Joaca de-a v-ați ascunselea

Știți că, pe lângă faptul că îl face să râdă pe copil, jocul de-a v-ați ascunselea îl ajută și să crească? Datorită acestui joc, copilul prinde încredere în el, își exercită memoria și concentrarea.

Mai târziu, jocurile de-a v-ați ascunselea contribuie în egală măsură la numărat, la așteptarea rândului și la urmarea regulilor. Joaca de-a v-ați ascunselea permite de asemenea practicarea anumitor abilități motrice.

Idei pentru a vă juca de-a v-ați ascunselea

De la 0 la 3 ani

Jocul de-a „cucu-bau” este primul joc din această categorie, pe care copilul îl învață. Puteți face cucu copilului încă de la vârstă fragedă pentru a-l amuza, dar începând cu vârsta de 8 luni acest joc îl ajută să înțeleagă că persoanele și obiectele există în continuare, chiar dacă acesta nu le vede.

  • Ascundeți-vă fața după mâini sau în spatele unei perne și reapăreți spunând: „Cucu!”. Copilul va realiza că obiectele (aici, fața voastră) nu dispar ca prin magie și pentru totdeauna. Va învăța ușor-ușor că voi sunteți mereu acolo, chiar dacă nu vă vede timp de câteva momente.
  • Inversați rolurile, ascunzând și descoperind fața bebelușului cu o pătură. După câteva repetări, lăsați pătura mai mult timp și întrebați copilul: „Unde te-ai ascuns?”. Copilul se va amuza încercând să îndepărteze pătura pentru a-și arăta fața.

Noțiunea de permanență a obiectului este în general mai bine înțeleasă pe la vârsta de 18 luni. Veți remarca apoi că cel mic suportă mai bine separările. Acest lucru îl liniștește știind că nu dispăreți pentru totdeauna atunci când nu sunteți acolo.

  • Ascundeți un obiect sub o pătură și faceți-l să reapară. Copilul va conștientiza încet-încet că obiectul există în continuare chiar dacă nu îl vedeți.
  • Cu cât crește, cu atât copilul prinde plăcerea de a se ascunde și de a fi găsit. Invitați-l să se ascundă prin casă și plecați în căutarea lui. Joaca de-a ascunselea permite celui mic să își exploreze mediul, chiar dacă se ascunde mereu în același loc. Acest lucru îi dezvoltă și abilitățile motrice: fuge, se pune în genunchi, încearcă să nu se miște, etc. își practică în egală măsură echilibrul și coordonarea. Dacă nu vă vede, crede că nici voi nu îl vedeți, chiar dacă spatele îi rămâne în afara canapelei după care este ascuns.
  • Lăsați copilul să vă urmeze atunci când mergeți să vă ascundeți. Va încerca să imite pozițiile pe care le luați pentru a nu fi văzuți.

De la 3 la 5 ani

Copilul înțelege mai bine regulile jocului. Învață să respecte faptul că fiecare are rândul său de a se ascunde și de a căuta.

  • Cereți-i să numere sau să cânte un cântec în timp ce ceilalți se ascund.

Dacă cel mic nu înțelege unele reguli, trebuie simplificat jocul pentru a rămâne plăcerea revederii.

  • Încurajați-i să găsească ascunzători bune. Cum acum este mult mai conștient de mărimea sa, cel mic poate reflecta asupra găsirii unui loc bun pentru a se ascunde. Nu ezită să stea pe vârfuri sau să facă acrobații pentru a se strecura pe după o mobilă, ceea ce îi dezvoltă capacitățile motrice.
  • Nu trageți de timp pentru a-l găsi. Nu este încă atât de conștient și va ieși repede din ascunzătoarea sa dacă îl căutați prea mult timp.

Găsirea obiectului ascuns

Joaca de-a v-ați ascunselea cu obiectele poate stimula concentrarea copilului și, în plus, face apel la memorie. Puneți obiecte (jucării, haine sau altceva) în fața celui mic și cereți-i să le observe cu atenție. După câteva minute, rugați-l să închidă ochii și ascundeți un obiect. Copilul va trebui să numească obiectul lipsă.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut