Părinții dependenți de dispozitivele tehnologice. Cum afectează copilul

Dispozitivele tehnologice pot afecta copiii nu doar direct, ci și indirect prin utilizarea acestora de către părinți. Astfel, părinții care petrec timp semnificativ, pe telefon sau vizionând la TV, în timpul activităților cu familia, cum ar fi mesele, timpul alocat jocului sau pentru culcare, ar putea influența relațiile pe termen lung cu copiii lor.

Acest lucru este susținut de Brandon T. McDaniel de la Illinois State University și Jenny S. Radesky de la Universitatea din Michigan Medical School, care consideră că așa-numita „tehnoferență” poate determina copiii să exprime mai multă frustrare, hiperactivitate, smiorcăială, supărare și accese de furie.

Studiul desfășurat de aceștia examinează rolul și impactul pe care dispozitivele digitale le au asupra comportamentului copiilor și părinților.

Tehnoferența este definită ca întreruperea zilnică a interacțiunilor face-to-face, din cauza dispozitivelor tehnologice. Studiile recente estimează că părinții folosesc televiziunea, computerele, tabletele și smartphone-urile timp de 9 ore/zi, în medie. O treime din acest timp este alocat utilizării smartphone-urilor, care din cauza portabilității lor sunt adesea folosite în timpul activităților familiale, cum ar fi mesele, timpul alocat jocului și timpul de culcare – toate momente importante, cu rol în modelarea bunăstării socio-emoționale a copilului.

Când părinții sunt absorbiți de dispozitivele lor, aceștia au mai puține conversații cu copiii și sunt mai ostili când copiii încearcă să le atragă atenția, semnalează studiile.

În cercetarea de față, 172 de familie cu doi părinți, cu copii de 5 ani sau mai mici, au răspuns la chestionare online, despre parenting și relațiile cu familia.

Participanții au indicat cât de des diferite dispozitive au întrerupt conversațiile sau activitățile cu copiii lor, zilnic. De asemenea, părinții au evaluat coportamentul de internalizare al propriilor copii (cât de des s-au bosumflat aceștia sau cât de des sentimentele lor au fost rănite), precum și propriul comportament de externalizare (cât de supărați sau frustrați s-au simțit). Părinții au raportat, de asemenea, nivelurile lor de stres și depresie, sprijinul primit de la partener în materie de parenting și tiparele de utilizare a ecranelor de către proprii copii.

În majoritatea cazurilor, unul sau mai multe dispozitive au interferat cu interacțiunea părinte-copil, la un anumit punct din zi.

Tehnologia poate servi drept refugiu pentru părinții care trebuie să facă față unui comportament dificil al copilului. Cu toate acestea, rezultatele sondajului au arătat că această tactică are dezavantajele sale.

Utilizarea dispozitivelor electronice îi privează probabil pe părinți de posibilitatea de a oferi un sprijin emoțional semnificativ și feedback pozitiv copiilor lor, ceea ce determină ca aceștia din urmă să opteze pentru un comportament chiar mai problematic, cum ar fi accesele de furie sau supărarea. Acest comportament contribuie și mai mult la nivelurile de stres ale părinților, ceea ce duce probabil la o retragere mai mare în tehnologie, iar ciclul continuă.

„Aceste rezultate susțin ideea că relațiile între tehnoferența parentală și comportamentul de externalizare al copilului sunt tranzacționale și se influențează reciproc în timp.”, spune unul dintre autorii studiului. „Cu alte cuvinte, părinții care au copii cu mai multe probleme de externalizare devin mai stresați, lucru care poate duce la refugierea părinților în tehnologie, ceea ce, la rândul său, poate contribui la mai multe probleme de externalizare ale copilului.”

Așadar, oricât de stresat te-ai simți și oricât de mult ai dori să iei o pauză de la problemele asociate parentingului, refugiul în tehnologie nu este soluția. Acest comportament nu face decât să amâne rezolvarea problemelor și chiar să adâncească gravitatea acestora.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut