Greșeli ale părinților care pot determina gelozia copiilor

Gelozia este un sentiment care poate apărea discret în viața copilului tău. Sentimentul poate fi manifestat față de un frate, un prieten sau un coleg. Un lucru simplu ca o bicicletă nouă pentru prietenul său ar putea trezi gelozia copilului tău.

Suntem convinși că orice părinte ar face tot ce depinde de el ca să-și ajute copilul să prevină sau să elimine astfel de sentimente negative, înainte ca lucrurile să ia o altă întorsătură.

Totodată, este important să ținem cont că, atunci când gelozia apare în copilărie, este posibil ca părinții, involuntar, să fi contribuit la nutrirea acestui sentiment!

Ce greșeli ale părinților pot determina gelozia copiilor

  • Răsfățul copilului

Când un copil este răsfățat, este posibil ca acesta să ajungă să creadă că este cel mai iubit, cel mai bun, cel mai frumos, cel mai deștept, adică „cel mai tare din parcare”. În momentul în care în familie apare un nou copil sau acesta are un prieten care este mai puternic decât el, dintr-o privință sau alta, copilul capătă un soi de nesiguranță, considerând că locul său pe piedestal este amenințat.

Mai mult, când nu obține ceea ce vrea, un copil răsfățat poate suferi de depresie sau se poate simți inferior atunci când crește.

  • Protejarea în exces a copilului

Atunci când un părinte este super protectiv cu copilul, îl privează pe acesta de libertate și îi implantează ideea că acesta nu poate face nimic fără ajutorul părintelui. De asemenea, oricât de protectivi am fi, vine un moment în care tot va trebui să lăsăm copilul pe cont propriu. Însă dacă această libertate și independență nu se câștigă treptat, atunci când copilul va fi lăsat pe cont propriu, se va simți ca în sălbăticie. Astfel, el ar putea deveni rezervat, timid, lipsindu-i încredera în sine. Totodată, nu este exclus să nutrească gelozie atunci când vede persoane stăpâne pe sine și cu o stimă de sine bine pusă la punct.

  • Aplicarea unui parenting autoritar

Controlul în exces pe care părinții îl exercită asupra copiilor este de asemenea o greșeală care poate contribui la gelozia copiilor. Stabilirea unor reguli și regulamente stricte, fără o anumită noimă, fără a explica sensul acestora, vor afecta copilul. El pornește în viață cu un handicap, lipsindu-i încrederea în sine și capacitatea de răspundere, existând riscul să se simtă inferior prietenilor, colegilor sau chiar fraților.

  • Compararea propriului copil cu alții

Știți situațiile alea în care copilul vine fericit acasă și zice „Mami, am luat 9 la mate”, iar replica părintelui este „Aham, și X-ulescu cât a luat?” sau „Note de 10 câte au fost?”. Sau atunci când te ia gura pe dinainte și spui copilului „Tu de ce nu ai putut să fii la fel de silitor ca frate-tău? Trebuie să faci mereu lucrurile pe dos.” Astfel de comparații nu fac decât să ducă la gelozie, rivalitate și lipsă de încredere.

  • Crearea unei competiții nesănătoase

Să determini mai mulți copii să desfășoare aceeași activitate și ulterior să compari rezultatele între ele, poate crea o competiție nesănătoasă între ei. Un copil poate fi mai talentat decât celălalt, iar insistențele tale ca aceștia să desfășoare aceeași activitate cu precizie similară, ar putea fi o idee greșită, ducând în final la apariția unui sentiment de gelozie între ei.

  • Tratarea fraților inegal

De multe ori, fără să ne dăm seama, atunci când în familie apare al doilea copil, îl neglijăm pe cel mare, comportament care poate stârni gelozia acestuia. Lucrurile pot sta și invers, pe măsură ce copiii cresc, mezinul poate simți că fratele mai mare are mai multe privilegii, acest lucru declanșând de asemenea un sentiment de gelozie.

După cum observăm sentimentul de gelozie se naște dintr-o lipsă de încredere, de independență sau atunci când copilul are o stimă de sine scăzută. La rândul lor, acestea apar atunci când atitudinea și comportamentul părinților nu sunt printre cele mai potrivite, exact ca în situațiile mai sus menționate.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut