Jocurile sonore: efecte asupra dezvoltării copiilor

Telefon, tren muzical, păpușă, ceas de trezire, instrumente muzicale: jocurile sonore sunt din ce în ce mai numeroase în coșurile cu jucării ale micilor copii. În ciuda acestei popularități, este necesară prudența, căci aceste jucării pot cauza probleme de auz la cei mici.

Astfel, este important să protejați urechea fragilă și să evitați depășirea sunetelor. Jocurile sonore care emit sunete mai mari de 100 decibeli sunt nefaste pentru aparatul auditiv al copiilor, după doar 2 minute de la expunere. Mai mult, efectele asupra urechilor pot apărea rapid. Aparatele electronice, cum ar fi tabletele folosite din ce în ce mai mult de tineri, pot, de asemenea, depăși cu ușurință 100 de decibeli.

În general, interesul copiilor pentru o jucărie este destul de scurt, nu sunt expuși așadar la sunete puternice mult timp. Totodată, cei mici pun adesea urechea pe difuzorul jucăriilor, care nu au fost concepute să fie ascultate atât de aproape. De fapt, fabricanții de joc stabilesc nivelul sonor al unei jucării în funcție de distanța pe care aceasta ar trebui să fie ținută în mod normal față de ureche. Astfel, ascultate de aproape, numeroase jucării pot constitui un risc pentru sistemul auditiv al copilului.

Organizația Internațională de Normalizare (ISO) recomandă mai degrabă o limită de 65 de decibeli pentru jucăriile destinate manipulării aproape de ureche și de 85 de decibeli pentru alte jucării. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) evaluează o limită de 75 de decibeli, normal recunoscută ca fiind sigură în ceea ce privește expunerea la zgomote.

Cum să alegi o jucărie sonoră

Unele jucării sonore pot fi interesante și stimulante pentru cei mici. Nu este așadar necesară interzicerea acestor jucării, dar trebuie alocat timp pentru a le alege cu atenție.

 • Înainte de a cumpăra, întrebați-vă asupra utilității efectelor sonore. Este sunetul de sirenă necesar pe un camion de pompieri? Cel silențios ar fi la fel de bun pentru imaginația copilului și îl va insipra asupra unei multitudini de sunete. Mai mult, ecnomisiți evitând cumpărarea de baterii.
 • Optați pentru zornăitoarele și jucăriile de pluș fără baterii, căci sunt mult mai ușor de spălat și suscită tot la fel de mult interesul sau chiar mai mult.
 • Prezența sunetelor este totodată justificată la instrumentele muzicale sau la jucăriile interactive care furnizează informații utile și amuzante pentru copil. Asigurați-vă că varietatea de activități oferite va stimula interesul copilului pentru destul de mult timp.
 • Privilegiați jucăriile care au un buton de oprire-pornire și un reglaj al volumului.
 • Intensitatea sonoră este uneori dificil de evaluat în magazin. Unele jucării nu au baterii pentru demonstrație și altele sunt dotate uneori cu amplificatoare de sunet (pentru a acoperi suntele din jur) care încetează să mai meargă atunci când scăpăm obiectul. Aveți încredere în judecata voastră, căci informațiile disponibile pe ambalajele produselor sunt adesea insuficiente.
 • Discutați cu părinții și prietenii pentru ca cel mic să nu primească jucării sonore cadou.

Prevenirea problemelor auditive

Iată ce puteți face pentru a proteja urechile copilului, fără a compromite plăcerea:

 • Evitați cumpărarea prea multor jucării sonore. Există jucării la fel de interesante, chiar și fără sunet.
 • Dați volumul jucăriilor cât se poate de-ncet și cereți copilului să nu îl urce.
 • Scoateți bateriile dacă sunetul nu mai este un element esențial al jocului.
 • Puneți un plasture pe difuzor, dacă gândiți că sunetul este prea puternic.
 • Propuneți jocuri calme după mai multe minute de joacă cu o jucărie zgomotoasă. Perioadele de joc calme favorizează concentrarea celui mic și îi permite acestuia să se bucure de liniște.
 • Atunci când comunicați cu cel mic, limitați sunetele pentru a facilita înțelegerea, căci mediul copiilor este din ce în ce mai zgomotos (televizor, radio, zgomotele de la grădiniță, jucăriile sonore, etc.)

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut