Fotografiile online cu copilul: ce aspecte să ai în vedere

Bloggingul despre propriul copil sau postarea de fotografii cu acesta poate fi o modalitate frumoasă de a împărtăși momentele speciale ale copilului. Dar este recomandat să te gândești la modul în care fotografiile și informațiile pe care le postezi, vor deveni parte din amprenta digitală a copilului tău.

De ce părinții fac blogging despre proprii copii și postează fotografii cu aceștia

Distribuirea online de fotografii și informații despre copii este o activitate destul de comună. Probabil că fiecare dintre noi a făcut la un moment dat, măcar una dintre următoarele acțiuni:

 • Distribuirea de poze cu familia din vacanță;
 • Scrirea pe blog despre parenting și creșterea copiilor;
 • Contribuirea la blogurile la paginile de social media ale unei comunități; spre exemplu, dacă copilul aparține unei echipe sportive locale
 • Susținerea sau promovarea anumitor website-uri, în cazul în care copilul are anumite nevoie speciale.

Toate acestea pot fi moduri în care fiecare dintre noi alege să-și țină familia și prietenii la curent cu evoluția propriei familii și a copilului, cu momentele frumoase și speciale din viața noastră. De asemenea, acestea pot fi modalități în care să ajuți o comunitate din care faci parte sau prin care să susții o cauză în care crezi.

Postarea de fotografii și informații despre copii: aspecte pe care să le ai în vedere

Dacă scrii pe blog despre propriul copil sau postezi fotografii cu acesta, înseamnă că creezi o amprentă digitală pentru el. Cu cât volumul de informație distribuită online este mai mare, cu atât și amprenta digitală este mai stufoasă.

Amprenta digitală a copilului face parte din viitoarea reputație online a acestuia. De aceea este important să afli ce simte copilul despre faptul că împărtășești fotografii și informații despre el. De exemplu, copilul poate:

 • crede că e cool;
 • prefera să nu postezi și nici să nu scrii nimic despre el pe blog;
 • prefera să îl întrebi înainte de a posta sau de a scrie pe blog ceva despre el;
 • simți că este ok dacă scrii într-un grup închis, în care accesul nu este public, dar poate că nu agreează să scrii într-un spațiu online public, cum ar fi pagina de Facebook sau Instagram.

Vorbește cu copilul despre postările în online

Este întotdeauna o idee bună să întrebi copilul dacă este în regulă pentru el ca tu să postezi o anumită fotografie sau un videoclip despre el. În jurul vârstei de 3 ani, copiii sunt capabili să spună dacă le place o fotografie cu ei înșiși. Dacă copilul este prea mic pentru a-și exprima preferințele, atunci apelează la propria judecată.

În cazul în care vrei să ceri mai subtil părerea copilului, poți începe conversația prin a-l întreba ce gândește despre modul în care părinții postează fotografii sau informații despre proprii copii, pe blog sau în social media. Poți arăta și niște exemple. În acest mod vei reuși să obții o imagine de ansamblu despre ceea ce copilul gândește în această direcție.

Chiar dacă copilul este ok pentru moment cu postarea de informații și fotografii despre el în online, este posibil ca, pe viitor, acesta să îți ceară să ștergi unele lucruri despre el. Dacă se întâmplă asta, este important să-i respecți cererea. Dar reține: chiar și atunci când ștergi unele fotografii, nu le poți elimina complet de pe internet, dacă acestea au fost deja distribuite de alte persoane.

Echilibrul între intimitate și postarea de informații/fotografii despre copii

Chiar dacă copilul este de acord să împărtășești unele informații sau imagini despre el, este o idee bună să încerci să găsești un echilibru între protejarea confidențialității și siguranței copilului și împărtășirea vieții de familie.

Iată câteva recomandări:

 • Evită să menționezi numele copilului pe diferite site-uri publice.
 • Evită să publici fotografii care ar putea duce la identificarea adresei unde locuiește copilul sau unde merge la școală.
 • Evită dezvăluirea informațiilor personale care ar putea identifica copilul, cum ar fi data nașterii sau adresa.
 • Reține că fotografiile pe care le postezi pot fi modificate și distribuite.
 • Utilizează aplicațiile de e-mail sau de mesagerie pentru a trimite fotografii familiei și prietenilor.
 • Creează „albume de familie virtuale” private pentru a le împărtăși doar cu familia și prietenii apropiați.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care îl poți face este să te asiguri că imaginile și informațiile pe care le postezi, trimit un mesaj pozitiv despre propriul copil. De exemplu, ai putea evita să postezi un videoclip în care copilul plânge și să optezi pentru ceva pozitiv, în schimb, care să respecte totodată „doleanțele” copilului în cauză.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut