Jucării sigure pentru copii: sfaturi și recomandări

Jucăriile fac parte din viața de zi cu zi a copiilor. Ori, unele dintre acestea pot prezenta anumite riscuri. Numeroși copii se găsesc an de an la urgențe din cauza rănirilor, tăierilor, fracturilor sau a înecurilor legate de folosirea jucăriilor. Este așadar important să vă asigurați că alegeți jucării sigure pentru cei mici, ori de câte ori este cazul!

Cum să ne asigurăm că o jucărie este sigură?

Înainte de 3 ani

 • Evitați toate jucăriile care conțin piese mici (jucării în miniatură, piese de puzzle). Băgându-le în gură, copilul își poate bloca căile respiratorii și să se înece.
 • Fiți atenți atunci când copilul se joacă cu alți copii mai mari, căci unele dintre jucării pot prezenta pericol de înec (ex: piese de tip Lego, mașinuțe, mici piese din jocurile de societate, mingiuțe).
 • Respectați vârsta recomandată de fabricanți pe ambalajele jucăriilor. În acest fel, vă asigurați că jucăriile sunt adecvate și sigure pentru cei mici.
 • Asigurați-vă că ochii, nasul și alte mici accesorii de pe ursuleți și păpuși să fie solid fixate. Înainte de 3 ani, aceste elemente ar trebui să fie mai degrabă cusute pentru ca cel mic să nu le poată smulge.
 • Asigurați-vă că jucăriile prin apăsare nu conțin niciun dispozitiv sonor sau vibrant care ar putea să se detașeze.
 • Evitați jucăriile și zornăitorile din vinil moale, căci conțin substanțe toxice (PVC) care ar putea fi absorbite de către bebeluș, dacă le duce des la gură.

Cum să știi dacă o jucărie este prea mică pentru copil?

Pentru a vă asigura că un obiect este destul de mare pentru a fi manipulat de un copil mai mic de 3 ani, vedeți dacă acel obiect poate trece prin interiorul unei role de hârtie igienică. Dacă este cazul, acel obiect reprezintă un risc de înec pentru copil.

Pentru copiii de toate vârstele

 • Optați pentru jucării lavabile, non-toxice și care nu sunt casante. Privilegiați jucăriile solide și fără margini tăioase sau ascuțite.

Dacă cel mic are mai mult de 3 ani și duce numeroase obiecte la gură, nu îl lăsați să se joace cu jucării mici.

 • Evaluați regulat starea jucăriilor copilului pentru a repera toate pericolele posibile (ex: piese crăpate, margini ascuțite).
 • Reparați sau aruncați jucăriile mai puțin solide sau crăpate.
 • Dacă jucăria are baterii, verificați compartimentul pentru baterii și aveți grijă ca acesta să nu poată fi deschis de cel mic.
 • Evitați să expuneți prea des copilul la jucării sonore pentru a evita pericolele la auz.
 • După deschiderea cutiei unei jucării noi, aruncați imediat tot ambalajul (ex: pungi din plastic, scârțul, cleme și alte sisteme de prindere). Aruncați de asemenea pelicula temporară din plastic pusă pe oglinzile jucăriilor, care servește la protejarea acestora în timpul transportului. Copilul ar putea să se înece sau să se stranguleze cu aceste articole.

Atenție la jucăriile periculoase

 • Jucăriile din spumă (ex: mingi, personaje) sunt de evitat la copiii de 3 ani sau mai mici, căci ar putea să le desfacă și să se înece cu bucăți.
 • Jucăriile cu proiectil sau cele dotate cu piese de propulsie (ex: jucăriile care au mecanisme pentru a fi învârtite), foarte apreciate de către copiii de vârstă preșcolară, îl pot răni pe cel mic, mai ales la ochi. Dacă cel mic se distrează cu o astfel de jucărie, învățați-l să nu le îndrepte niciodată spre o persoană.
 • Evitați jucăriile dotate cu corzi lungi care se pot învârti pe gâtul copilului și să îl stranguleze.
 • Țineți jucăriile magnetice și produsele pe care sunt lipiți magneți în exterior. Fiți atenți, căci unii magneți mici sunt în unele jucării pentru copii (ex: puzzle-uri, jocuri de construcție, figurine, păpuși sau ansambluri de trenuri). Consultați imediat un medic dacă copilul a înghițit sau ar fi putut înghiți un magnet.

Trebuie să spălați jucăriile copilului?

Jucăriile ar trebui să fie curățate ocazional, la fel ca obiectele pe care copilul le atinge adesea cu mâinile sau gura (ex: mânerele ușilor, mânerul frigiderului).

Obiecte uzuale care nu ar trebui să devină jucării

Dacă unele obiecte din casă (cutii din carton, linguri din lemn, recipiente din plastic, genți,  oglinzi din plastic rezistent) pot deveni jucării amuzante pentru cel mic, alte obiecte uzuale comportă riscuri și nu ar trebui lăsate pe mâinile lor. Iată aici câteva:

 • mingile gonflabile trebuie urmărite de aproape, căci acestea și bucățile de mingi sparte reprezintă un risc important de înec. Dacă se sparge un balon la o petrecere pentru copii, spre exemplu, aruncați imediat toate bucățile.
 • Hârtia sau paginile din reviste nu ar trebui să fie folosite ca jucării pentru cei mici. Pot fi rupte ușor și duse la gură. Hârtia poate bloca căile respiratorii. Din acest motiv, optați pentru cărți cartonate, concepute special pentru a rezista micilor mâini curioase.
 • Pungile din plastic (ex: ambalajele originale ale jucăriilor, plicurile din plastic care servesc la protejarea hainelor curățate, pungile alimentare) nu ar trebui să servească nici ca jucării, nici pentru ordonarea acestora. Pentru a aranja jucăriile, optați pentru cutii din carton. Cum ajungeți acasă, aruncați pungile din plastic sau împăturiți-le înainte de a le pune într-o cutie de reciclare. Eliminând pungile din plastic din mediul copilului, evitați riscurile de sufocare și de înec.
 • Micile obiecte, cum ar fi agrafele, capacele de pixuri sau de carioci, bijuteriile, clamele de păr, nasturii, cheile, bomboanele, gumele de mestecat, trebuie să fie ținute departe de cel mic, dacă acesta are mai puțin de 3 ani, căci ar putea să le ducă la gură și să se înece.

De reținut!

 • O inspecție regulată a jucăriilor copilului este necesară pentru a vă asigura că acestea sunt încă sigure.
 • Fiți atenți la obiectele zilnice pe care copilul le poate transforma în jucării. Unele dintre acestea pot reprezenta un pericol pentru el.
 • Înainte de a oferi o jucărie copilului, atenție la indicațiile de pe cutie, dar și la obiceiurile sale, căci, dacă încă mai duce jucăriile la gură, nu este încă pregătit pentru jucăriile prevăzute pentru 3 ani+, care conțin piese mici.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut