Siesta copiilor și somnul la grădiniţă

Siesta copiilor este un moment important pentru dezvoltarea acestora. Copiii mici au nevoie de mult mai mult somn decât adulţii întrucât ei cresc şi se dezvoltă rapid. Pentru a răspunde mai bine nevoilor lor, copiii au nevoie de somn în timpul zilei, chiar și la grădiniță.

Siestele au numeroase beneficii asupra copiilor. Acest moment de odihnă permite creierului lor să transfere noi informaţii care vin din regiunea creierului responsabil cu memoria pe termen lung. Numeroase studii au demonstrat faptul că micuţii care dorm după o nouă activitate de învăţare reţin mult mai bine acele cunoştinţe. Siesta are de asemenea efecte pozitive asupra umorului copilului. Aceasta diminuează frecvenţa crizelor, a anxietăţii şi a hiperactivităţii. În fine, siestele sunt benefice pentru sănătatea în general şi diminuează infecţiile. De fapt, hormonii de creştere sunt secretaţi în anumite faze ale somnului. Acesta creşte, printre altele, activitatea sistemului imunitar.

Are nevoie în fiecare zi de somn?

Nevoile în materie de odihnă diferă de la un copil la altul. Acestea se schimbă pe măsură ce copiii cresc. Nevoia de odihnă este prezentă până la vârsta preşcolară, dar se manifestă diferit în funcţie de copil şi de vârsta acestuia. Unii au nevoie de a dormi o oră sau mai mult după-amiază, în timp ce alţii se mulţumesc cu o scurtă perioadă de relaxare (ex: să se întindă pe o canapea cu un joc liniştitor sau o carte).

În jurul vârstei de 4 ani, se prea poate ca unii copii să doarmă ocazional. Se poate ca siesta să le dea peste cap rutina de seară şi să întârzie ora de culcare. În asemenea situaţie, puteţi fi tentaţi să nu vă mai culcaţi copilul la amiază.

Înainte de a ajunge la această soluţie, asiguraţi-vă că:

  • Siesta nu durează mai mult de 2 ore şi că are loc imediat după prânz (nu după ora 15), altfel, aceasta poate afecta somnul de seară.
  • Copilul nu are într-adevăr nevoie de a dormi la amiază, întrucât lipsa somnului îl poate face supărăcios şi nefericit.

Pentru a evalua dacă copilul are încă nevoie de somn, trebuie să îl observaţi cu atenţie. De exemplu, un copil care nu a dormit poate fi foarte energic după-amiaza. Unii părinţi cred că acest lucru indică faptul că cel mic nu are nevoie de somn pe timpul zilei. Totodată, dacă acesta are dificultăţi în a se calma, este cu siguranţă pentru că încă mai are nevoie de somnul de amiază. Fiţi aşadar atenţi la copil înainte de a găsi cea mai bună soluţie pentru a-i răspunde nevoilor de somn.

Somnul la grădiniţă

Perioada de somn de la grădiniţă poate fi un moment dificil de trăit pentru unii copii, mai ales la începutul anului. Atunci când copiii schimbă grupa, nu îşi regăsesc întotdeauna ritualul şi punctele de reper cu care era obişnuit.

De altfel, pe durata integrării la noua grădiniţă, copiii devin uneori neliniştiţi în momentul somnului. Pentru a fi capabil de a se lăsa dus la somn, copilul are nevoie să se simtă în deplină încredere. Pentru a ajuta aceşti copii, educatoarea va trebui să introducă un ritual previzibil şi să asigure o prezenţă liniştitoare şi constantă în momentul somnului. În ciuda acestor lucruri, unii copii pot continua să se mişte, să alerge dintr-o parte în alta şi să facă gălăgie, deranjând astfel întreaga grupă.

Dacă constataţi că cel mic este capabil să îşi petreacă bine întreaga zi fără a dormi la prânz, discutaţi cu educatoarea pentru a şti dacă este posibil să i se modifice rutina. De exemplu, în loc de a-i impune somnul copilului, ea îi poate cere să se întindă cu calm pentru o anumită perioadă de timp, ceea ce va permite altor copii să doarmă. Apoi, ea va putea să îl invite la jocuri la tablă în linişte.

Fiecare copil este diferit, iar nevoile acestora sunt diferite. Somnul este o necesitate a corpului de a „îndosaria” noile informaţii şi de a le aşeza în aşa fel încât să fie accesate cu uşurinţă la nevoie. Nu trebuie să vă forţaţi copilul să doarmă. Trebuie doar să fiţi atenţi la nevoile lor.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut