Octav – filmul care a spart gheața în cinematografia română

Sincer, nici nu știu cum să încep… mi se pare destul de greu să scriu despre filmul Octav – producția care, după părărea mea, va rămâne mult timp de-acum încolo un punct de referință în cinematografia română.

E diferit, deosebit și cu un puternic impact emoțional. Tema abordată sparge tiparele cinematografiei românești, constituind un subiect în care și eu, și tu, și oricare dintre noi se va regăsi la un moment. Este o temă care depășește granițele temporale și socio-politice pentru că, de fapt, nu are nimic de-a face cu ele, ci cu structura noastră ca oameni, cu emoțiile noastre.

Cum probabil ați intuit din titlu, povestea este a lui Octav (interpretat de Marcel Iureș), care, odată cu reîntoarcerea la casa părintească, retrăiește momentele cheie din trecutul său (de la jocurile copilăriei sau prima dragoste, până la amintirile dureroase legate de familia sa), prin prisma conștiinței, înțelepciunii și experienței unui om în vârstă de 84 de ani.

Vezi? E așa cum am zis… Octav poate fi oricare dintre noi, iar conacul din film poate fi înlocuit cu ușurință de casa părintească a oricărei persoane. E vorba de tine, de copilăria ta, persoanele dragi ție, experiențele tale adolescentine și alte asemenea.

Octav e o poveste cu oameni, cu un om în care se recunosc toţi oamenii de pe pământ. Este o poveste profund umană, acesta fiind şi motivul principal pentru care am fost atras să joc în acest film. Avem nevoie de astfel de poveşti”, a declarat actorul Marcel Iureş.

Copilul din Octav

Dacă rolul adultului Octav este jucat de Marcel Iureș, personajul la vârsta copilăriei este interpretat de Eric Aradits, el fiind cel de-al doilea actor principal al filmului.

Eric l-a cucerit în întregime pe Blasco Giurato, directorul de imagine comparându-l pe cel mic cu actorul italian Marcello Mastroianni: „Ca personalitate și actor, Eric este incredibil. De îndată ce-și termina scenele devenea din nou copilul vesel care glumea, se juca. Ieșea din pesonaj cu o ușurință incredibilă. Actorii de obicei sunt foarte concentrați pe scenă sunt puțini care se întorc brusc în cotidian cu atâta bucurie și naturalețe. Eu cred că Eric va călca pe urmele marelui actor italian Marcello Mastroianni”.

Producția filmului și distribuție

Din distribuţia filmului fac parte: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Vlad Rădescu, Maria Obretin, Ioan Andrei Ionescu, Alessia Tofan, Eric Aradits, Ştefan Velniciuc, Roxana Guttman, Silviu Biriş, Dana Rogoz, Alexandru Mandu şi mulţi alţii.

Lung-metrajul, clasificat cu AG (Audienţă Generală), este o coproducţie România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi. Scenariul este semnat de Serge Ioan Celebidachi şi James Olivier, coloana sonoră este compusă de Vladimir Cosma, iar imaginea poartă semnătura renumitului Blasco Giurato.

Filmul a fost lansat în cinematografele din țară pe 6 octombrie, iar după primul weekend de la lansare acesta a adus încasări de 338.707 de lei şi 27.221 de spectatori în săli.

După cum observați, nu am pus prea mult accent pe calitatea filmului, grafică, sunet și alte asemenea. Când vezi că o astfel de temă este adusă în prim-planul cinematografiei, acesta este deja un mare plus și chiar o revoluție, aș putea spune.

Mai multe nici nu vrea să punctez: Octav este un film despre copilărie, memorie afectivă și alte asemenea și, e drept, că fiecare descriere a acestui film este influențată de experiențele și amintirile proprii!

Vizionare plăcută, vă doresc!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut