Pupatul pe gură al copiilor: benefic sau dăunător?

Imaginați-vă o mămică/ un tătic și puștiul său de 4-5 ani pupându-se pe gură. Sentimentele pe care un gest ca pupatul pe gură între părinți și copii le trezește, pot diferi de la o persoană la alta.

Victoria Beckham și fetița sa

Victoria Beckham și fetița sa

Astfel, unii dintre noi pot gândi „Yach, nu se poate una ca asta!”, în timp ce alții pot fi perfect de acord cu un astfel de gest, ba mai mult decât atât, este posibil chiar să-l practice.

Privind opiniile specialiștilor, aceștia nu au reușit să se pună de acord dacă pupatul pe gură al propriilor copii este benefic sau dăunător.

Controverse ale pupatului pe gură

  1. Pupatul pe gură dăunează copiilor!

Este una dintre opiniile susținute de cercetători. Spre exemplu, Dr. Charlotte Reznick, psiholog la Universitatea din California, din L.A., consideră că pupatul pe gură al copiilor poate crea confuzie pentru aceștia.

Astfel, aceasta declară într-un interviu: „Dacă-ți pupi copilul pe gură atunci când e mic, când încetezi să mai faci acest gest? Este extrem de confuz.”

De asemenea, trebuie să luăm în calcul faptul că proprii copii cresc și se dezvoltă. În jurul vârstei de 5-6 ani aceștia devin conștienți de propriul corp și sexualitatea acestuia. Potrivit lui Reznick, de la această vârstă, un pupic pe gură poate fi stimulativ din punct de vedere sexual.

Totodată, acest gest poate crea confuzie, întrucât este practicat chiar și între părinți. Și atunci, mintea tânără a unui copil poate avea dileme privind emoțiile, stările sau rolurile în familie. Pentru ca aceste confuzii să nu apară, este important că părinții să înceteze să mai practice acest obicei la momentul potrivit. Și acum intervine întrebarea: „Când este momentul potrivit?”. Copiii cresc, se dezvoltă și se maturizează diferit, astfel că nu există o vârstă/perioadă specifică la care acest gest de a pupa copilul pe gură trebuie să înceteze.

  1. Pupatul pe gură este benefic!

Este cea de-a doua variantă susținută de unii dintre specialiști. Spre exemplu, Dr. Fiona Martin, de la Centrul de Psihologie a Copilului din Sydney nu susține opinia potrivit căreia pupatul pe gură poate stimula sexual copiii: „Este normal și sănătos să arătăm afecțiune propriilor copii. Tu comunici cu propriul copil pe care îl iubești.”, declară aceasta pentru o publicație australiană.

De asemenea, aceasta dezvăluie că nu există niciun studiu care să susțină faptul că pupatul pe gură poate provoca probleme copiilor, în viața de adult.

Aceeași idee este susținută și de Dr. Heather Irvine-Rundle care susține că opinia psihologului Charlotte Reznick este una „scandalizatoare.”

Concluzia este că nu există studii privind pupatul pe gură al copiilor, ci doar opinii ale specialiștilor. Deci, am putea spune că acest obicei diferă de la o familie la alta, de la modul în care un părinte decide să-și exprime afecțiunea și dragostea față de propriul copil. De asemenea, dacă și pentru cât timp putem practica acest obicei este o decizie care aparține în totalitate părinților și copiilor.

Atât timp cât copiii se simt perfect confortabil cu acest gest și chiar îl inițiază față de voi, fără să fie obligați în vreun fel, atunci probabil se simt confortabil cu acesta și nu le dăunăează în niciun fel.

Deci, curioazitatea noastră este: voi considerați pupatul pe gură între părinți și copii dăunător sau benefic?

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut