Protecția solară. Factorul minim pe care specialiștii îl recomandă

Temperaturile din termometre anunță tot mai îndrăznețe sezonul cald, astfel că alegem să petrecem tot mai mult timp în aer liber, pentru a ne bucura din plin de soare.

Și totuși, multe persoane nu acordă atenție suficientă protecției solare, aspect ce presupune numeroase efecte negative. Astfel, este important să vă asigurați că pielea este protejată în mod corespunzător ori de câte ori este expusă la soare, chiar dacă nu este o zi deosebit de caldă.

SPF reprezintă „factorul de protecție solară”. Cu cât SPF este mai mare, cu atât pielea va fi mai bine protejată de arsuri. În acest sens, Asociația Britanică de Dermatologi explică faptul că cremele de soare sunt plasate în patru categorii: protecția redusă (SPF 6-14), protecția medie (SPF 15-29), protecția înaltă (SPF 30-50) și protecția foarte înaltă (SPF 50+).

Asemeni Academiei Americane de Dermatologie, și organizația menționată recomandă optarea pentru o cremă solară cu un factor de protecție de minim 30.

În plus față de SPF, este esențial să aveți în vedere ratingul stelelor UVA al cremelor de soare pe care le cumpărați.

SPF protejează împotriva radiațiilor ultraviolete (UVB), în timp ce numărul de stele UVA indică măsura în care razele ultraviolete A sunt absorbite de crema solară. Pătrunderea razelor UVA în piele poate duce la apariția îmbătrânirii prematură. Pe de altă parte, expunerea la razele UVB este asociată cu riscul apariției cancerului de piele.

Asociația Britanică de Dermatologi recomandă alegerea unei creme care să prezinte un rating UVA de cel puțin patru stele dintr-un posibil de cinci.

Chiar dacă nu ești predispus la arsuri solare, merită să optezi pentru o cremă cu un SPF de 30 sau 50, astfel încât să te poți relaxa liniștit, știind că ai avut grijă de pielea ta.

Ce alte lucruri să mai avem în vedere când vine vorba de protecție solară

SPF indică durata de timp în care pielea este protejată de arsură, în funcție de tipul de piele.

Spre exemplu, potrivit www.nivea.com, dacă arsurile apar după cinci minute de expunere la soare, fără protecție solară, aplicarea unui agent de protecție solară cu un SPF de 30 vă protejează timp de 30 de minute (sau 150 de minute) înainte de a începe să vă ardeți.

În funcție de tipul de piele, zonă, perioada anului, apariția arsurilor poate avea loc în intervalul 5-30 minute, în medie.

Odată aplicată crema solară, există și alți factori care vor afecta nivelul de protecție, cum ar fi:

  • Cantitatea de cremă de protecție aplicată
  • Condițiile meteorologice
  • Cât de mult transpiri
  • Cât timp înoți și cât de bine te usuci după aceea
  • Tipul de piele

În plus, nu trebuie să vă bazați pe cremele solare pe care le aveți prin casă din anii trecuți. Majoritatea loțiunilor au o valabilitate de 12 luni. Dacă le aveți de mai mult timp, există o șansă destul de mare să nu mai aibă niciun efect. Așadar, verificați data expirării înainte să aplicați acest gen de produse.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut