Lectura pentru un copil de 1-3 ani

Indiferent de vârstă, lectura se poate dovedi un aliat important în combaterea plictiselii, având capacitatea să redea mereu optimismul și o stare de bine. Iată ce lecturi sunt potrivite pentru copiii de la 1 la 3 ani.

De la 1 la 3 ani, copilul își dezvoltă limbajul într-o manieră impresionantă! De fapt, trece de la primele cuvinte la primele fraze complete. Citirea de povești micuțului și privirea cărților împreună cu el favorizează de altfel dezvoltarea limbajului și, în plus, îi trezește interesul pentru scris și îi îmbogățește imaginația. Mai mult, cărțile îi permit să petreacă momente frumoase împreună cu voi, indiferent de vârsta lui.

Între 12 și 18 luni, copilul învață să întoarcă din ce în ce mai bine paginile unei cărți. Este interesat pentru mai mult timp de imagini.

Apoi, între 18 luni și 3 ani, cel mic descoperă plăcerea de a i se citi povești. Este de altfel capabil să prezică cuvintele care vor urma și urmarea poveștii. Adoră repetiția și vă va cere fără îndoială să îi citiți aceeași carte iar și iar. Vai de voi dacă încercați să săriți un pasaj!

Citirea unei cărți celui mic

Între 12 și 18 luni

 • Numiți ceea ce îl interesează, acțiunile personajelor, cât și obiectele.
 • Faceți experiența una dinamică fiind expresivi, făcând zgomote (ex: țipete de animale) și făcând legături între imaginile și obiectele pe care copilul le cunoaște (ex: figurine de animale).
 • Puneți-i întrebări simple începând prin „unde?” și „cine?”. Spre exemplu „Unde este tractorul?” și „Cine mănâncă mărul?”.

Între 18 luni ș 3 ani

 • Încurajați copilul să aleagă el însuși cărțile pe care să le priviți împreună. Va fi în acest fel mult mai interesat.
 • Adaptați-vă ritmului său și chefului său. Întrucât atenția micuților este una scurtă, limitați poveștile la 10 minute. Dacă vrea să i se citească mai mult, nu ezitați să continuați.
 • Citiți textul original, căci acest lucru îl face pe acesta să descopere un vocabular variat. Dacă interesul său scade sau cartea este prea complicată, faceți gesturi pentru a-l ajuta să înțeleagă sau povestiți cu propriile voastre cuvinte, adaptându-vă la ceea ce cunoaște copilul.
 • Faceți-l să participe activ la lectură. Puneți-i întrebări asupra poveștii, a personajelor, faceți-l să reacționeze cu remarci susținute, faceți legături cu viața de zi cu zi (exemplu: povestea unui copil care nu vrea să doarmă sau care își sărbătorește ziua de naștere).
 • Atunci când începe să alinieze 2 cuvinte (pe la 18 luni), ajutați-l să își completeze frazele.
 • Personalizați povestea. Faceți copilul personajul principal al poveștii și substituiți numele celorlaltor personaje cu cele ale prietenilor săi sau cu cele ale familiei.
 • Urmăriți frazele cu degetul. Îl învățați în acest fel că se scrie de la stânga la dreapta, că fiecare literă are un sunet și un sens și mai ales, faptul că nu inventați povestea.
 • Înscrieți-l la bibliotecă pentru ca acesta să descopere plăcerea de a alege singur cărțile. Profitați de acest fapt pentru a asista la „ora cu povești”, prezentată de bibliotecă. Cel mic va adora să asculte povești împreună cu un grup de prieteni.
 • Decupați imagini din reviste și invitați copilul să inventeze povești plecând de la 2 sau 3 imagini.

Ce fel de carte să alegeți?

Privilegiați cărțile colorate care prezintă ilustrații concrete și ușor de înțeles. Ilustrațiile mai abstracte convin mai bine copiilor mai mari. Alegeți cărți cu povești simple, care se apropie de viața de zi cu zi a copilului (ex: grădiniță, somn, sosirea unui nou frățior). Acest lucru îl va ajuta să traverseze unele perioade dificile.

Cărțile care abordează teme partciulare (ex: pisici, camioane) sunt de asemenea interesante. Acestea permit copilului să învețe mai multe despre subiectele care îl interesează.

Cum să îi dezvoltați interesul pentru lectură?

 • Priviți adesea cărți împreună cu cel mic, chiar dacă nu este vorba de rutina de seară. Puteți citi înainte de siestă, înainte de ora de gustări sau chiar în momentul băii, având o carte de plastic.
 • Lăsați copilul să aleagă o carte pe care să o priviți împreună atunci când este capabil să facă acest lucru. Cel mic va dori adesea aceeași carte, este absolut normal! Acest lucru îl liniștește și îi permite să înțeleagă povestea la fiecare nouă lectură.
 • Împrumutați regulat cărți de la bibliotecă. Astfel, copilul va avea întotdeauna acces la noi cărți și își va putea dezvolta interesul pentru diferite teme sau tipuri de cărți. Continuați să priviți împreună cu el cărțile pe care le dorește atât timp cât va dori.
 • Atunci când priviți o carte împreună cu cel mic, plasați-vă în fața lui. Astfel, va putea să vă urmărească și să vorbească. Este o bună ocazie pentru el de a vă vedea cum pronunțați cuvintele.
 • Amenajați un mic colț de lectură în camera copilului pentru a-i da gustul de a privi cărțile cât mai des. Faceți în așa fel încât să poată ajunge singur la cărți. Colțul poate include perne și pături pentru a crea un mediu de lectură amuzant și liniștitor.
 • Citiți voi înșivă cărți din plăcere. Îi transmiteți astfel mesajul că cititul este agreabil și permite învățarea a mii de lucruri. Sunteți de altfel persoana ideală pentru a-i transmite copilului gustul cititului, căci sunteți modelul lui.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut