Jocuri recomandate pentru călătoriile cu mașina

Călătoriile cu mașina, împreună cu cei mici se pot dovedi dificile, mai ales că aceștia își pierd foarte repede interesul pentru o anumită activitate. Iată cum puteți face drumurile lungi mai agreabile și ce jocuri puteți folosi în mașină!

Un traseu lung în mașină poate fi stresant. Dar poate, de asemenea, să fie o ocazie, pentru părinți și copii, de a se bucura unul de compania celuilalt, de a profita de timp pentru a râde și pentru a se juca împreună. Nu doar că astfel de activități pot înveseli călătoria, dar ele vă permit să înțelegeți mai bine modalitatea de a gândi a copilului și ceea ce este important pentru el.

Iată câteva idei de jocuri interactive pe care copilul și voi le veți aprecia pe durata unui traseu lung cu mașina.

  • Jucați ghicitori: acest lucru permite micilor copii să reflecte la rolul obiectelor și să își exerseze limbajul. Declanșați jocul, apoi lăsați copilul să conducă operațiunile astfel încât să fiți voi cei care trebuie să ghiciți la ce se gândește.

Puteți spune, spre exemplu:

„Văd ceva albastru. Încearcă să ghicești ce este.”

„Mă gândesc la ceva care începe cu litera  A”.

„Sunt o lingură. La ce sunt eu folositoare?”

  • Spuneți povești: ascultarea unei povești fără carte de imagini cere multă concentrare și imaginație. Inventați împreună propria poveste începând cu fraza „A fost odată o fetiță (sau un băiețel) care…”. Invitați copilul să continue povestea adăugând propria frază. Odată făcut acest lucru, continuați voi, apoi tot așa, până ce copilul se plictisește de această activitate.

Lăsând copilul să propună sau să își imagineze de-a ce să se joace, îi transmiteți un mesaj important. Dacă îl lăsați să ia inițiativă și nu doar să îi dictați ceea ce trebuie să facă, îl faceți pe copil să înțeleagă că îl iubiți și îi respectați ideile.

  • Creați povestioare fără cap și coadă: utilizați „familii de sunete” pentru a inventa fraze amuzante, cum ar fi „barca care merge pe apă suflată de vânt; Șoricelul Mimi și-a pus mănuși cu un deget pentru a culege firimiturile.”
  • Jucați „Cine sunt eu?”: imitați sunete de animale (mieunat, răgete, lătrat) sau descrieți un animal cu ajutorul unor caracteristici (exemplu: Un animal cu blană care mănâncă șoareci). Cereți apoi copilului să găsească numele animalului în cauză.
  • Faceți apel la creativitatea sa: invitați copilul să își imagineze situații neobișnuite. De exemplu: „Ar fi amuzant dacă câinii ar vorbi, dacă peștii ar zbura pe cer…”. Pentru copii mai mari de 3 ani.
  • Numărați: învățarea conceptului de numărare presupune exersarea corectă mult timp. Cereți copilului să numere mașinile de aceeași culoare. Întrebați-i ce i-ar plăcea să numere privind la fereastră.
  • Citiți panourile: arătați cu degetul panourile comune pe care copilul de vârstă preșcolară probabil le recunoaște, precum „Stop” sau „Ieșire”.
  • Cântați: încurajați copilul să își aleagă melodiile preferate și cântați împreună. Gândiți-vă să aduceți și Cd-uri sau MP3-uri cu melodiile sale preferate.
  • Vorbiți: profitați de ocazie pentru a vorbi despre subiecte pe care nu aveți timp să le discutați în fiecare zi: de la persoana cu care îi place să se joace la școală sau la grădiniță, până la un eveniment amuzant care s-a petrecut în timpul săptămânii, etc. Sunt mii de subiecte de conversație, care vă pot face o idee asupra a ceea ce trăiește copilul.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut