Păstrarea, oferirea sau aruncarea vechilor jucării?

Asemeni adulților, copiilor le este greu să se despartă de unele jucării, chiar dacă acestea nu au mai fost folosite de multă vreme, sunt stricate și nu mai pot fi utilizate. Pentru ei acestea au o anumită valoare sentimentală, pe care  uneori părinții o omit. Cum ne debarasăm de jucăriile pe care cel mic nu le mai folosește, aflăm din cele ce urmează.

Este normal ca cel mic să simtă tristețe sau furie la ideea de a arunca o parte din numeroasele sale desene sau constucții, sau de a oferi jucăriile cu care nu se mai joacă sau sunt stricate.

Chiar dacă nu mai sunt folosite, jucăriile vechi pot reprezenta amintiri frumoase pentru el. Nu este așadar indicat să le oferiți altcuiva sau să le aruncați într-o ascunzătoare. Este totodată important să îl faceți pe cel mic să participe la alegerea obiectelor pentru păstrat, pentru oferit și pentru aruncat.

Atunci când îi permiteți să păstreze unele dintre jucăriile sale preferate, copilul se simte liniștit de aceste obiecte familiare. Devine astfel conștient că nu este obligat să abandoneze ceea ce iubește.

Cum să ajutați copilul să se îndepărteze de unele jucării sau construcții

  • Cereți sfatul copilului înainte de a arunca sau de a oferi jucăriile sale. În acest fel, descoperiți părți din intimitatea copilului și înțelegeți de ce este atașat de un obiect sau altul. Acest lucru va evita de asemenea rivalitatea între frați și surori atunci când veți dori să îi dați celui mai mic jucăriile cu care cel mare nu se mai joacă.
  • Puneți deoparte jucăriile nefolosite timp de câteva luni înainte de a face triajul în colaborare cu cel mic. Astfel, nu îl bruscați. De exemplu, micile mașini fără roți care vă par uitate în fundul dulapului ar putea deveni subit esențiale pentru copilul vostru (spre exemplu, pentru un proiect de construcție a unui garaj).

Ajutați copilul să aleagă jucăriile pe care este gata să le ofere, explicându-i că alți copii ar fi bucuroși să le primească.

  • Cereți copilului să aleagă el singur câteva desene sau construcții pe care dorește să le păstreze. Veți fi probabil uimiți de selecția sa. Un desen șters și găurit de o pensulă foarte udă sau o structură diformă vor figura probabil printre experiențele sale artistice cele mai frumoase.
  • Cu ajutorul unui aparat foto numeric, fotografiați desenele frumoase și construcțiile copilului, înainte de a le arunca. Le puteți astfel imprima cu ajutorul unei imprimante. Astfel, copilul va putea să le privească atunci când va dori.
  • Arătați, de asemenea, copilului, că îi înțelegeți sentimentele (nervi, necaz, etc.). Spre exemplu, vorbiți-i despre ultima dată când voi înșivă ați simțit frustrare sau tristețe, ori dezvăluiți-i chiar de propriile amintiri din copilărie.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut