenență și afecțiune. Totuși, modul în care arată propria familie poate fi dezorientant pentru copii, pentru că da, există mai multe tipuri de familii.

Dacă ne-ntrebăm cum arată o familie, probabil primul răspuns care ne vine în minte este mamă, tată și copil/copiii. Ei bine, e nevoie de o mamă și de un tată pentru a face un copil, dar să fie acesta singurul tip de familie?

Tipuri de familii

Tipuri de familii

 • Ce spuneți de familiile monoparentale?
 • Sau ce ziceți de acele familii extinse în care părinții și copiii locuiesc în aceeași casă cu bunicii?
 • Sau dacă ne gândim la copiii adoptați? Sigur că ei au un tată și o mamă, dar familia lor s-a format în alt mod.
 • Să mai spunem că există copii care, din diverse motive, locuiesc o perioadă cu mama și alta cu tata?
 • Sau ce părere aveți de copiii care fac parte din familii de gay?
 • Mai există și familii extinse, care, măcar de sărbători, se strâng toți la un loc: bunici, mătuși, unchi, verișori, frați și surori.
 • De asemenea sunt și cazuri în care copiii locuiesc cu frații și părinții vitregi. Deci sunt copii care au câte 2 mame, câte 2 tați, câte 4 perechi de bunici și cine știe câți unchi, mătuși și verișori.

Toate aceste variante de familii sunt reale și toate sunt la fel de des întâlnite în prezent. Și nu putem spune că vreuna dintre ele este greșită sau potrivită.

În schimb, putem afirma că în orice tip de familie oamenii au nevoie de hrană, căldură, îmbrăcăminte și adăpost, trăiesc împreună și încearcă să se iubească reciproc și să aibă grijă unii de ceilalți. Mediul în care aceste nevoie umane îți sunt îndeplinite, poate fi numit familie.

Cum funcționează o familie

Acum că ne-am dumerit despre ce înseamnă o familie, este important să descoperim cum funcționează aceasta, dacă există unele principii de bază sau tipare pe care societatea le-a modelat de-a lungul timpului.

Fiecare membru al unei familii are de îndeplinit un anumit rol, astfel încât familia să funcționeze armonios și nevoile fiecărui membru să fie îndeplinite.

În trecutul destul de apropiat,  de obicei tatăl era cel care lucra și „aducea bani în casă”, iar mama era casnică,  revenindu-i sarcina să se îngrijească de casă și de copii. A existat și situația în care unele mame au lucrat, tații rămănând acasă, însă erau cazuri destul de izolate.

În trecutul ceva mai îndepărtat, bărbații plecau la vânătoare sau la luptă, iar femeile și copiii trebuiau să se descurce singuri până când bărbații se întorceau acasă.

În prezent, unii oameni merg să lucreze în altă parte (alt oraș sau chiar altă țară), timp de câteva săptămâni/luni, după care se întorc acasă pentru câteva săptămâni/luni, până când este timpul să se întoarcă din nou la serviciu.

Privind rolurile în familie, acum lucrurile nu mai stau chiar așa, în sensul că părinții nu mai au de îndeplinit fiecare doar o sarcină. Cazul cel mai obișnuit este ca amândoi părinții să lucreze și tot amândoi să se implice în creșterea și educarea copiilor. Fiecare își face partea și cooperează unul cu celălalt, astfel încât „acasă” să fie acel loc fericit în care oamenii să se simtă iubiți și să își acorde atenție și grijă reciproc.

De asemenea, există situații în care ambii părinți să nu lucreze în afara casei. Și asta se întâmplă într-o mulțime de cazuri:

 • Uneori nu își găsesc un serviciu.
 • Uneori este posibil ca adulții să nu fie suficient de buni pentru a lucra.
 • Alteori se întâmplă ca adulții să fie nevoiți să rămână acasă pentru a avea grijă de o persoană din familie care este foarte bolnavă sau are un handicap și are nevoie de îngrijire cu normă întreagă.
 • Uneori, unul sau ambii adulți dintr-o familie s-au retras din câmpul muncii.
 • În alte cazuri, adulții pot lucra de acasă și să fie plătiți.
 • Alții decid că singura lor slujbă cu normă întreagă este să aibă grijă de familie și de casă.

Să fii adult nu este întotdeauna la fel de cool cum credeam în copilărie sau cum cred copiii noștri în prezent. Mai mult, odată devenit părinte, responsabilitățile se înmulțesc. Nu te mai gândești doar la tine, ci trebuie să oferi hrană, căldură și adăpost, iubire și îngrijire pentru familia ta. Furnizarea acestor lucruri necesită timp, muncă și bani.

Familiile se pot despărți

Există situația în care, din cauza divergențelor, adulții decid să se despartă.

Uneori părinții divorțează și apoi se căsătoresc din nou, astfel încât copiii ajung să aibă o mamă vitregă sau un tată vitreg. Sau ambele. În prezent, mai mult ca oricând, există copii care sunt crescuți în familii vitrege.

Lucrul cel mai important pe care copiii trebuie să îl rețină este că mama vitregă sau tatăl vitreg nu sunt acolo să ia locul părinților adevărați. Și nici să le fure iubirea acestora. Ei pot fi prietenii copiilor și chiar pot contribui cu afecțiune, îngrijire și sprijin, la creșterea acestora.

Există și situațiile triste în care copiii devin victime colaterale ale despărțirii părinților, fiind privați de șansa de a-și mai vedea unul dintre părinți sau unii bunici, unchi, veri, mătuși. Și asta este o situație extrem de tristă.

Indiferent în care dintre aceste nenumărate situații vă regăsiți, este important să furnizați copilului o lecție importantă: că el va fi iubit și că nevoile sale vor fi împlinite, în oricare dintre situații. Deci el face parte din familie! De asemenea, este recomandat să vă încurajați copilul să comunice cu voi, să vă împărtășească toate temerile și grijile pe care acesta le are cu privire la propria familie și împreună să găsiți o soluție.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut