Semne și simptome timpurii ale unei sarcini

Deși testele de sarcină sunt primele la care apelăm pentru validarea unei sarcini, există și alte semne care pot indica acest lucru, și sunt vizibile în primul trimestru de sarcină.

  1. Întârzierea menstruației

Întârzierea menstruației reprezintă unul dintre cele mai cunoscute semne pentru existența unei sarcini în fază incipientă.

În timpul menstruației, mucoasa uterului se descompune și este eliminată, acest proces durând de obicei de la trei până la șapte zile.

Atunci când o femeie rămâne gravidă, producția continuă a hormonului progesteron menține mucoasa uterului, ceea ce înseamnă că menstruația nu va mai apărea, deoarece mucoasa uterului nu mai este eliminată.

  1. Crampe

În timpul primului trimestru de sarcină o femeie poate prezenta crampe la nivelul tălpilor și picioarelor. Se pare că acest lucru este cauzat de o schimbare în modul în care organismul procesează calciul.

„O mare parte din calciul pe care îl obții din dieta normală este folosit de corp pentru a ajuta la dezvoltarea oaselor, dinților și a altor organe ale bebelușului”, a scris dr. M.D. Mazumdar, ginecolog consultant senior la SM Polyclinic, potrivit The Independent.

La rândul său, acest lucru scade proporția de calciu din corpul mamei, făcând oasele și mușchii mai slabi.

  1. Inflamarea sânilor

Un alt simptom comun pe care femeile îl pot observa pe măsură ce corpul lor începe să se schimbe în timpul sarcinii, este creșterea sensibilității sânilor.

Nu numai că sânii se simt mai inflamați și mai sensibili decât de obicei, dar pot crește de asemenea în mărime.

Alte modificări fizice ale sânilor pot include mai multe vene vizibile și închiderea culorii sfârcurilor.

  1. Oboseală

Atunci când o femeie rămâne gravidă, schimbările hormonale care se produc, o pot face să se simtă din ce în ce mai obosită.

O creștere a nivelurilor hormonilor estrogen și progesteron poate duce la oboseală intensă, în special în primul trimestru de sarcină.

  1. Greață

Greața de dimineață reprezintă o expresie folosită adesea pentru a descrie senzațiile de greață cu care unele femei se confruntă în perioada sarcinii.

Deși sunt numite „matinale”, acestea pot apărea oricând în timpul zilei sau nopții, și încep la aproximativ 3 săptămâni după concepție.

  1. Sângerare

În timp ce femeile nu au menstruație în timpul sarcinii, sângerările pot încă să apară ocazional.

Aproximativ una din patru femei însărcinate va sângera ușor în timpul primului trimestru, potrivit BabyCentre.

Sângerarea de implantare poate apărea în jurul unei săptămâni după ovulație, când ovulul fertilizat se implantează în mucoasa uterului.

  1. Pofte

Este bine cunoscut că preferințele de gust ale femeilor se schimbă în timpul sarcinii. Astfel, acestea pot dezvolta o aversiune față de alimentele pe care inițial le plăceau, preferând în schimb alimente pe care în primă fază le urau.

De asemenea, simțurile sunt mult mai bine dezvoltate, în special mirosul.

  1. Schimbări de dispoziție

După cum am mai spus anterior, corpul unei femei gravide va prezenta o creștere dramatică a hormonilor estrogen și progesteron în sânge. Această creștere determină, printre altele, schimbări de dispoziție în timpul sarcinii timpurii.

Aducerea unui copil pe lume este o experiență emoțională, astfel că o combinație de schimbări hormonale și natura copleșitoare a sarcinii ar putea duce la o gamă variată de sentimente care se grăbesc să iasă la suprafață.

  1. Drumuri dese la baie

Femeile aflate în stadiile incipiente ale sarcinii pot întâmpina o nevoie mai mare de a folosi toaleta mai frecvent.

Acest lucru este determinat de creșterea fluxului sanguin către rinichi, după cum afirmă Kidspot.

Mai mult, dimensiunea în creștere a uterului în timpul primului trimestru poate, de asemenea, să pună presiune asupra vezicii urinare.

  1. Hyperemesis gravidarum

Deși acest termen poate să nu fie foarte familiar, afectează mai mult de una din 100 de femei gravide. Această afecțiune presupune vărsături severe în timpul sarcinii.

Femeile care suferă de hiperemesis gravidarum pot continua să aibă aceste simptome pe toată durata sarcinii, deși ele se pot îmbunătăți în timp.

Este important ca femeile însărcinate să solicite sfatul unui medic, mai ales dacă suferă de greață și vărsături severe.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut