Jucării pentru bebelușul de la 0 la 12 luni

În funcție de vârsta și de abilitățile lor, copiii sunt interesați de diferite jucării. Uite ce jucării sunt potrivite pentru bebelușul de la 0 la 12 luni!

De la 0 la 6 luni

Pe parcursul primelor luni, un bebeluș învață să descopere mediul din jurul său cu ajutorul tuturor simțurilor. Obiectele îl atrag datorită culorilor lor, a strălucirii lor, a mișcărilor lor, a sunetelor și texturilor lor. El le pivește, le atinge și ascultă sunetele pe care acestea le produc. Le învață în acest fel caracteristicile. Pot fi moi sau rigide, catifelate sau aspre, mici sau mari, imobile sau în mișcare.

De la 1 la 3 luni, contrastele de culoare (de exemplu: o formă geometrică delimitată de un contur negru pe o foaie albă) captează atenția bebelușului mai mult decât culorile în sine. Mai mult, vederea sa nu este încă complet dezvoltată și nu percepe bine faptul decât obiectele plasate la mai puțin de 30 cm de fața sa. La o distanță mai mare, imaginile sunt puțin neclare.

De altfel, ceea ce îl interesează și îl stimulează mai mult la această vârstă este să vadă de aproape persoanele semnificative și să le audă vocea. Pentru a-i satisface această nevoie, este de ajuns să îi vorbiți, să îl legănați, să îi cântați cântece de leagăn și să îl înconjurați de decoruri stimulatoare și de obiecte atrăgătoare pentru privit (de exemplu: jucării în mișcare, care oferă contraste de culoare sau care produc sunete).

Jucăriile nu devin importante decât pe la vârsta de 4 luni, când copilul începe să vrea să le atingă. Pe la 5 sau 6 luni, bebelușului îi plac obiectele pe care le poate prinde cu mâinile și mai ales acelea care fac zgomote, cum ar fi zornăitoarele.

Jucării sugerate pentru această vârstă
·         Animale din țesut

·         Cutie muzicală

·         Zornăitoare

·         Jucării de dentiție

·         Jucării care emit sunete

·         Jucării care plutesc pe apă

·         Oglindă în apropierea mesei de schimbat

·         Jucării în mișcare

·         Plușuri

·         Covor interactiv

De la 6 luni la 1 an

Vârsta sugerată pe ambalaje conferă o bună indicație. O jucărie prea complexă pentru un copil îl poate face pe acesta să fie dezinteresat de ea, chiar și mai târziu, în momentul în care va fi capabil să o folosească.

Începând cu vârsta de 6 luni, copilului îi place să manipuleze obiectele de diverse forme. Pe la 10 luni, începe să se amuze golind și umplând repetitiv recipiente, să le deschidă și să le închidă. Dulapul de vase și recipientele din plastic din bucătărie, sunt, așadar, foarte atractive pentru el. Se amuză la fel de mult cu recipientele și la ora de baie.

Îi place să ambaleze obiectele, să rostogolească o minge, să privească o carte împreună cu voi, să regrupeze obiectele după forma lor și să construiască turnuri din piese de construit. La această vârstă, trebuie să vă asigurați că toate aceste obiecte sunt sigure pentru el. De fapt, bebelușul nu este încă foarte abil, iar obiectele din jurul său nu sunt foarte solide. Obiectele ar putea să îl rănească în cădere. Există piese de construit din plastic sau chiar din țesut care sunt mai bine adaptate vârstei sale decât cele din plastic rigid. Acestea ar putea fi interesante puțin mai târziu.

De asemenea, un bebeluș adoră să se miște, să se deplaseze și să imite gesturile părinților. Prinde gustul jocului de-a „cucu-bau!”, să facă „bravo” și „pa-pa!” cu mâna. Își explorează mediul prin mijloace proprii, mai întâi târându-se, apoi deplasându-se în patru labe, iar, în final, mergând. La această vârstă este fascinat de oglinzi, fără a ști încă faptul că ceea ce vede este o reflexie a sa.

Jucării sugerate la această vârstă:
·         Mingi

·         Piese de construit din lemn

·         Recipiente pentru umplut și golit

·         Instrumente de muzică (xilofon, tobe, etc.)

·         Jucării de umplut, de manipulat.

·         Jucării de împins, de tras.

·         Jucării pentru imitat (telefon, etc.)

·         Cărți cartonate cu imagini

·         Oglinzi încastrate

·         Ursuleți

·         Masă de activități

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut