Nu ezita să-ți îmbrățișezi copilul! Uite cât de benefică poate fi o îmbrățișare!

Deși poate fi greu de crezut sau mulți dintre noi contestă această idee, există persoane, mai cu seamă părinți, care consideră că afecțiunea exprimată în diverse moduri poate contribui la creșterea unui copil râzgâiat și răsfățat. Vestea bună e că există tot mai multe studii și cercetări care infirmă acest lucru. Astfel, noi te-ndemnăm să nu eziți să-ți îmbrățișezi copilul, pentru că o îmbrățișare poate fi extrem de benefică.

Vă invitam să descoperiți cât de mult poate contribui câte o îmbrățișare în fiecare zi, la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor!

Cât de benefică poate fi o îmbrățișare

  1. O îmbrățișare ajută copiii să fie mai inteligenți.

Atunci când e mic, copilul are nevoie de o stimulare senzorială diferită pentru dezvoltarea normală. Contactul cu pielea sau atingerea fizică, cum ar fi îmbrățișarea, este una dintre cele mai importante stimulente necesare pentru a se dezvolta un creier sănătos și un corp puternic. De asemenea, lipsa afecțiunii fizice a fost asociată cu afectarea dezvoltării cognitive a copiilor.

Totodată, este important să reținem că nu toate tipurile de atingeri au un rol benefic. Potrivit cercetărilor desfășurate în acest sens,  doar atingerile blânde, precum îmbrățișările cu rol protector stimulează pozitiv dezvoltarea creierului.

  1. O îmbrățișare este benefică pentru creșterea copiilor.

Atunci când copiii sunt privați de contact fizic, corpurile lor se opresc din creștere, în ciuda aportului normal de nutrienți. Acești copii suferă de insuficiență de creștere. Această deficiență de creștere poate fi combătută prin atingeri cu rol protector și îmbrățișări.

Îmbrățișarea declanșează eliberarea de oxitocină, cunoscută și sub numele de hormonul iubirii. Acest hormon al stării de bine are multe efecte importante asupra organismului nostru, unul dintre ele fiind stimularea creșterii.

De asemenea, studiile arată că îmbrățișarea poate spori imediat nivelul oxitocinei. Atunci când oxitocina este crescută, crește și nivelul unor hormoni de creștere.

  1. O îmbrățișare poate tempera tantrumul la copii.

Îmbrățișările sunt excelente pentru sănătatea emoțională a copiilor. Nimic nu poate fi mai eficient împotriva unui acces de furie al copilului, decât o îmbrățișare oferită de proprii părinți.

Este important să reținem că în astfel de situații, când copilul își manifestă furia, nu este vorba de încăpățânare. Pur și simplu, cel mic nu își poate controla emoțiile. Și atunci, într-un astfel de moment de disperare al celor mici, gesturile afectuoase ale părinților pot face minuni. Prin intermediul îmbrățișării, așa cum deja am spus, se eliberează oxitocină. Aceasta poate reduce nivelul hormonului de stres, contracarând efectele anxietății.

  1. O îmbrățișare poate crește stima de sine a copiilor.

Dragostea și grija noastră pentru proprii copii reprezintă o bază solidă pentru încrederea în sine pe care aceștia și-o construiesc. Astfel, o simplă îmbrățișare este suficientă pentru a-i arăta copilului sentimentele noastre și faptul că îl sprijinim, „împuternicindu-l” astfel să se avânte în activități noi și provocatoare.

  1. O îmbrățișare ne ajută să ne conectăm cu propriul copil.

Copiii au nevoie de afecțiune din partea părinților, pentru a se simți protejați din punct de vedere emoțional. Fiind afectuos cu propriul copil, îl ajuți pe acesta să înțeleagă rolul familiei, faptul că în sânul acesteia se bucură de un mediu sigur, în care este acceptat necondiționat. De asemenea, această siguranță pe care o oferim copiilor prin afecțiune, îi ajută să fie mai deschiși către lucruri noi, dar și către o comunicare eficientă și onestă cu proprii părinți.

  1. O îmbrățișare este benefică pentru sistemul imunitar.

S-a demonstrat medical că îmbrățișările sunt excelente pentru creșterea imunității. Presiunea blândă asupra sternului, precum și încărcătura emoțională creată, stimulează glanda timus care reglează și echilibrează producția de celule albe din sânge. Aceasta, la rândul său, ajută la menținerea sănătății, ținând bolile la distanță.

  1. Un copil îmbrățișat este un copil fericit!

Știați că o îmbrățișare de lungă durată poate crește nivelurile de serotonină din organism, stimulând o dispoziție bună și o stare de fericire? Îmbrățișările noastre sunt antidotul pentru sentimentele de singurătate, izolare și furie, pe care copiii noștri le pot experimenta. Deci, să nu îți fie teamă să dai îmbrățișări ceva mai lungi!

După cum observăm, o îmbrățișare are o mulțime de roluri, de la un punct de sprijin pentru cei mici, până la un adevărat stimulent în variate situații. Așadar, nu mai aștepta, fugi și oferă-i celui mic o îmbrățișare, chiar acum!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut