Jocurile de apă

Apa e o adevărată plăcere pentru cei mici. Pe lângă amuzament, jocurile de apă îi ajută pe cei mici să se dezvolte. Iată cum!

Copiii sunt fascinați de apa care strălucește, care se mișcă și care stropește. Le place în general senzația moale a apei care le curge pe piele. Pe lângă doza zdravănă de răcorire, jocurile de apă îi ajută pe copii să își dezvolte motricitatea și limbajul. Au ocazia de asemenea să împartă momente frumoase de plăcere.

Înainte de a se uda

Iată câteva precauții pe care să le luați în vedere pentru a vă asigura că astfel de jocuri se petrec bine:

  • Chiar dacă folosiți o cadă umplută cu puțină apă, trebuie să vă supravegheați în permanență copilul. Un copil se poate îneca și într-o apă de 2.5 cm adâncime.
  • Optați pentru apă călduță pentru cei mici. Înainte de 1 an, temperatura apei ar trebui să se situeze între 32 °C și 37 °C.
  • Păstrați un prosop lângă voi pentru a încălzi copilul la nevoie.
  • Dacă cel mic este temător, ajutați-l să se obișnuiască cu apa, invitându-l să o atingă ușor, fără a-l forța.

De la 0 la 12 luni

Strop cu strop

Puneți copilul pe un prosop. Cu un prosopel curat, o mănușă sau jucării de baie, faceți să curgă câțiva stropi de apă pe pielea lui. Începeți cu picioarele, coapsele, mâinile… descrieți acțiunile voastre și reacțiile celui mic. În timp ce își însușește noi senzații, bebelușul descoperă noi cuvinte cum ar fi „curge”, „alunecă” sau „este rece”.

Plescăiala

Puneți apă într-un recipient destul de larg, dar puțin adânc, cum ar fi o cutie de biscuiți. Puneți bebelușul în față și lăsați-l să plesnească în recipient cu mâinile sau cu o zornăitoare. Atunci când copilul ține o jucărie în mâini și o folosește pentru a lovi, își dezvoltă forța și motricitatea. Acest joc îl ajută pe bebeluș să înțeleagă legătura dintre gesturi (lovește apa) și efectul lor (apa face zgomot și stropește).

De la 1 an la 3 ani

Spală, spală!

Umpleți un bol mare cu apă și adăugați foarte puțin săpun pentru a face puțină spumă/ puneți vase din plastic (ex: pahare, bol, cupă de măsurat, etc.) și o mică cârpă în bol. Lăsați copilul să se amuze spălând vasele. Poate de asemenea să verse apa dintr-un recipient în altul și să observe apa care curge. Acest joc îi exercită motricitatea fină (vărsatul apei în pahar) și coordonarea (să țină o ceașcă într-o mână și să o spele cu cealaltă).

Pictura cu apă

Scoateți rulouri de pictură și pensoane curate. Invitați copilul să le înmoaie într-un vas cu apă și să se folosească de ele pentru a picta sau pentru a desena pe balcon, pereții exteriori de la casă, trotuarul sau asfaltul de la intrare. O activitate perfectă pentru a-și exersa creativitatea. Multă plăcere și 0 pete!

De la 3 la 5 ani

Baloane de apă

Umpleți baloane gonflabile cu apă pentru ca cel mic să le care și să le arunce. Se mișcă, tremură și este moale, va trebui multă concentrare și agilitate. Râsete garantate. Nu uitați să aruncați imediat bucățile de baloane sparte.

Continuarea udatului

Folosiți sticle cu vaporizator curățate bine și umpleți-le cu apă. Amuzați-vă cu cel mic stropindu-vă. Copilul poate face acest joc și cu prietenii. Acest lucru îl îndeamnă să respecte refuzul sau limitele lor. Învață de asemenea să își exprime sentimentele și să spună, spre exemplu „Nu, nu vreau să îmi uzi părul”.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut