Gustul lecturii la copiii de vârstă preșcolară

Cu cât cresc, copiii au nevoie să fie susținuți în demersul lor cognitiv. Dezvoltarea simțului lecturii de la vârste fragede îi va ajuta pe copii să facă trecerea la școală mai ușoară și să vadă în lectură o plăcere, nu o necesitate. Iată cum dezvoltăm gustul lecturii la copiii de vârstă preșcolară.

Cititul devine o activitate din ce în ce mai interesantă. De la 3 la 5 ani, copilul participă activ la descoperirea poveștilor. Vorbește din ce în ce mai bine, ceea ce îi permite să comenteze scenele și să pună întrebări. Dragostea pentru carte se întărește căci, alături sau nu de voi, copilul evadează, se destinde, se identifică cu personajele.

Ce este de făcut?

Doar în familie lectura produce cele mai bune rezultate. Citind voi înșivă, îi transmiteți copilului faptul că cititul este plăcut și permite învățarea a mii de lucruri. Sunteți persoana ideală pentru a-i transmite acestuia gustul lecturii. Fără implicarea voastră, beneficiile acestei activități ar fi mult mai mici.

Înainte chiar de a citi textul, puneți-i întrebări deschise referitoare la ceea ce vede. Spre exemplu: „De ce crezi că s-a supărat mama lui Andrei?”. Acest lucru îi întărește calitățile de observare, de imaginație și contribuie la îmbogățirea imaginației.

Citiți cu voce tare, dacă este posibil, textul original. Copilul își va integra în acest fel structura narativă, compunerile și frazele mai complexe și își lărgește vocabularul, cât și cunoștințele. Îl puteți ajuta să completeze frazele și să își îmbogățească vocabularul discutând despre poveste.

Ce fel de carte să alegeți?

  • Cărțile cu imagini. Acestea îl vor ajuta să descopere povestea și să se exprime, fără ca el să știe să citească.
  • Cele care se apropie de gusturile și de interesele sale.
  • Seriile de cărți care pun în scenă același personaj. Copilul îi poate urmări aventurile.
  • Cărțile care explică unele situații din viața de zi cu zi: mutări, despărțiri ale părinților, moartea unui apropiat…
  • Nu ezitați să utilizați imagini cu text ajutător. Acestea sunt utile mai ales în faza incipentă, când copilul începe să „fotografieze” cuvintele simple, utilizate în viața de zi cu zi. Este prima etapă a lecturii.

6 idei pentru a favoriza scrisul

  1. Să îl înscrieți la bibliotecă pentru a descoperi plăcerea de a alege cărțile, apoi să îl duceți la „ora cu povești”: îl va ajuta să asculte poveștile împreună cu un grup de prieteni.
  2. Să se amuze construind o carte acasă. Este suficient să capseze foi (pliate în 2) și să cereți copilului să ilustreze o mică poveste pe care o inventați împreună. Poate lipi desenele lui sau imagini cu el, la care voi puteți adăuga o legendă.
  3. Să îi oferiți o carte la fiecare aniversare sau să îl abonați la o revistă.
  4. În camera sa, să îi organizați un colț al lecturii doar pentru el, cu perne și o mică bibliotecă unde toate cărțile să fie ușor de accesat.
  5. Să decupați diverse imagini și să invitați copilul să inventeze povești plecând de acestea.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut