Jocurile de rol la copiii de peste 5 ani

Copiii învață prin imitare, de aceea nu este deloc de mirare să îi vedeți imitând diverse personaje de la televizor, fictive, sau chiar pe voi înșivă! Iată de ce sunt jocurile de rol importante și cum îi puteți stimula în acest demers!

La 5 ani, jocurile de rol sunt frecvente și acestea continuă până la vârsta de 8 ani. Este așadar normal să vedeți copiii continuând să se transforme în „doctor” sau să se joace de-a părinții cu ursuleții, atunci când sunt mai mici. Joaca de-a imitatul este o formă de învățare care permite copiilor să reproducă mediul din jurul lor și să își însușească noi realități.

De la 5 la 6 ani

La această vârstă copilul începe să se familiarizeze cu noile lucruri din viața de zi cu zi și cu viața socială. Dezvoltarea sa cognitivă nu îi permite doar să își imagineze lucruri, ci și să le reprezinte. Limbajul adulților nu este întotdeauna pe înțelesul lui și jocurile de rol îi permit să își dezvolte înțelegerea despre lume.

Atunci când copilul se joacă de-a imitatul:

  • Își exprimă realitatea și reproduce mediul înconjurător. Acest joc îl ajută să își explice o realitate pe care nu o înțelege bine încă și să înfrunte grijile sale cu privire la necunoscut.
  • Învață prim imitație: imită adulții din jurul său, le copiază gesturile și le repetă cuvintele.
  • Încearcă să se pună în pielea altuia și își dezvoltă ușor-ușor empatia.
  • Încearcă să împrumute din calitățile și caracteristicile personajelor reale sau fictive – supereroi, atleți, profesori – pe care îi admiră.
  • Învață să interacționeze și să colaboreze atunci când se joacă de-a imitatul cu prietenii.

Învață de asemenea să se joace într-un context de joc improvizat. Pe parcursul jocului, apar unele reguli și el știe să le respecte (ex: profesorul este cel care dictează regulile și elevul este cel care le urmează și nu invers)

Începând cu vârsta de 6 ani

Pe la 6 ani, începe să își folosească imaginația pentru jocurile de construcție. Continuă să joace roluri, dar devine mai bun în folosirea obiectelor. Este de exemplu capabil să facă o construcție care reprezintă un obiect sau un univers pe care și-l imaginează.

Pe la 7 ani, prin jocurile sale, înțelege un pic mai bine noțiunile de bine și de rău și consecințele care le sunt asociate: un gest pozitiv atrage o emoție pozitivă și un comportament negativ,  o emoție mai puțin agreabilă. Rezonează și reflectă mai bine cu privire la experiențele pe care le trăiește și acest lucru se observă și în jocurile sale de rol. Scenariile din jocurile sale devin mai elaborate și personajele mai bine definite. Atunci când se joacă cu alți copii, jocurile sale de rol devin aproape mici piese de teatru improvizate.

Cum să favorizezi jocurile de rol la copii

Un copil nu are nevoie de prea multe jucării și de jocuri pentru a se amuza. Ceea ce vede și aude în jurul lui sunt suficiente pentru a-i hrăni imaginația. Îl puteți totuși stimula să se joace de-a imitatul în diferite moduri:

  • Fiți observator. Jucați-vă de-a „spionul” cu cel mic, acasă sau atunci când ieșiți, pentru a-l ajuta să remarce detaliile care îl înconjoară.
  • Păstrați vechile haine sau accesorii. Pălării, papucii celor mari, coliere, cârpe de diverse culori… sunt toate foarte utile atunci când vine timpul să vă amuzați de-a imitatul.
  • Alegeți o cutie colorată sau un cufăr unde copilul va pune toate aceste accesorii de joc. Numiți-o cutie cu comori!
  • Dacă vine la voi imitând poștașul, intrați-i în joc!

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut