Muzica ascultată împreună cu copiii, vă poate consolida relația

Cercetătorii au descoperit că tinerii bărbați și femei care au împărtășit experiențe muzicale cu părinții lor în timpul copilăriei – și mai ales în timpul adolescenței – au raportat relații mai bune cu mamele și tații lor, odată ajunși la maturitate.

„Dacă aveți copii mici și ascultați muzică împreună, acest lucru vă ajută să vă apropiați de ei atât acum, cât și mai târziu în viață.”, a declarat co-autorul studiului Jake Harwood, profesor și șef al Departamentului de Comunicare din cadrul Universității din Arizona. „Dacă aveți adolescenți și puteți asculta cu succes muzică împreună sau împărtășiți experiențe muzicale cu ei, acest lucru are un efect și mai puternic asupra relației viitoare și asupra percepției copilului aflat în curs de formare, pentru viața de adult.”

Ce a presupus studiul

Cercetătorii au studiat un grup de adulți tineri, cu vârsta medie de 21 de ani, cu privire la frecvența cu care aceștia s-au angajat împreună cu părinții lor, la vârsta copilăriei, în activități cum ar fi ascultarea de muzică împreună, participarea la concerte sau cântatul împreună la unele instrumente muzicale. Participanții au raportat despre amintirile lor asociate experiențelor pe care le-au avut între 8 și 13 ani, la 14 ani sau mai târziu.

Tinerii au dezvăluit de asemenea percepția pe care  o au, privind relația cu proprii părinți în prezent.

În timp ce experiențele muzicale ale părinților cu proprii copii,  la orice nivel de vârstă, au fost asociate cu o percepție mai bună a calității relației părinte-copil la vârsta adultă, efectul a fost cel mai pronunțat pentru experiențele muzicale comune, care au avut loc în timpul adolescenței. „Cu adolescenții, este mai puțin obișnuit și, când lucrurile sunt mai puțin obișnuite, s-ar putea să apară efecte mai mari, pentru că atunci când se întâmplă aceste lucruri, ele sunt super importante”., a spus Harwood.

Cercetarea, publicată în Jurnalul Comunicării Familiei, a început ca un proiect de licență de către Sandi Wallace, care a fost studentă în clasa lui Harwood, aceasta fiind autorul principal al studiului. Pentru studiul menționat, Wallace și Harwood au urmărit alte moduri în care copiii și-au petrecut timpul cu părinții lor, aceștia reușind să determine că muzica pare să aibă un efect unic.

Potrivit acestora, doi factori ar putea explica relația dintre experiențele muzicale dintre părinți și copii și o calitate mai ridicată a relațiilor dintre ei.

Primul este coordonarea. „Sincronizarea sau coordonarea este ceva ce se întâmplă atunci când oamenii cântă muzică împreună sau ascultă muzică împreună”, a spus Harwood. În astfel de situații, există șansele să faceți activități sincronizate, cum ar fi dansul sau cântatul împreună, iar datele arată că acest lucru vă ajută să vă placeți mai mult reciproc.

Un alt mod prin care muzica poate consolida o relație, este prin empatie. „O mulțime de cercetări recente s-au concentrat asupra modului în care emoțiile pot fi evocate prin muzică și asupra modului în care acestea pot perpetua empatia și răspunsurile empatice față de partenerul de ascultare”, a spus Wallace.

Recomandări pentru părinți

Este important pentru părinți să observe faptul că experiențele muzicale împărtășite cu copiii lor nu trebuie să fie complicate. De fapt, activitățile simple, cum ar fi ascultarea de muzică în mașină, pot avea un impact mai mare decât experiențele muzicale mai formale, cum ar fi cântatul într-o trupă împreună, conform rezultatelor cercetătorii.

Așadar, nu ezitați să sporiți interacțiunile muzicale cu proprii copii, indiferent de vârstă! Spre exemplu, oferiți-le din când în când control asupra radioului, fiți interesați de genul de muzică pe care aceștia îl ascultă, sau mergeți la concerte împreună. Poate că aceste gesturi nu asigură o relație perfectă între părinți și copii, dar cu siguranță o îmbunătățesc.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut