Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Grădina Botanică din Iași datează de mai bine de un secol, fiind înființată în anul 1856 de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu.

Un trecut tumultos…

Situată pe un teren cumpărat din propriile fonduri, în apropiere de Râpa Galbenă, grădina a fost pentru o perioadă îndelungată, până la moartea marelui cărturar, un important centru cultural și educativ pentru toți iubitorii de natură din oraș.

După anul 1886, odată cu stingerea din viață a lui Anastasie Fătu, terenul a fost vândut de către urmașii acestuia, urmând ca toate sursele și materialul botanic existente să fie distruse.

O nouă Grădină Botanică a fost construită în anul 1873, de către Societatea de Medici și Naturaliști din Iași. Plantele acestei grădini au fost oferite de A. Fătu din grădina sa, dar unele dintre acestea au fost sădite și de organizatorul grădinii, Dimitrie Brândza.

O altă tentativă de înființare a unei grădini botanice vine din partea Universității din Iași, în anul 1870, însă o dezvoltare mai amplă a acesteia are loc 6 ani mai târziu. Aparent, fondurile alocate și spațiul din preajma Universității nu au reușit să satisfacă nevoile tineretului, aceasta bucurându-se doar de o existență simbolică.

Următoarea acțiune de amenajare a unei grădini botanice se datorează profesorului Al. Popovici și are loc în anul 1921. Acesta construiește un mic complex de sere pentru plante tropicale, menit să servească învățământul botanic ieșean pentru următorii 40 de ani. În anii 1963-1964, grădina a fost mutată în actualul amplasament din Dealul Copoului.

Grădina Botanică în prezent

De-a lungul timpului, suprafețelor de teren preluate inițial li s-au adăugat altele, astăzi întreaga suprafață însumând 80 de hectare.

Începând cu anul 2000, Grădina Botanică din Iași este membru fondator al Asociației Grădinilor Botanice din România.

Dacă dorești să faci o vizită printre impresionantele specii de plante din acest spațiu, trebuie să ai în vedere că programul de vizitare este între orele 9:00 – 17:00, iar lunea și miercurea serele sunt închise. Accesul în acest mic colț de paradis se face doar prin intrarea din strada Dumbrava Roșie numărul 7.

Preț/Persoană

Bilet 5 lei/persoană
Grupuri 3 lei/persoană
Abonament lunar 50 lei/persoană

Mai multe detalii găsiți AICI.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut