Importanța lecturii: sfaturi și recomandări pentru părinți

Deloc de neglijat, lectura la copiii aduce beneficii nebănuite. Nu doar că le dezvăluie noi orizonturi, dar îi dezvoltă pe plan cognitiv. Iată care este importanța lecturii!

Conform dezvăluirilor științifice recente, oferim mult mai mult copiilor noștri, decât simplă plăcere, atunci când le lecturăm. Îi ajutăm în egală măsură să își dezvolte vocabularul și să dobândească competențe lingvistice (cum ar fi ascultarea atentă și înțelegerea). Acest lucru le permite copiilor să învețe să comunice, ușurând învățarea lecturii atunci când vor fi mai mari.

Atât mămicile, cât și tăticii pot pune în aplicare numeroase metode pentru a transforma ora de povești într-un moment propice pentru diferitele învățături.

  • Deschideți o carte și lecturați-i copilului pentru a se familiariza cu gesturile elementare legate de lectură, cum ar fi faptul de a ține o carte și de a-i întoarce paginile.
  • Citiți-i fără încetare cărțile preferate pentru ca acesta să învețe cuvintele și pentru a-și aduce aminte de acestea. Acest lucru îl va ajuta să reușească să povestească singur. Felicitați-l atunci când reține cuvinte și complimentați-l pentru buna sa memorie.
  • Opriți-vă des din citit pentru a pune celui mic sau copilului de vârstă preșcolară întrebări asupra a ceea ce urmează să citiți sau despre continuarea poveștii. Îl învățați să asculte mai bine și să înțeleagă ceea ce îi citiți. Va începe să ia cunoștință despre structura poveștilor.
  • Familiarizați-l cu principiile lecturii. De exemplu, urmăriți cu degetul cuvintele de pe pagini pentru a-i arăta că sunt scrise de la stânga la dreapta, că sunt separate de un spațiu gol, că sunt formate din litere și că au corespondență uneori în imagini.

Aplicați și alte mijloace de favorizare a dobândirii limbajului la copil, cât și a achiziției de competențe, care vor servi la învățarea lecturii și a scrisului. Puteți, spre exemplu, să îi arătați obiecte cu degetul și să le numiți pentru a-i îmbogăți acestuia vocabularul; recitați povestioare și amuzați-vă făcând rime pentru a-l ajuta pe copil să manipuleze sunetele; vorbiți cu el despre activitățile zilnice, atunci când le efectuați.

A ști că înveți copilul lucruri din plăcere este una dintre cele mai profunde satisfacții ale unui părinte.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut