Schimbări sociale și emoționale în adolescență

Adolescența este o perioadă ce presupune mari schimbări sociale, emoționale și schimbări care vizează relațiile. Aceste schimbări prevestesc formarea unei identități independente precum și evoluția copilului, pregătirea acestuia pentru viața de adult.

Schimbările sociale în adolescență

În perioada adolescenții tinerii acordă o importanță semnificativă descoperirii și construirii propriei identități. Astfel, s-ar putea să observi acum copilul încercând noi stiluri de îmbrăcăminte, muzică, artă, grupuri de prietenie și așa mai departe. Prietenii, familia, mass-media, cultura și alte asemenea schițează alegerile copilului în anii adolescenței.

Un grad mai mare de independență reprezintă o altă dorință a adolescenților. Copilul va dori probabil mai multă independență privind aspecte precum locurile pe care le frecventează, cum și cu cine își petrece timpul, pe ce cheltuiește banii și așa mai departe. Pe măsură ce copilul devine mai independent, vor apărea probabil unele schimbări în rutinele și relațiile familiale, precum și în relațiile de prietenie ale copilului.

De asemenea, nu este exclus ca propriul adolescent să își dorească un grad mai mare de responsabilitate, atât acasă, cât și la școală.

Experiențele noi, uneori riscante reprezintă un alt aspect pe care majoritatea adolescenților sunt dornici să-l încerce. Acest lucru este normal, pe măsură ce copilul explorează propriile limite și abilități, precum și limitele pe care voi, părinți, le-ați stabilit. El trebuie, de asemenea, să se exprime ca individ.

Totodată, acum este momentul în care copilul începe să dezvolte un set individual mai puternic de credințe și valori. Acesta va pune la îndoială mai multe lucruri și, de asemenea, învață că este responsabil pentru propriile acțiuni, decizii și consecințe. Totuși, este important să reții că acțiunile și cuvintele tale contribuie la modelarea simțului copilului  cu privire la ce este „bine” și ce e „rău”, ce este „corect sau „greșit”.

Pe lângă influențele venite din familie, copilul ar putea fi influențat de prieteni și colegi, mai ales în aspecte care privesc comportamentul, aspectul fizic, interesele sau stima de sine. Nu trebuie să vă descurajați, încă mai aveți o influență asupra copilului, în direcții precum alegerile privind cariera sau valorile morale.

De asemenea, internetul, telefoanele mobile și rețelele sociale pot influența modul în care copilul comunică cu prietenii și învață despre lume.

Tot în adolescență copilul face cunoștință cu un alt gen de relații, cele romantice. Astfel, nu este exclus ca adolescentul să aibă acum prima întâlnire sau primul sărut. Sigur că asta nu înseamnă neapărat începerea relațiilor sexuale. Pentru unii tineri, această experiență poate apărea mai târziu în viață.

Schimbări emoționale în adolescență

În prioada adolescenței, copilul ar putea prezenta sentimente puternice și emoții intense, iar starea de spirit ar putea părea imprevizibilă. Aceste suișuri și coborâșuri emoționale pot duce la creșterea conflictului. Acestea apar în cea mai mare parte deoarece creierul copilului încă învață cum să gestioneze și să exprime emoțiile într-un mod matur, asemeni adulților.

Odată cu înaintarea în vârstă, copilul se va descurca mai bine în citirea și înțelegerea emoțiilor persoanelor din jur. Totuși, în timp ce copilul își dezvoltă aceste abilități, el poate uneori să interpreteze greșit expresiile faciale sau limbajul corpului.

De multe ori se întâmplă ca stima de sine a unui adolescent să fie afectată de înfățișarea fizică sau de modul în care acesta se percepe pe sine. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, s-ar putea să se simtă conștient de aspectul său fizic. Totodată, ar putea să înceapă să-și compare propriul corp cu cele ale prietenilor și colegilor.

Luarea impulsivă a deciziilor este o altă schimbare care poate interveni în perioada adolescenței. Totuși, vestea bună este că, acum, copiii își dezvoltă aceste abilități de luare a deciziilor și învață încă o dată că propriile acțiuni au consecințe și pot fi însoțite chiar de risc, uneori.

Modificări ale relațiilor în adolescență

Una dintre marile modificări pe care le puteți observa este dorința copilului de a petrece mai mult timp cu prietenii și colegii și mai puțin timp cu familia.

În același timp, ar putea părea că disputele părinți-copii sunt tot mai frecvente. Acest lucru este normal, deoarece copiii caută o mai mare independență. Totodată, se întâmplă pentru că copilul începe să gândească mai abstract și să pună la îndoială diferite puncte de vedere. Pe deasupra, copilul ar putea supăra diferite persoane fără să vrea asta, ci doar pentru că nu înțelege întotdeauna cum vorbele și acțiunile sale afectează alte persoane.

Vă poate fi de ajutor să cunoașteți faptul că conflictul tinde să atingă vârful la începutul adolescenței și că aceste schimbări arată că copilul se maturizează. Mai mult, chiar dacă simți că te-ai luptat foarte mult acum cu copilul tău, este puțin probabil ca aceste dispute să vă afecteze relația pe termen lung. Totuși, ar putea fi o idee bună să dezvoltați câteva modalități de comunicare specifice, pentru a reuși să faceți față acestei etape aparent mai dificile.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut