Gelozia în cuplu: când e sănătoasă și când nu

Indiferent că se manifestă blând sau ceva mai intens, gelozia în cuplu poate avea un impact asupra relației. Spre exemplu, majoritatea dintre noi devenim puțin geloși atunci când observăm că partenerul nostru se simte bine în compania unei alte persoane de sex opus.

Oricât ar încerca acesta să ne aigure că nu e cazul să ne facem griji, cum apare o nouă persoană în viața partenerului, care pare interesată de acesta, una două ni se aprind beculețele.

Există două tipuri de gelozie

Acum, în funcție de cât de intensă este reacția noastră, putem determina dacă e vorba de o gelozie sănătoasă sau nesănătoasă.

Gelozia sănătoasă reprezintă o modalitate de a „ne proteja teritoriul” și provine dintr-un grijă sinceră și angajament față de relația de cuplu.

Gelozia nesănătoasă are modalități dăunătoare de manifestare, printre care minciuni, amenințări, milă față de propria persoană, sentimente de inadecvare, inferioritate și nesiguranță.

Gelozia sănătoasă

Putem spune că gelozia sănătoasă ne ajută să ne protejăm căsnicia, constituind o modalitate prin care:

 • Ne aratăm angajamentul față de relație;
 • Ne deschidem față de partener, purtând o comincare onestă;
 • Ne ajută să prevenim unele probleme care pot deveni amenințări pentru căsnicie sau care pot cauza fisuri într-o căsnicie;

Atunci când simțim gelozie, este important să discutăm cu partenerul acest aspect, să descoperim care este cauza geloziei și ce soluție putem găsi în această privință, astfel încât manifestarea geloziei să nu ajungă să reprezinte în sine un mijloc de distrugere a căsniciei.

Recomandarea este ca, atunci când partenerul (fie că e vorba de soț sau soție) vă semnalează gelozie, să țineți cont de instinctul acestuia. Când vine vorba de persoanele de același sex, fiecare dintre noi are un fler înnăscut, fiind capabil să constatăm când acestea se comportă necorespunzător raportat la propriul partener.

Gelozia nesănătoasă

Gelozia nesănătoasă se manifestă cu totul diferit. Aceasta ne întunecă gândirea, determinându-ne să ne comparăm cu ceilalți și să ne simțim în inferioritate.

O persoană extrem de geloasă va încerca să controleze relația de cuplu, prin dominarea partenerului, manipulare, exagerare, auto-compătimire și alte astfel de tertipuri. De obicei, acesta este și cazul în care unul dintre parteneri ajunge să înșele. Spre exemplu, atunci când soțul rezistă crizelor de gelozie ale soției, aceasta din urmă încearcă să acapareze și mai mult teren, controlând și mai mult partenerul. Soțul continuă să reziste crizelor de gelozie, însă poate începe să caute un partener de discuție, pe cineva cui să-și spună ofurile, din afara căsniciei.

Iată câteva dintre efectele geloziei nesănătoase:

 • Te îndoiești de sinceritatea soțului / soției și îl / o acuzi în mod ilicit, îndepărtând partenerul.
 • Te simți fără valoare și fără importanță.
 • Devii frustrat și copleșit de situație.
 • Ești dominat de dorința de a controla.
 • Relațiile sexuale cu partenerul devin din ce în ce mai rare.

Este important să reținem că gelozia nesănătoasă reprezintă o armă cu care ne putem distruge propria căsnicie.

Recomandări dacă ai un partener extrem de gelos:

 • Evaluați-vă comportamentul și vedeți dacă faceți ceva neadecvat, care provoacă gelozia.
 • Opriți această activitate sau implicare pentru o perioadă, pentru a demonstra partenerului că relația voastră e mai presus de toate (evident, dacă gelozia are un temei real);
 • Fii efctuos cu partenerul, exprimă-ți dragostea față de acesta!
 • Comunicați sincer, discutați deschis problema și încercați să găsiți o soluție win-win.

Recomandări dacă tu ești persoana geloasă din relație:

 • Consultați-vă cu câțiva prieteni de încredere! Poate că gelozia voastră nu are un temei real și faceți mare tam-tam degeaba.
 • Fii onest cu tine însuți! Întreabă-te ce îți cauzează aceste sentimente, vezi dacă doar încerci să manipulezi!
 • Revizuiește-ți părerea asupra partenerului! Încearcă să îți reamintești calitățile pentru care te-ai îndrăgostit de acesta! Vezi dacă nu cumva suspiciunea și anxietatea sunt principalele repere din comportamentul tău!
 • Exprimă-ți sentimentele față de partener! Fii cinstit privind ceea ce simți, fără a încerca să manipulezi!

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut