Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”

Amplasat în Parcul Carol I din București, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” reprezintă opera celebrului român, omului de știință Dimitrie Lionida.

Începuturile Muzeului  Național Tehnic

Datorită pasiunii și grijii nutrite pentru știință, în anul 1908, Dimitrie Leonida pune bazele primei școli de electricieni și mecanici din România. Împreună cu elevii săi, profesorul Leonida a achiziționat piese care, ulterior s-au transformat în nucleul acestui muzeu. Piesele achiziționate erau reprezentate de obiecte valoroase care marcau răspândirea tehnicii în Bucureștiul secolului al XIX-lea: un cilindru din instalația morii cu aburi „Assan” în 1853, dinamurile utilizate pentru iluminarea Cișmigiului, a Palatului regal și a Teatrului Național.

Fondarea Muzeului Național Tehnic din București de către acest ilustru inginer a avut loc în anul 1909. Organizarea acestuia a avut ca punct de referință stilul Muzeului Tehnic din München, vizitat de Leonida în perioada studiilor universitare desfășurate la Școala Politehnică din Charlottenburg în apropierea Berlinului.

În primii ani muzeul a împărțit sediul cu Școala de Mecanici și Electricieni din strada Mendeleev, fiind mutat ulterior într-o clădire din Bulevardul Magheru. Începând cu anul 1928 instituția a funcționat într-unul din pavilioanele existente în parcul Carol I, urmând ca din 1935 să-și mute sediul în actuala clădire care se numea Pavilionul Industrial.

De-a lungul timpului, muzeul a cunoscut două substanțiale organizări desfășurate în 1954 și în 1972.

Ce găsești la Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”

Astăzi, muzeul se întinde pe o suprafață de 4 500 mp, dintre aceștia 1 000 mp fiind în aer liber. Expunerea patrimoniului este structurată în următoarele categorii științifice: istoricul mecanicii, electricitate, magnetism, industria minieră și petrolieră, căldură, telecomunicații, hidraulică, electrotehnică, mașini industriale, transporturi terestre și aeriene, fizică atomică.

În cadrul muzeului poate fi admirată și „Colecția Henri Coandă” care cuprinde numeroase exponate ce atestă preocupările celebrului savant. Primul avion cu reacție al lui Coandă este una dintre invențiile regăsite aici.

Pe lângă cele menționate, o vizită la acest muzeu vă va face cunoștință și cu o serie de piese de mare valoare care atestă spiritul inventiv al poporului român. Muzeul poate reprezenta o metodă excelentă de petrecere a timpului liber și pentru kinderii voștri pasionați de tehnică, invenții și astfel de mașinării.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut