Fenomenul de cyberbullying

Problemele între copii/ adolescenți, șicanele și acțiunile de teasing au existat de când lumea. Însă, în ultima vreme, acestea nu se mai petrec doar la școală, la joacă, etc., ci și în mediul virtual, caz în care ne confruntăm cu fenomenul de cyberbullying.

Pentru părinți este destul de dificil să ia la cunoștință despre viața „virtuală” a copiilor, mai ales că aceștia ajung să utilizeze tehnologia diferit față de noi, adulții, fiind conectați continuu nu doar la una, ci la mai multe platforme sociale.

Totuși, este important să nu ne dăm bătuți în fața tehnologiei și să rămânem conectați cu copiii, chiar și atunci când vine vorba de acest subiect. Implicarea părinților în universul cibernetic al copiilor le oferă acestora posibilitatea de a-și proteja copiii de posibilele pericole virtuale.

Având în vederea acestea, mai jos veți descoperi mai multe informații despre cyberbullying și despre modul în care vă puteți ajuta copilul, în cazul în care acest fenomen a pătruns în viața copilului.

Ce este cyberbullying?

Cyberbullying reprezintă fenomenul de bullying care, de această dată se petrece în mediul online, prin utilizarea dispozitivelor electronice. Altfel spus, tehnologia ajunge să aibă o întrebuințare negativă, fiind utilizată pentru a hărțui, a amenința, a face de rușine alte persoane. Acest termen de cyberbullying face referire mai mult la problemele „virtuale” ce apar între copii/ tineri. Atunci când un adult este implicat, avem de-a face cu cyberstalking (hărțuire cibernetică), caz în care ne confruntăm cu o infracțiune și, deci, există consecințe juridice.

Prin ce se diferențiază cyberbullyingul?

De obicei, copiii care sunt victimele cyberbullyingului, se confruntă cu acest fenomen de agresiune și în viața reală, de zi cu zi. Totodată, în cazul cyberbullyingului, este mult mai dificil copilului să se sustragă acestei experiențe.

Practic, fenomenul se poate desfășura oricând. 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, indiferent că persoana agresată virtual este singură sau nu.

O altă specificitate a acestui tip de agresiune este că, de multe ori, identitatea agresorului rămâne un mister. Astfel, mesajele și imaginile de intimidare, propagate în online, pot fi transmise în mod anonim și pot viza un public foarte larg. Descoperirea sursei poate fi destul de dificil de descoperit, uneori chiar imposibil.

Totodată, atunci când mesajele text sau vizuale, cu caracter inadecvat sau hărțuitor, au fost deja distribuite, este extrem de dificil ca acestea să fie șterse.

Semne ale existenței cyberbullyingului

Mulți copii și adolescenți care se confruntă cu fenomenul de cyberbullying, au tendința să ascundă acest lucru părinților și profesorilor. De multe ori, aceștia iau această decizie pentru că se simt rușinați de stigmatul social sau din teama de a nu le fi retras privilegiul de a utiliza internetul.

Semnele existenței cyberbullyingului variază, însă acestea pot include:

 • Nervozitate sau o stare emoțională proastă înainte și/sau după utilizarea internetului;
 • O atitudine secretoasă și protectoare cu referire la viața virtuală;
 • O atitudine introvertită, retrasă; renunțarea la timpul petrecut cu familia, prietenii sau la diverse activități;
 • Evitarea adunărilor școlare sau de grup;
 • Note fluctuante și o atitudine furioasă acasă;
 • Schimbarea dispoziției, a comportamentului sau a ritualurilor de somn și masă;
 • Dorința de a renunța definitiv la utilizarea telefonului și/sau calculatorului;
 • Evitarea discuțiilor cu privire la activitățile desfășurate pe telefon sau calculator.

Efectele fenomenului de cyberbullying

Deși dispozitivele electronice (telefoane, computere, tablete, etc.) și platformele sociale sunt utilizate pentru cyberbullying, acestea nu trebuie blamate. Site-urile de social media pot fi utilizate pentru numeroase activități pozitive, precum conectarea copiilor cu prietenii și familia, ajutarea elevilor la școală sau oferirea de diverse metode de divertisment.

În ciuda acestor aspecte benefice, aceste instrumente pot fi adesea folosite și în scopuri negative. Fie că e vorba de persoane sau tehnologie, efectele fenomenului de bullying sunt similare.

Astfel, potrivit www.stopbullying.gov, copiii care se confruntă cu intimidarea virtuală sunt mai susceptibili de:

 • Consumul de alcool și droguri:
 • Absentarea de la școală;
 • Experimentarea bullyingului în persoană;
 • Dorința de a nu mai merge la școală;
 • Primirea de note proaste;
 • Stimă de sine scăzută;
 • Creșterea riscului de a avea probleme de sănătate;

Cum pot ajuta părinții

Ca în orice problemă, și în cazul în care descoperi că copilul tău este victima cyberbullyingului, nu trebuie să reacționezi urât. Cea mai bună strategie este oferirea de confort și sprijin emoțional.

Explică-i copilului că nu e vina sa, că nu trebuie să se simtă rușinat de această experiență. Ba mai mult, subliniază că aceste acțiuni de (cyber)bullying spun mai mult despre inițiator, decât despre victimă.

Dacă agresorul virtual este unul dintre colegii săi, nu ar fi rău să aduci această problemă și la cunoștința dirigintei. De asemenea, încurajează-ți copilului să nu răspundă acestor acțiuni înjositoare, pentru că nu va face decât să înrăutățească situația.

Totodată, nu ezita să faci un printscreen al mesajelor hărțuitoare pentru a le avea ca probe.

Alte măsuri pe care le poți lua sunt: să blochezi agresorul pe toate platformele (atunci când acesta este cunoscut); limitează accesul la tehnologie și asigură-te că internetul este utilizat doar sub supravegherea ta; apelează la diverse programe de securitate, utile pentru a menține sigură navigarea pe internet a copilului. Nu în ultimul rând, nu te feri să cunoști universul copilului tău, inclusiv pe cel virtual. Urmărește activitatea online a copilului, fără a abuza însă de acest privilegiu. Totodată, nu ezita să îi explici copilului riscul de a oferi informații personale în online, chiar și prietenilor.

Mai multe informații utile despre fenomenul de cyberbullying sunt disponibile AICI!

Un Comentariu

Adauga un comentariu

KidsOut