Gestionarea conflictelor dintre frați

Pe mâncare, pe jucării, pe afecțiunea părinților sau din neant, luptele dintre frați sunt un fapt. La urma urmei, copiii încă sunt într-o etapă a descoperirii, în care învață să-și gestioneze emoțiile și cum să se înțeleagă unul cu celălalt.

Atunci când conflictele dintre frați se accentuează și aceștia riscă să se ia la trânte, este recomandat să intervenim înainte ca vreunul să fie rănit. După aceea, este momentul să arătăm copiilor cum să își rezolve constructiv problemele.

Pașii întreruperii unei lupte între frați

În cazul în care între copii izbucnește o luptă, puteți respecta următorii pași:

 1. Opriți lupta înainte de a începe plânsul. Acest lucru poate însemna separarea copiilor și trimiterea acestora în părți diferite ale camerei sau în camere diferite, pentru a se calma.
 2. Păstrați-vă calmul. Acest lucru ar putea părea imposibil, însă ideea este să nu ne comportăm astfel încât să înrăutățim lucrurile. Încercați să economisiți energia pentru a oferi feedback pozitiv cu privire la comportamentul pe care doriți să-l încurajați în rândul copiilor.
 3. Spuneți copiilor că veți discuta despre această întâmplare puțin mai târziu. Copiii sunt adesea prea supărați ca să mai fie atenți la ceea ce le spunem. Astfel, este recomandat să așteptați să se liniștească apele, înainte de a aborda problema. În cazul copiilor mai mari, momentul oportun poate fi abia ziua următoare.

Cum gestionăm constructiv luptele dintre frați

Aceste tipsuri îți pot ușura sarcina de a liniști apele, atunci când conflictele între frați izbucnesc:

 • Tratați toți copiii corect!

Rețineți, totuși, că tratamentul echitabil nu înseamnă neapărat același tratament. Spre exemplu, s-ar putea să fie destul de greu să aplici același tratament, în cazul în care diferența de vârstă între copii este una semnificativă.

 • Evitați comparațiile negative!

Afirmații de genul: „Ar fi trebuit să știi mai bine pentru că ești mai în vârstă decât el.” sau „Tu ești cel care face probleme întotdeauna.”, pot determina un copil să se simtă și mai rănit sau supărat.

 • Identificați cauza luptei!

Acest lucru vă ajută, de obicei, să vă dați seama care este cel mai bun lucru pe care îl puteți face în continuare. De exemplu, dacă un copil a luat o jucărie de la un frate, trebuie să intervii. În caz contrar, copilul află că lupta este o modalitate de a obține ceea ce dorește. Supraveghind discret copiii este cea mai bună modalitate de a cunoaște motivul real al luptei și de a lua cea mai bune decizie privind aplanarea conflictului între frați.

 • Utilizați regulile pentru a vă face clare așteptările privind comportamentul copiilor!

După ce ați stabilit astfel de reguli nu ezitați să le aduceți copiilor la cunoștință, și să le puneți în aplicare ori de câte ori este cazul. Totodată, atunci când nu sunt respectate, nu ezitați să fiți consecvenți și să aplicați consecințele aferente.

 • Fiți mereu pregătiți!

Asta înseamnă să vă gândiți anticipat la moduri în care puteți rezolva micile dezacorduri dintre frați, precum și conflictele mai mari. De exemplu, în cazul unor dezacorduri mici, puteți implica și copiii în găsirea unor soluții, care să mulțumească ambele părți. O soluție eficientă poate fi și aplicarea unor consecințe anterior stabilite, în cazul luptelor care implică violență fizică.

Rezolvarea problemei după ce lupta a avut deja loc

Există câteva lucruri pe care le puteți face după o luptă între frați, din care copiii să învețe să rezolve eficient problemele pe viitor. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să așteptați ca toți copiii implicați să se calmeze.

 • Permiteți copiilor să știe ce intenționați să faceți!

De exemplu, „Am decis că nici unul dintre voi nu ar trebui să utilizeze computerul până când nu găsim o cale de a opri luptele. Înțelegeți? Sunteți dispuși să lucrăm la rezolvarea problemei acum?”.

 • Lăsați ambii copii să își spună punctul de vedere cu privire la cauza problemei!

Încurajați-i să încerce să empatizeze, să privească lucrurile și din punctul de vedere al celeilalte persoane. În funcție de situație, ar putea fi de folos să le spuneți că doi oameni ar putea să nu fie de acord unul cu celălalt, și totuși ambii să aibă puncte de vedere valide.

 • Rugați ambii copii să spună ceea ce ar dori ei să se întâmple!

De asemenea, îi puteți ajuta să se gândească la așteptările lor. De exemplu, „Andrei, ți se pare corect să folosești doar tu computerul tot timpul?”

 • Faceți un brainstorming!

Încurajați copiii să vină cu idei despre cum puteți rezolva problema. Chiar dacă acestea nu sunt cele mai inspirate, ascultați-le, fără să le criticați și judecați. Vino și tu cu câteva idei și notați-le pe toate pe o foaie!

 • Evaluați ideile!

Începeți prin a cere copiilor să se gândească la ce idei nu vor funcționa. Apoi, căutați soluția cu cele mai multe beneficii și cele mai mici dezavantaje. De exemplu: „Crede cineva că soluția X ar putea funcționa?” „Ce ar fi bine (sau rău) în privința asta?”

 • Dacă nu găsiți o soluție benefică pentru toată lumea, reveniți mai târziu asupra problemei!

Rugați copiii să caute soluții printre colegii săi, în timp ce voi puteți vorbi cu alți părinți sau vă puteți documenta în diferite cărți sau surse online de profil!

Odată ce ați convenit asupra unei soluții, puneți-o în aplicare și vedeți dacă merge. În cazul în care lucrurile nu se îmbunătățesc, repetați pașii!

Gestionarea propriilor emoții

Este în regulă dacă te simți stresat atunci când luptele izbucnesc. De asemenea, este normal ca unele probleme să te deranjeze mai mult decât altele, iar în unele zile să te superi mai repede.

Astfel, menținerea calmului poate ajuta cu adevărat. Dacă este sigur și nu este cazul să intervii imediat, te poți opri să numeri până la 10, după care să acționezi.

Aceste 10 secunde extra sunt adesea suficiente pentru a-ți calma emoțiile. Dacă acest lucru nu ajută, poate dorești să rogi un alt adult să gestioneze lucrurile, în timp ce tu aplici o metodă de calmare care știi că funcționează.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut