Rolul părinților în succesul școlar al copiilor

Fiecare părinte dorește succesul propriilor copii, însă, câteodată, este posibil să alegem o strategie greșită. Astfel, cel mai important lucru pe care trebuie să-l reținem este că succesul școlar al copiilor este influențat de gradul de implicare al părinților.

Cu cât vei cunoaște mai multe despre activitatea școlară a copilului tău și cu cât îi vei oferi celui mic mai multă atenție și mai mult timp, cu atât șansele sale de reușită sunt mai mari. Să vedem mai amănunțit ce semnifică această afirmație.

Un lucru important este ca întotdeauna să fii la curent cu ceea ce se petrece la școală. Astfel, nu rata ședințele cu părinții, diverse reuniuni sau serbări/carnavaluri la care trebuie să participi. Mai mult, nu este suficient doar să faci aceste lucruri pentru că trebuie. Discută cu ceilalți părinți sau cu învățătoarea/diriginta, implică-te în deciziile ce îi privesc pe copiii voștri. Dacă ai vreo îngrijorare privind dezvoltarea educațională a copilului, nu ezita să te consulți cu învățătoarea/diriginta acestuia. În acest mod, vei reuși să depistezi mult mai repede posibila problemă.

Pentru a stimula succesul școlar al copiilor, este necesar ca aceștia să aibă o rutină zilnică și obiceiuri sănătoase. Iar astea depind doar de tine. Oferă-i copilului energia de care are nevoie, obișnuindu-l să servească micul dejun în fiecare zi. Ai grijă ca acesta să fie consistent și sănătos. Somnul este, de asemenea, la fel de important, astfel asigură-te că cel mic doarme suficient și că este odihnit. Ai grijă și la îndeletnicirile zilnice ale copilului. În acest sens, limitează privitul la TV, jocurile video sau navigatul pe calculator/tabletă/telefon. În schimb, ai putea să propui câteva activități sportive sau jocuri educative.

Stabilește un interval orar al temelor. Copiii, în general, nu au dezvoltată noțiunea timpului, astfel că dacă îi lași singuri, fără un ceas lângă ei sau fără o cronometrare din partea ta, două-trei exerciții simple ar putea dura chiar și câteva ore. Acest lucru este ineficient, determinându-l să piardă timpul aiurea.

După ce ai stabilit acest interval orar, ajută-ți copilul să rezolve temele. Asta nu înseamnă să-i dai tu mură-n gură. Nu, nicidecum! Înseamnă să te asiguri că a înțeles enunțul exercițiului și că gândește corect rezolvarea acestuia. În acest sens, îi poți răspunde la întrebări, îi poți pune întrebări ajutătoare sau îl poți ghida. Dacă îl vei lăsa să rezolve de unul singur, cel mai probabil, dacă nu va ști, va începe să aibă alte preocupări până revii să îl verifici.

La fel de important este să te implici și în procesul de învățare și în pregătirea pentru teste. De multe ori copiii, citind o lecție, au impresia că o știu, însă dacă le propui să îi asculți, punându-le întrebări din aceasta sau rugându-i să vorbească liber pe subiect, își vor da seama că doar „au amețit-o”. Așadar, dacă se întâmplă acest lucru, arată-le cum să învețe eficient. Sugerează-le să își facă o schemă cu idei principale sau să sublinieze ideile importante în text. Le va fi de mare ajutor.

Un lucru la fel de important privind rezolvarea temelor și programul de studiu de acasă, este mediul de desfășurare a acestora. Astfel, scrisul în pat sau pe covor, sau privitul la TV în timpul temelor sunt total excluse. Mediul trebuie să fie unul propice, adică la birou sau la o masă,  spațiul să aibă lumină naturală, iar copilul să aibă parte de liniștea necesară. Dacă te hotărăști să îl asiști la teme, nu o face jucându-te pe telefon sau vorbind la acesta, ascultând muzică sau privind la TV. Dar nici nu face să pară că îl supraveghezi pentru că asta poate fi stresant pentru cel mic. Îți poți rezolva și tu niște sarcini, poți citi o carte, astfel că fiecare va fi preocupat cu propriile îndatoriri.

Ajută-ți copilul să aibă o atitudine pozitivă privind procesul de învățare. Un lucru stimulativ în acest sens este organizarea mediului de lucru. Stabiliți un spațiu dedicat lucrurilor pentru școală și țineți toate materialele acolo. Educă-ți copilul să păstreze ordinea la locul de lucru. Un alt lucru care vă poate ușura munca este un carnețel special de notițe. Acolo își poate nota data testelor, proiectele și activitățile anunțate de doamna învățătoare/profesoară. Astfel, dacă va uita să te înștiințeze cu privire la vreun eveniment, tu vei găsi totul în carnețelul de notițe. Totodată, îl poți obișnui pe copil să își facă to-do-list pe zilelele săptămânii. Dacă pe lângă școală și teme, cel mic desfășoară și unele activități extrașcolare, o astfel de listă cu prioritățile din ziua respectivă îi va fi de folos.

Un alt lucru la fel de important este să comunici constant și eficient cu copilul tău despre activitățile și timpul petrecut la școală. Ce înseamnă asta? Să afli câteva lucruri care ți-ar fi de folos în calitate de părinte. Astfel, în loc să-l întrebi „Cum a fost la școală?” (pentru că riști să primești un răspuns de forma „Bine” sau ”Ok”), mai degrabă îl întrebi „Ce ai învățat azi nou la școală?” sau „S-a întâmplat ceva amuzant azi?” sau „Avut o zi bună/proastă?”. Pe lângă aceste întrebări specifice, nu ezita să discuți cu copilul diverse subiecte/știri potrivite vârstei. Vei avea ocazia să-l observi cum gândește și îl vei ajuta să-și dezvolte capacitatea de exprimare și argumentare.

În ultimul rând, nu ezita să-i spui copilului tău că ai încredere în el și în capacitatea sa de a dobândi succesul școlar. Ba mai mult, încurajează-l să vorbiți despre planurile de viitor. Ajută-l pe cel mic să-și descopere noi pasiuni și să-și dezvolte abilitățile. Ideea e să nu te aștepți ca cel mic să fie primul de casă. Important este să-l determini pe acesta să muncească, să studieze la capacitatea sa maximă.

Fiind un părinte implicat și punându-te la curent cu tot ce înseamnă activitățile educaționale, vei fi un adevărat sprijin pentru piticul tău, iar în acest mod, dobândirea succesului școlar va fi floare la ureche.

Un Comentariu

Adauga un comentariu

KidsOut