Sarcina: de la agonie la extaz

Ți-ai făcut testul și tocmai ai aflat că ești însărcinată? Minunat! Primul pas din proces a fost îndeplint, iar curiozitatea și sutele de întrebări nu întârzie să apară… Ce schimbări apar? O să mă simt diferit? O să am grețuri? Îmi va fi afectată  relația cu partenerul? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care încolțesc în mintea unei viitoare mămici.

Ei, bine da! Există numeroase transformări prin care o femeie însărcinată va trece pe durata sarcinii. Atât fizice, cât și emoționale. Nu ai de ce să te sperii, dar nici nu trebuie să fii luată prin surprindere. Probabil, odată cu aflarea veștii, o să devorezi toate site-urile de profil, în căutarea răspunsurilor dorite. Nu va fi în zadar, însă nu te aștepta la prea multe lămuriri. Fiecare femeie se va simți diferit, în funcție de numeroși factori. Având în vedere diferite contexte, am încercat să sintetizăm principalele schimbări prin care o viitoare mămică va trece în perioada de sarcină.

Primele simptome sunt de natură fizică. Astfel, stările de greață și vomă te vor trezi în fiecare dimineață. Dacă e așa, te poți considera o norocoasă, prentru că, la unele femei, aceste stări se pot întinde pe durata întregii zile. Pe lângă acestea, poți avea o stare de oboseală continuă, te vei simți dărâmată, singurul lucru pe care-l vei dori va fi să stai întinsă în pat, să lenevești. Și asta nu e tot! Poți, de asemenea, să simți un gust ciudat în gură, să ai sânii sensibili, stări de amețeală și leșin, crampe abdominale sau junghiuri. Te-ai cam speriat, nu? Stai, încă nu e cazul! Astea sunt doar posibile simptome. Nu este obligatoriu să le ai. Este foarte probabil să treci peste primul trimestru de sarcină fără să ai astfel de stări.

Următoarele stări care te vor invada vor fi de natură emoțională. O să mă-ngraș prea rău? O să mă urâțesc? Îmi va afecta sarcina viața de cuplu? Și întrebările pot varia în funcție de fiecare persoană in parte, dacă această sarcină era plănuită sau nu, etc. Astfel, dacă nu ești pregătită pentru acest pas, aflarea veștii îți va trezi numeroase neliniști. Să păstrez copilul? Dacă da, am suficiente resurse materiale să-l pot întreține? O să fiu o mamă bună? Și multe astfel de dileme te vor copleși. Indiferent de situație, bine ar fi să ai sprijinul familiei și al partenerului de cuplu pentru că, altfel, riști să cazi într-o depresie. Și te asigur că nu e deloc plăcut.

Oricum, în cazul în care relația ta merge ca pe roate și sarcina este un lucru pe care-l așteptați cu sufletul la gură, nu prea ai de ce să-ți faci probleme. Toate neliniștile tale vor găsi rezolvare odată cu sprijinul venit din partea celor apropiați.

Dacă o să te-ngrași? Clar! Cred că știai deja răpunsul, însă nici vorbă de a fi urâtă. O femeie însărcinată, din punctul meu de vedere, atinge apogeul frumuseții feminine, fiind admirată de orice persoană, nu doar de soț. Așa că nu evita să porți haine mulate. Burtica ta va fi în centrul atenției de fiecare dată.

Recomandări pentru o femeie însărcinată

Știm că una dintre griji este aceea de a nu pierde sarcina. Însă nu trebuie să te transformi într-o femeie super grijulie, să ajungi să stai în pat o zi întreagă. Nu renunța la rutina zilnică, decât în cazul în care medicul îți recomandă acest lucru, pentru că ai o sarcină cu risc. Dar dacă totul e în ordine și ai o sarcină fără probleme, fă ceea ce îți place. Fă sport, mergi la înot, fă dragoste cu soțul tău. Da, cum ai auzit! Actul sexual nu afectează în niciun fel mica făptură din lăuntrul tău. E posibil să simți cum se mișcă bebelușul, după ce ai avut un orgasm, însă nu e nicio problemă, ne informează babycentre.co.uk. Este reacția la bătăile inimii tale, însă micuțul nu simte niciun disconfort și nu are nici cea mai mică idee despre ce se întâmplă.

Pe lângă practicarea activităților care îți fac bine și te animă, îți recomandăm să ții un jurnal săptămânal. Aici îți poți trece toate neliniștele pe care le-ai avut de-a lungul sarcinii și toate lucrurile pozitive care te-au ajutat să scapi de acestea. Ieșiri cu prietenele, comunicarea cu soțul, planuri despre hăinuțe, nume, etc. Să-ți așterni toate gândurile și trăirile în scris poate fi extrem de relaxant și benefic pentru buna ta dispoziție.

Ultima recomandare vizează relația cu partenerul. Nu-ți exclude soțul/iubitul din rutina ta de femeie însărcinată. Nu-l îndepărta din cauza durerii de cap sau stării de oboseală pe care o simți. Dimpotrivă! Roagă-l să îți facă un masaj, plănuiți o ieșire de weekend. Hrănește-ți relația așa cum o făceai și până în acest moment.

După cum observi, sarcina vine la pachet cu o mulțime de schimbări și transformări. Poți citi despre acest subiect la nesfârșit. Nimic nu va semăna cu trările tale proprii. Ceea ce trebuie să faci este să-ți monitorizezi constant evoluția sarcinii și să ții cont de sfaturile medicului. A, și nu renunța la lucrurile care te fac fericită. În rest, nu există vreo rețetă. Totul vine de la sine!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut