Plăcerea lecturii la copiii de 3-5 ani

Copilului îi place să i se citească povești. Le găsește amuzante și liniștitoare. Cum dezvoltăm plăcerea lecturii la copiii de 3 – 5 ani, descoperim în cele de mai jos.

De la 3 la 5 ani, copilul învață din ce în ce mai mult să vorbească ca un adult. Începe să exprime idei mult mai complexe cu ajutorul frazelor mai lungi. Citirea de povești îi favorizează dezvoltarea limbajului și îi trezește interesul pentru scris. Mai mult, cărțile îi permit să petreacă momente frumoase împreună cu voi, indiferent de vârstă.

Copilul înțelege acum povești din ce în ce mai complexe. Poate, spre exemplu, să înțeleagă o poveste structurată legată de o problemă și o soluție. Începe de asemenea să se intereseze de limbajul scris.

Citirea unei cărți copilului

 • Încurajați copilul să aleagă singur cartea pe care să o priviți împreună. Va fi în acest fel mult mai interesat.
 • Vorbiți despre poveste cu cel mic înainte de a citi povestea sau după ce ați citit-o. Acest schimb permite celui mic să învețe noi cuvinte și să poarte o conversație pe un subiect care îl interesează. De exemplu, înainte de a începe lectura, discutați despre titlu și încercați să ghiciți despre ce se va discuta în carte.
 • Odată lectura terminată, invitați-l pe cel mic să propună un alt final sau să își imagineze ce se va petrece înainte de sfârșit. Este o modalitate excelentă de a-i hrăni imaginația și de a-i deschide noi orizonturi. Acest lucru îl va încuraja să folosească limbajul în diverse moduri (exemplu: pentru a comenta, pentru a anticipa și a inventa un scenariu).
 • Atunci când povestea se pretează, faceți legături între poveste și viața de zi cu zi a copilului.
 • Fiecare la rândul vostru, puneți-vă întrebări pentru a verifica dacă celălalt își amintește detalii despre poveste.
 • Urmăriți textul dacă este adaptat sau ajustați-vă la ceea ce înțelege copilul.
 • Întrucât câmpul de interes al copilului se dezvoltă din ce în ce mai mult, propuneți-i cărți tematice direct legate de interesele sale, spre exemplu, cărți legate de viața zânelor sau de lumea dinozaurilor.
 • Înscrieți-l la bibliotecă pentru a descoperi plăcerea de a alege singur cărțile. Profitați de acest lucru pentru a asista la „ora cu povești” prezentată de bibliotecă. Copilului îi va plăcea să asculte povești împreună cu un grup de prieteni.
 • Profitați de lecturile voastre pentru a trezi conștiința pentru scris a copilului. Spre exemplu, arătați-i titlul și numele autorului de pe copertă, urmăriți textul cu degetul pentru a-l face să înțeleagă că litere transmit un mesaj; atrageți-i atenția asupra faptului că lectura se face de la stânga la dreapta și arătați-i unele litere semnificative, cum ar fi prima literă a prenumelui său.

Ce cărți să alegeți?

Există tot felul de cărți pentru a capta atenția copilului: cărți de povești adaptate vârstei sale, cărți tematice legate de câmpul său de interes, cărți care abundă în ilustrații, cărți animate care fac să „iasă” din ele nasul unui personaj sau un fluture multicolor, spre exemplu. Acest lucru îi permite acestuia să facă învățături, dar de asemenea să simtă plăcere! Este o modalitate de a-i arăta faptul că prin cărți se găsesc surse nelimitate de informație și de idei captivante.

A avea o selecție variată de cărți nu solicită neapărat mari resurse. De fapt, dacă aveți prieteni care au copii de aceeași vârstă cu al vostru, faceți schimb de cărți cu ei pentru ca cel mic să aibă acces la un pic de noutate. Tot așa, duceți-l la bibliotecă pentru a împrunuta câteva cărți la alegere. Respectați-i preferințele, căci el știe mai bine ceea ce îi place sau ceea ce nu îi place ca lectură.

Cum să îi dezvoltați interesul pentru lectură?

 • Priviți adesea cărți împreună cu cel mic, chiar dacă nu este vorba de rutina de seară. Puteți citi înainte de siestă, înainte de ora de gustări sau chiar în momentul băii, având o carte de plastic.

Conversația în jurul unei cărți contribuie la ameliorarea limbajului copilului, chiar dacă este vorba despre o poveste citită des și reluată.

 • Lăsați copilul să aleagă o carte pe care să o priviți împreună atunci când este capabil să facă acest lucru. Cel mic va dori adesea aceeași carte, este absolut normal! Acest lucru îl liniștește și îi permite să înțeleagă povestea la fiecare nouă lectură.
 • Împrumutați regulat cărți de la bibliotecă. Astfel, copilul va avea întotdeauna acces la noi cărți și își va putea dezvolta interesul pentru diferite teme sau tipuri de cărți. Continuați tot așa să priviți împreună cu el cărțile pe care le dorește atât timp cât va dori.
 • Atunci când priviți o carte împreună cu cel mic, plasați-vă în fața lui. Astfel, va putea să vă urmărească și să vorbească. Este o bună ocazie pentru el de a vă vedea cum pronunțați cuvintele.
 • Amenajați un mic colț de lectură în camera copilului pentru a-i da gustul de a privi cărțile cât mai des. Faceți în așa fel încât să poată ajunge singur la cărți. Colțul poate include perne și pături pentru a creea un mediu de lectură amuzant și liniștitor.
 • Citiți voi înșivă cărți din plăcere. Îi transmiteți astfel mesajul că cititul este agreabil și permite învățarea a mii de lucruri. Sunteți de altfel persoana ideală pentru a-i transmite copilului gustul cititului, căci sunteți modelul lui.

Va deveni un bun cititor?

Pe măsură ce limbajul i se dezvoltă, cel mic va înțelege din ce în ce mai bine textul de unul singur. Semnele următoare vă indică faptul că acesta va deveni un bun cititor.

 • Înțelege și refolosește din ce în ce mai mult cuvintele conținute în poveștile pe care i le citiți.
 • Pune întrebări.
 • Povestește o parte din poveste prin cuvinte proprii.
 • Face legături între informațiile din povești și viața de zi cu zi.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut