Lucruri pe care să le ai în vedere cu un nou-născut

Momentul mult așteptat a sosit și, în sfârșit, bebelușul tău a venit pe lume. Pe lângă bucuria imensă pe care o simți, cu siguranță, persoanele din jur tău au și-nceput să-și dea cu părearea despre ce e bine și ce nu cu privire la îngrijirea unui nou-născut.

Dacă deja nenumăratele păreri te-au bulversat și nu mai știi ce să crezi și ce nu, iată câteva aspecte de care este recomandat să ții cont!

Lucruri pe care să le ai în vedere cu un nou-născut

  • Nu lăsa pe oricine să-ți pupe bebelușul!

Știm că părerile sunt împărțite privind acest aspect, însă se pare că aceasta este varianta recomandată. În primele săptămâni de viață ale bebelușului, contactul cu bacteriile și germenii pot provoca probleme serioase micuțului tău. Pupatul acestuia sau atingerea sa cu mâinile nespălate îl pot expune la boli nedorite, întrucât sistemul imunitar al unui nou-născut poate fi destul de fraged.

În calitate de părinte, cereți oamenilor să nu vă sărute bebelușul, să-și spele mâinile înainte să-l țină și să revină în altă zi dacă sunt bolnavi. Evitați să vă duceți copilul în locuri aglomerate unde există un risc mai mare de a se îmbolnăvi. Curând el va fi gata și pentru astfel de aventuri, însă va trebui să ai mai întâi puțină răbdare.

  • Nu schimbați propriile reguli din casă odată cu nașterea bebelușului!

E adevărat că micuțul vostru poate avea nevoie de atenție deosebită, însă asta nu înseamnă că, odată cu venirea sa pe lume, trebuie să întoarceți casa cu susul în jos și să instaurați alte obiceiuri.

Spre exemplu, nu trebuie să trageți draperiile în timpul zilei, crezând că așa va dormi mai bine. Sau nu trebuie să interziceți tuturor persoanelor din casă să vorbească, să se uite la televizor sau să asculte radioul, pentru că bebelușul doarme.

De asemenea, este recomandat să încercați să păstrați rutina și seara. Puneți-vă la somn și stingeți luminile exact așa cum/când făceați de obicei. Nu vă fie teamă dacă fratele cel mare este mai zgomotos! Fiind expus și zgomotului în timpul zilei, bebelușul va dormi mai bine noaptea.

  • Nu lăsați bebelușul cu scutecele murdare prea mult timp!

Poate părea o regulă de bun simț, însă, dacă sunteți proaspătă mămică, este posibil să mai uitați și să vă ia ceva să vă acomodați cu acest lucru. Deci este important să vă amintiți!

E adevărați că sunt niște oameni în miniatură, însă nou-născuții excretă și urinează mai mult decât un bebeluș de 6 ani. Acest lucru înseamnă că este recomandat ca nou-născuții să fie schimbați mai frecvent (și va trebui să mănânce destul de des, de asemenea). Verificați scutecul copilului în mod regulat pentru a vă asigura că nu este incomod sau că trebuie schimbat. Acest lucru va fi de asemenea util pentru prevenirea erupției cutanate.

  • Nu oferi suzeta unui nou-născut!

Copiii se nasc cu un instinct puternic de a suge, iar laptele matern este cel mai bun aliment pentru ei. Oferirea timpurie a unei suzete poate crea confuzie cu programele de mâncare. Bebelușul este obișnuit cu căldura corporală a mamei și mirosul specific al acesteia. Astfel, alăptarea este o experiență reconfortantă pentru cel mic.

Desigur, nu toate mamele pot alăpta și, în nici un caz, nu ar trebui să se simtă prost în vreun fel. Dacă bebelușul trebuie să fie alimentat cu biberonul, urmați recomandările medicului vostru. Și nu uitați să sterilizați bine produsele, înainte de hrănirea bebelușului.

  • Nu exagerați cu îmbrăcatul bebelușului!

E adevărat că bebelușii nu primesc prea multă căldură prin mișcările propriului corp, însă excesul de haine nu este o soluție. Dacă nu sunteți atenți, acesta poate provoca febră sau deshidratare. Atunci când îmbrăcați bebelușul în mai multe straturi, aveți grijă ca acestea să poate fi ușor îndepărtate, astfel încât, în orice situație, să mențineți temperatura potrivită pentru cel mic.

  • Nu neglijați vizitele la medic!

Indiferent de vreme sau ora din zi, asigurați-vă că mergeți cu cel mic la medic dacă există probleme. De asemenea, nu ignorați nici vizitele perioadice!

În calitate de proaspeți părinți, este posibil să vă îngrijorați de un lucru care este complet normal, însă numai un medic va reuși să vă spună cu certitudine dacă există sau nu o problemă.

Să fii părinte este cel mai frumos lucru din lume. Chiar dacă la început vei avea o mulțime de emoții și dileme, vei învăța totul din mers. Important este să nu faci nimic după ureche și, ori de câte ori este nevoie, fă o vizită medicului, urmând sfaturile punctuale ale acestuia.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut