Joaca cu mingea de la 1 la 3 ani

Jocurile se pot dovedi extrem de folositoare în dezvoltarea celor mici. Iată cum poate stimula joaca cu mingea dezvoltarea copiilor, în intervalul de vârstă 1-3 ani.

A rostogoli, a arunca și a prinde: aceste abilități cer timp înainte de a fi bine controlate. Copilul va învăța mai întâi să rostogolească mingea, apoi să o arunce, iar în final să o prindă.

De la 1 la 3 ani: etape de dezvoltare

Grupă de vârstă   Copilul:
De la 1 la 2 ani   ·        Începe să arunce mingea.
Pe la 2 ani ·        Aruncă o minge cu două mâini spre partener, mișcându-și tot corpul. Echilibrul său este incert și gestul său puțin controlat.
Pe la 2-3 ani ·        Reușește să lovească mingea cu piciorul.

Vârstele menționate aici sunt orientative. Un copil mai motoriu sau care are acces adesea la aceste materiale de joc, spre exemplu, va deveni mai abil cu mingea mult mai rapid decât un copil mai vorbăreț.

Abilități dezvoltate grație jocurilor cu mingea

Jucându-se cu mingea, copilul își dezvoltă:

  • Percepția asupra propriului corp și asupra spațiului, căci el trebuie să evalueze distanța care îl separă de partenerul său și să își adapteze mișcările în consecință.
  • Forța sa musculară atunci când distanța dintre el și partener crește, căci trebuie să arunce mingea cu mai multă energie.
  • Coordonarea și echilibrul, căci trebuie să vizeze o țintă și să își păstreze echilibrul atunci când aruncă.

Idei de joc

  • Învățați copilul că un obiect rotund se poate rostogoli, făcând mingea să vină spre el. Copilul devine conștient că nu este nevoie decât de o mică împingere pentru ca mingea să se miște.
  • Jucați-vă cu o minge fără a o atinge. Așezați pe jos, țineți extremitățile unui prosop de plajă împreună cu cel mic și amuzați-vă împreună făcând să se rostogolească și să sară o minge de plajă sau o minge ușoară. Pentru un plus de dificultate, jucați în picioare și numărați de câte ori mingea a sărit fără a cădea pe jos.
  • Trasați un cerc pe sol cu un creion sau folosiți o cretă. Cereți copilului să pună mingea în centru și să stea în picioare în mijlocul cercului. La semnalul vostru, micuțul vostru trebuie să scoată mingea din cerc împingând cu putere cu picioarele. Reîncepeți de mai multe ori. Pentru un plus de plăcere, folosiți mingi de diferite mărimi, cu texturi sau cu efecte sonore.
  • Manipulați o minge în fața copilului și cereți-i să vă imite. Dați cu mingea într-un perete, lansați-o cât mai sus în aer, prin spatele picioarelor, pe genunchi sau pe cap, rostogoliți mingea pe o bancă, etc. apoi surprindeți copilul, imitându-l la rândul vostru.
  • Jucați popice cu copilul. Pentru a face acest joc mai ușor, folosiți mai întâi o minge. Dacă nu aveți popice, ajutați-vă de sticle de plastic pe care să le umpleți pe jumătate cu nisip.
  • În parc, loviți mingea cu piciorul pentru a o trimite la copil. Cereți apoi copilului să v-o dea înapoi ca la fotbal.
  • Inițiați-l pe cel mic în basket. Aliniați mai multe sticle pe sol: coș de haine, cutie de carton, pubelă, cutie din plastic goală sau umplută cu apă dacă sunteți afară, etc. Lipiți pe fiecare cutie o hârtie de culoare diferită. Copilul trebuie să își arunce mingea în interiorul unei cutii apoi să încerce să numească culoarea afișată. Pentru a face jocul mai dificil, folosiți mingi de culori diferite și cereți copilului să arunce mingea în cutia de aceeași culoare.

Atunci când vă jucați cu mingea cu cel mic, nu uitați că, lângă voi fiind, activitățile i se par mult mai simple. Atunci când copilul este mai abil, depărtați-vă câțiva pași pentru a-l face să progreseze de unul singur în abilitățile sale.

Nu folosiți o minge de spumă, căci copilul ar putea să o ducă la gură și să se înece cu o bucată. Alegeți mai degrabă o minge de plajă. Mai ușoară, este mai puțin amenințătoare decât o minge rigidă pentru copii.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut