Plăcinte Moldovenești

E duminică și te-ai trezit cu gândul la ce bunătăți să le mai faci micilor spiriduși!? 🙂

Ce-ai spune de un dulce care să fie pe placul tuturor, cu ingrediente proaspete, aflate la-ndemâna oricui? Îți surâde ideea noastră? Atunci poate ar trebui să arunci un ochi peste propunerea noastră de azi.

Rețetă de Plăcinte Moldovenești

Ingrediente aluat:

  • 1 kg faină, 1 cub drojdie proaspătă, 3-4 galbenușuri, 250 gr. zahăr sau sirop de agave, 250-300 ml lapte cald, esență vanilie și rom, 150 gr. unt cald (se folosește la frământat), 1 lgț sare.

Se pune făina într-un recipient mai mare, se adaugă drojdia după ce a fost frecată cu zahăr până a devenit ca un sirop, se adaugă gălbenușurile, zahărul, laptele, esența și se amestecă până devine aluatul omogen, după care se frământă turnând ușor untul cald. Se lasă la crescut, cu un ștergar deasupra, timp de 1 oră.

Ingrediente compoziție:

  • 1 kg brânză de vaci sau caș proaspăt de vacă sau de oaie, 3-4 ouă, 1-2 lg griș în funcție de consistența brânzei, 1 lgț sare, 250 gr. zahăr,  esență de vanilie sau fistic după gust, stafide – opțional. Se amestecă până devine o pastă omogenă de consistență mai groasă.

După ce a crescut, aluatul se întinde, se decupează cu o formă rotundă (sau cană cu gura mai largă) și se adaugă pe mijloc 1-2 lg de compoziție (brânză), apoi se taie aluatul în formă de cruce, dinspre mijloc spre exterior, lasând mijlocul intact; se așează marginile unele peste altele pentru a forma o floare.

Se ung cu ou (bătut întreg) și se lasă la crescut timp de 20-30 min.

Se bagă la cuptor la 180 grade/45 de minute, apoi se scot și, în funcție de preferințe se pot unge cu smântână indulcită cu un stop de sirop de arțar sau agave.

Acum desertul este gata de savurat! 🙂

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut