Poreclele la copii

Cu toții primim la naștere un prenume. De obicei acesta este ales de către părinți, după anumite criterii (numele nașului, cineva din familie, numele unui sfânt, numele actorului preferat, etc.), însă fără ca părinții să ne cunoască înainte, astfel încât prenumele să aibă legătură cu personalitatea noastră. Poreclele apar mai târziu în viață și, de obicei, sunt alese în funcție de părerea pe care oamenii și-o fac despre noi.

O poreclă poate reprezenta un pseudonim sau un alt nume pe care suntem strigați de către persoanele apropiate. De asemenea, o persoană poate avea mai multe porecle, în funcție de grupul în care activează. Acasă suntem strigați într-un fel, la școală în alt fel, iar la joacă cu prietenii să avem o cu totul altă poreclă.

Totodată, poreclele pot fi pozitive, sub formă de alint, evidențiind calitățile noastre, sau negative, atribuite de obicei de persoane care vor să ne tachineze.

Contexte în care primim porecle

Poreclele sunt extrem de populare printre copii și ele pot fi atribuite în diverse contexte:

 • Adesea, acestea pot deriva de la propriul prenume. Spre exemplu, de la „Alexandru”, „Alex” sau de la „Andreea”, „Deea” sau „Andrușca”.
 • O poreclă poate fi „câștigată” și în urma împărtășirii unei experințe personale cu ceilalți. Spre exemplu, colegii află că ți-e super greu să te trezești dimineața, și încep să îți spună „Somnorosul”.
 • Poți obține o poreclă prin intermediul sportului pe care-l practici. Spre exemplu, copilul joacă fotbal, fiind portar și fiind pasionat de unul dintre marii portari ai acestui sport. Nu exclus ca proprii colegi să îl strige cu prenumele acelui portar. Sau acesta aleargă super repede și atunci se alege cu porecla „Speedy”.
 • Poți primi o poreclă chiar în familie, încă de când ești mic. Să zicem că părinții îți spun „Bibi”. Și Bibi vei rămâne și la maturitate.
 • Poți primi o poreclă asociată cu unele trăsături ale personalității tale. Spre exemplu, „Tocilarul”, „Artistul”.

Sunt porecle care par să vină de la sine și nu ne deranjează. Pentru că acestea sunt oferite reciproc, fără rea intenție, între prieteni. Totuși, nu toate poreclele sunt la fel de amuzante și, adesea, ele pot afecta copiii.

Când poreclele nu mai sunt deloc amuzante

 • Uneori poreclele evidențiază unele trăsături negative și rănesc sentimentele persoanelor de orice vârstă. Aragaz cu 4 ochi, Gură-Spartă sunt două astfel de exemple.
 • Uneori chiar prietenii ne atribuie astfel de porecle răutăcioase, în urma unor întâmplări ciudate, dar care nu putem spune că ne definesc. Spre exemplu, te-ai împiedicat o dată și de-atunci numai „Împiedicata” ți se spune.
 • Uneori chiar părinți pot atribui unele porecle copiilor, mai târziu, la vârsta școlară, acestea nemaifiind potrivite, însă ele contnuând să fie folosite. Spre exemplu, „Prințesică” sau „Ursuleț”.

Ce e de făcut atunci când copilului nu îi place porecla primită

Atunci când discuți cu copilul tău și constați că acesta nu se simte confortabil cu una dintre poreclele primite, sugerează-i următoarele:

 • Să nu răspundă atunci când o poreclă nu îi place;
 • Să ignore acele persoane care utilizează porecle răutăcioase la adresa sa;
 • Să spună sincer și ferm cum dorește să i se adreseze o persoană: pe numele real sau utilizând o poreclă preferată de el.
 • Să explice că poreclele le acceptă doar în cercurile apropiate de prieteni și în familie.
 • Să se asigure că atunci când se prezintă unei noi persoane, utilizează prenumele adevărat sau porecla preferată.

De asemenea, este important să menționați copilului că poreclele nu sunt permanente și nu trebuie să-l urmeze oriunde, pe parcursul întregii vieți. Explicați copilului că o poreclă se poate schimba odată cu experiențele acumulate și oamenii noi întâlniți. Totodată, este important să țineți cont că, de cele mai multe ori, poreclele sunt date în grupuri de prieteni și atestă apartenența unei persoane la acel grup. Este funny să ai o poreclă, atât timp cât toți din grup au și aceasta nu este răutăcioasă.

Nu omiteți să spuneți copilului că propriile sale alegeri pot determina primirea unei porecle. Odată cu prezența în online, este recomandat să îi spuneți să utilizeze username-uri normale, la diversele conturi (jocuri, e-mail, social media), pentru că și acestea pot duce la atribuirea unei porecle nedorite.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut