Neglijarea copilului. Efecte și semne care indică acest lucru

Deși, poate, nu cu intenție, neglijarea copilului este un fapt. Se întâmplă și aceasta reprezintă una dintre cele mai comune forme de maltratare. Mai mult, poate afecta sănătatea fizică și psihică a unui copil, având anumite consecințe pe termen lung.

Neglijarea copilului poate îmbrăca mai multe forme. Iată care sunt tipurile de bază ale neglijării unui copil!

 • Neglijarea fizică: părintele nu se îngrijește de nevoile de bază ale copilului, cum ar fi igiena, îmbrăcămintea, nutriția sau adăpostul, sau abandonează copilul.
 • Neglijarea medicală: Negarea sau întârzierea tratamentului medical necesar sau recomandat.
 • Supravegherea necorespunzătoare: lăsarea unui copil care nu poate avea grijă de el însuși, singur acasă, expunerea unui copil la diferite pericole de siguranță sau lăsarea copilului sub supravegherea unor îngrijitori neadecvați.
 • Neglijarea emoțională: expunerea unui copil la violența domestică sau la abuzul de substanțe, sau negarea afecțiunii ori a sprijinului emoțional.
 • Neglijarea educațională: neînscrierea unui copil la școală, permiterea unui copil să lipsească în mod repetat de la școală, nejustificat, sau ignorarea nevoilor educaționale speciale ale unui copil.

Factori de risc pentru neglijarea unui copil                                                        

Niciun părinte nu își propune să neglijeze propriul copil. Totuși, din cauza diverșilor factori, unii părinți nu reușesc să răspundă în mod adecvat nevoilor copiilor.

Uneori neglijarea este complet neintenționată, cum ar fi cazul unei tinere mame care nu înțelege dezvoltarea de bază a copilului. Posibil ca aceasta să nu își dea seama cât de des trebuie să fie hrănit sau schimbat copilul său.

Alteori, problemele psihice ale părinților sau problemele legate de abuzul de substanțe îi pot împiedica pe aceștia să asigure îngrijirea adecvată a copiilor lor. Spre exemplu, un tată care este sub influența drogurilor, probabil că nu este capabil să-și împiedice micuțul să rătăcească singur pe afară.

Printre cei mai frecvenți factori care cresc riscul copiilor de a fi neglijați, se deosebesc:

 • Factorii de mediu: sărăcia, lipsa sprijinului social, un cartier problematic
 • Factori familiali: familii monoparentale, violența domestică, stresul familial
 • Factori care vizează părinții: șomajul, statutul socio-economic scăzut, vârsta maternă fragedă, stresul parental, problemele de sănătate, bolile mintale, problemele legate de abuzul de substanțe
 • Factori care vizează copiii: întârzieri în dezvoltare

Semne ale neglijării copilului

Există o serie de semne care ar putea indica faptul că un copil este neglijat, acestea incluzând:

 • Absențe frecvente de la școală
 • Lipsa de haine suficiente sau purtarea de haine neadecvate, comparativ cu vremea de afară
 • Furatul sau cerșitul de alimente sau bani
 • Un copil care este consistent murdar sau are un miros corporal sever
 • Abuzul de alcool sau droguri
 • Lipsa de îngrijire medicală, stomatologică sau oftalmologică necesare
 • Validarea că nimeni nu este acasă să acorde îngrijiri unui copil

Neglijarea unui copil nu este întotdeauna rezultatul eșecului părinților, de a îndeplini nevoile copilului… uneori, acest lucru este imposibil din cauza lipsei de fonduri sau de resurse. Atunci când un părinte nu poate să aibă grijă de un copil din cauza lipsei de resurse, serviciile sociale sunt adesea puse în aplicare pentru a ajuta familia să satisfacă nevoile copilului.

Consecințe ale neglijării copilului

Iată câteva dintre consecințele pe care un copil care a fost neglijat, le poate întâmpina:

Probleme de sănătate și dezvoltare: Malnutriția poate afecta dezvoltarea creierului. Lipsa imunizărilor adecvate și existența problemelor medicale ar putea conduce la o varietate de afecțiuni de sănătate.

Deficiențe cognitive: O lipsă de stimulare adecvată ar putea duce la probleme intelectuale continue. Copiii cu antecedente de neglijență pot avea probleme academice sau o întârziere ori deficiență în dezvoltarea limbajului.

Problemele emoționale: Neglijarea poate duce la probleme de atașament, la probleme de stimă de sine și la dificultatea de a avea încredere în alte persoane.

Probleme sociale și comportamentale: Copiii care sunt neglijați, pot întâmpina dificultăți în a dezvolta relații sănătoase și pot întâmpina tulburări de comportament.

Tratament pentru copiii supuși neglijării

Primul pas în tratarea unui copil neglijat este plasarea într-un mediu sigur. Furnizorii de servicii sociale ar putea să sporească siguranța și să reducă neglijarea, prin asigurarea unui mediu cu resurse și educație.

În unele cazuri, copiii ar putea fi nevoiți să fie plasați într-un alt mediu pentru a preveni alte vătămări. Un copil poate fi plasat cu o rudă care poate oferi îngrijiri adecvate, de exemplu.

Tratamentul pentru sănătatea mintală poate fi de asemenea util. Copiii care au fost neglijați, pot beneficia de servicii terapeutice pentru a fi capabili să-și abordeze emoțiile, comportamentul sau problemele.

Anumite tratamente ar putea fi de asemenea acordate îngrijitorilor, pentru a-i ajuta să devină mai bine pregătiți pentru îngrijirea copiilor lor.

Cum poate fi accesat un serviciu social?

Orice serviciu social se acordă la solicitarea persoanei, după caz, a reprezentantului său legal, precum şi din oficiu.

Solicitarea pentru acordarea de servicii sociale se adresează serviciului public de asistenţă socială organizat în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale.

Solicitarea pentru acordarea de servicii sociale poate fi adresată şi direct unui furnizor privat de servicii sociale.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut