Jocul si joaca!

Știu, tot ce iți dorești în momentul asta este să se facă liniște, să te relaxezi, să ai timp să visezi, să citești, să te uiți la un film bun… să zaci, într-un cuvânt! Dar tot ce te așteaptă, dupa o zi lungă de muncă, e joaca cu al tău copil! Și ajungi să o “urăști”, cumva cu vinovăție, dar o “urăști”, pentru că această joacă nu vine la pachet cu libertatea de a te “juca” cum vrei tu, pentru a-ți fi satisfăcute nevoile tale, ci e o joacă de copii, ce implică muuultă energie, inocență, creativitate, dar în aceeași masură și simplitate.

Ce-ar fi dacă în loc să te gândești cu teamă la momentul în care ajungi acasă, ți-ai da voie să fii din nou copil, pentru 30 de minute pe zi? Să simți din nou bucuria timpului petrecut în familie și a jocului ce te face să te pierzi în momentul numit prezent?!
Ce-ar fi dacă ți-aș promite că al tău copil va deveni mult mai cooperant în toate celelalte activități, daca îi vei oferi acest timp în mod regulat?
Ce-ar fi dacă ți-aș promite că astfel vei avea chiar tu mai multa energie și vei fi un părinte cu adevarat împlinit și fericit?

Copiii au nevoie de joc și de joacă, au nevoie să socializeze, să experimenteze. Este job-ul lor! Acesta este felul prin care ajung să se descopere, așa învață și iși dezvoltă tot felul de aptitudini pe care le vor folosi mai departe, în jocul maturității.

Joaca este de asemenea felul lor de a-și descoperi propriile emoții!

Încă din prima zi de viață, copiii noștri învață să-și gestioneze propriile sentimente!

Haideți să vedem care sunt emoțiile cel mai des întalnite și efectele lor asupra copiilor noștri

 • Frica – este normal ca orice copil să dezvolte tot felul de temeri în copilărie. Pe măsură ce se dezvoltă și află mai multe despre lume, mediul înconjurător, societate, unele lucruri vor deveni confuze și îngrijorătoare. Însă, toate acestea vor disparea din viața micuțului tău pe măsură ce acesta va crește și va căpăta din ce în ce mai multă experiență.
 • Gelozia – la fel ca și în cazul adulților, copiii pot experimenta și manifesta sentimente de gelozie care adeseori pot fi extrem de dureroase pentru ei și pentru ceilalți membri ai familiei. Din păcate, de cele mai multe ori reacția părinților este să-și certe copiii, poate chiar să-i facă de rușine, în cazurile mai extreme, dar acest lucru face ca situația să se înrăutățească și mai mult. Înțelegerea și ajutorul oferit de un părinte copilului ce manifestă sentimentul de gelozie îl poate ajuta pe acesta în gestionarea unor sentimente similare în viața de adult.
 • Umilința – un abuz asupra copiilor noștri! Ea poate lua mai multe forme, dar efectele acesteia asupra copiilor, din punct de vedere emoțional ,sunt extrem de grave. Micuții abuzați astfel, vor deveni foarte sensibili, temători și vor crește mereu cu sentimentul că nu sunt iubiți și doriți. Stima de sine fiind grav afectată, aceștia vor deveni adulți cu grave probleme de integrare, nesiguri și cu sentimente puternice negative vis-à-vis de persoana lor, crezând mereu că nu sunt suficient de buni. Însă atunci când părintele oferă siguranță, protecție, acceptare, înțelegere și empatie, copii cresc cunoscând valoarea acestora și având respect față de ei și de ceilalți.
 • Panica – Aceste episoade de anxietate pot să apară fără vreun motiv aparent. În timpul unui atac de panică, un copil manifestă în mod obișnuit simptome fizice bruște și intense, care pot include dificultăți de respirație, amețeli, amorțeală sau sentimentul de furnicături în membre.
  Acest tip de tulburare rezultă de obicei dintr-o experiență traumatică din trecut. Simptomele includ flashback-uri, coșmaruri, frica și evitarea evenimentului traumatic care a cauzat anxietatea. Mai multe lucruri par să joace un rol important, printre care genetica, condițiile de viață ce includ stresul și comportamentele învățate din familie.
 • Furia – managementul furiei copiilor poate fi un proces extrem de dificil și stresant pentru părinți. De fapt, una dintre problemele semnificative în a face față furiei copiilor este un sentiment similar furiei pe care părintele îl manifestă în relația cu copilul și nu și-l poate controla și asuma.
  Noi, ca părinți, trebuie să ne reamintim că nu am învățat cum să ne confruntăm cu furia ca un fapt al vieții în copilăria noastră. Frecvent, am fost determinați să credem că a fi supărați este un lucru rău și am fost făcuți să ne simțim vinovați de exprimarea furiei.
  Poate deveni mai ușor să tratăm furia copiilor dacă scăpăm de această mentalitate. Scopul nostru nu este acela de a reprima sau de a distruge sentimentele furioase ale copiilor – sau ale noastre – ci mai degrabă de a ne accepta emoțiile și de a le canaliza spre scopuri constructive.
 • Dezămăgirea – este probabil sentimentul cel mai des întâlnit imediat după un eșec perceput. Ea implică sentimentele de dorință, pierdere și descurajare totodata atunci când copiii nu își îndeplinesc speranțele și așteptările lor sau ale celorlalți.
  Dezamăgirea este o parte normală, deși dificilă, de a crește. Copiii noștri vor avea în mod inevitabil dezamăgiri în școală, sport, arte și în viața lor socială. Cum vor învăța ei să răspundă la dezamăgire va determina impactul asupra realizării și fericirii viitoare.
  Putem să-i învățam pe copiii noștri să vadă obstacolele ca oportunități de îmbunătățire și creștere.

Am văzut mai sus că evenimentele ce pot fi mai mult sau mai puțin normale din viața de zi cu zi a unui copil îl stimulează pe acesta și îi provoacă tot felul de sentimente.

Copiii eliberează toate aceste emoții prin joc și joacă!

Râsul, în mod specific, are un rol important în reacțiile chimice ce se petrec în corpul nostru prin reducerea hormonilor de stres și creșterea hormonilor ce produc starea de fericire.

Copiii sunt mai activi, fizic vorbind, decât adulții!

Atunci când ei se simt răniți emoțional, corpurile lor au nevoie să descarce toată această energie. Însă, putem folosi acest lucru în avantajul nostru atunci când se întâmplă, pentru că atunci când ne jucăm cu copiii, chicotim, transpirăm și țipăm de bucurie – în aceste momente eliberăm acei hormoni de stres care altfel vor fi eliberați prin furie, tantrum-uri și sentimente de anxietate.

Beneficii ale jocului asupra copiilor:

 • Jocul este modul cel mai la îndemână și cu efectele cele mai rapide asupra copiilor atunci când vrei să-i “înveți” o lecție emoțională.
 • Ajută părinții și copii să se simtă mai aproape unii de ceilalți și să se dezvăluie așa cum sunt de fapt.
 • Îi oferi cel mai bun model de urmat în viața. Prin joc copiii pot înțelege care este importanța mișcării și a unui stil de viață activ.
 • Ajută la dezvoltarea creierului. Experiența jocului schimbă conexiunile neuronale, care dacă nu sunt stimulate în perioada copilăriei, se pierd definitiv.
 • Joaca îi ajută pe copiii să fie empatici la nevoiile celor din jur, să conștientizeze sentimentele altora și să-și regleze propriile emoții.
 • Un studiu realizat în 2014 a constatat că copiii cu vârste cuprinse între șase și șapte ani care au jucat jocuri de rol, lectură și jocuri de memorie au demonstrat o capacitate de a-și organiza timpul și de a-și atinge obiectivele mai mare, fără a avea o îndrumare externă. Autorii studiului au concluzionat că aceste abilități au creat încrederea copiilor și succesul lor ulterior în viața lor.

E posibil ca la sfârșitul zilei sa te simți dea dreptul epuizat, dar vestea bună este că toate aceste jocuri nu trebuie să dureze mai mult de 20 – 30 de minute. Și credeți sau nu, după o bine meritată repriză de joc și joacă vă veți simți mai energizați și relaxați în același timp.

Atunci când ne jucam, la fel ca și copiii noștri, eliberăm hormonii de stres, ceea ce ne ajută să dobândim o stare de bine, de calm și bună dispozitie.

Hai la joacă! ☺

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut