Însărcinată, am pierderi de memorie!

Sarcina reprezintă o perioadă minunată în viața fiecărei femei, însă aceasta vine la pachet și cu o serie de dereglări interne, chiar și cu pierderi de memorie. Vă regăsiți?

Vouă, celor care de regulă aveți o memorie de elefant, vă este imposibil să memorați un număr de telefon atunci când sunteți însărcinate. Aceste pierderi ale memoriei sunt un simptom normal al sarcinii? Pierdem din neuroni pe măsură ce bebelușul crește în burtică? Iată câteva întrebări ce necesită răspuns.

Pierderile de memorie din timpul sarcinii:  mit sau realitate?

Vă duceți într-o cameră și nu vă mai amintiți ce voiați să luați de acolo, nu vă găsiți cheile de la mașină sau uitați numele persoanelor… să fie asta oare „mamnezia”? Termen inventat de la „mam” (mamă) și „mnezia”(amnezia), mamnezia este cuvântul perfect atunci când este vorba despre aceste lacune de memorie pe care le întâlnim la numeroase viitoare mame. Alții merg până în a evoca existența unui „pregnancybrain” sau creier de sarcină. Dar există cu adevărat? Da, ar sugera anumite studii.

Un studiu australian realizat în anul 2008, care a analizat 412 femei însărcinate, 272 tinere mame și 386 femei care nu erau însărcinate, a demonstrat faptul că femeile însărcinate chiar suferă de pierderi de memorie, care pot persista chiar și după naștere. Amintirea unui număr de telefon, a unui prieten sau unui membru al familiei nu reprezintă o problemă, în schimb facultatea de a memora un nou număr de telefon, o serie de cifre sau numele unei noi persoane poate fi diminuată pe durata sarcinii.

În cadrul unui alt studiu din 2014 cercetătorii englezi au întrunit femei însărcinate în luni diferite și femei care nu se aflau în perioada sarcinii, și le-au supus unor teste de memorare spațială. Rezultatul? Pe durata trimestrelor, femeile însărcinate aveau rezultate din ce în ce mai puțin bune.

Deci mamnezia există bine și frumos. Cât despre originea sa, sunt evidențiate mai multe ipoteze.

Pierderile de memorie: modificări la nivelul creierului?

Studiile realizate pe șoareci au constatat o creștere a volumului de materie cenușie pe perioada sarcinii și mai cu seamă a hipotalamusului sau a amigdalei, două structuri legate de comportament. În aceste zone se dezvoltă instinctul matern. În mod contrar, hipocampul – zona responsabilă de memorie și de navigarea spațială – se diminuează cu 4%. Aceste modificări ale structurii cerebrale ar putea explica în parte pierderile de memorie frecvente la viitoarele mame, dacă ele există într-adevăr la oameni – or studiile nu au fost efectuate decât asupra animalelor.

Pierderile de memorie pe durata sarcinii: explicația fizică

Un studiu realizat în 2010 la Universitatea Națională Australiană care a fost publicat în The British Journal of Psychiatry, a conchis faptul că viitoarele mame și tinerele mame nu au deficit cognitiv și sunt la fel de „performante” ca femeile care nu sunt însărcinate, atunci când se concentrează la o singură activitate. „Doar atunci când se concentrează asupra unei singure sarcini” –  aici este problema!

Autorul studiului, profesorul Helen Christensen, declară faptul că „femeile însărcinate și tinerele mame pot avea lipsuri de memorie întrucât își concentrează atenția asupra bebelușului din burtică sau chiar a nou-născutului. Dar asta nu înseamnă că și-au pierdut capacitățile cognitive.

Așadar, dragi mămici și viioare mămici, nu minimizați frumusețea perioadei sarcinii și chiar a perioadei de după sarcină cu îngrijorări inutile! Nu, nu sunteți uituce, nu îmbătrâniți, doar că vi se schimbă prioritățile.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut