Simptome ce nu trebuie ignorate la un copil

Odată deveniți părinți, bunăstarea propriilor copii este mai presus de orice. Când ei sunt afectați de o boală extremă, îngrijorarea noastră crește deoarece, citindu-le pe chip suferința, ne confruntăm cu un sentiment de neputință.

Sigur că, în calitate de părinți, suntem extrem de vigilenți, însă există riscul ca unele lucruri să ne scape și nouă. Acesta poate fi cazul și unor simptome ale unor boli periculoase.

Iată câteva dintre simptomele care nu ar trebui niciodată ignorate!

 • Febră mare

În cazul unui copil cu vârsta până la 3 luni, o temperatură de peste 37 de grade Celsius nu este ok. Pentru un copil cu vârsta între 3 și 6 luni, febră mare înseamnă o temperatură de 38 de grade Celsius. La o vârstă ceva mai măricică, febra mare înseamnă o temperatură de circa 38 de grade Celsius.

Țineți cont că temperatura nu este singurul element de luat în calcul. Chiar dacă termometrul nu semnalează o febră mare, dacă cel mic are alte simptome, nu ezitați să consultați medicul!

 • Febră pe termen lung

Dacă după patru ore de utilizare a medicamentelor antipiretice, febra nu a scăzut încă sau dacă o febră netratată (mare sau mică) a durat mai mult de cinci zile, solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.

 • Febră asociată cu dureri de cap

Fii foarte atent la plângeri privind durerile de gât, un gât rigid sau durerile de cap în combinație cu febra, întrucât acestea, în unele cazuri, pot fi asociate meningitei.

 • Pete roșii pe piele

Apariția acestora poate fi asociată cu o varietate de boli și afecțiuni. Pentru a fi siguri că sunt diagnosticate corect, consultați medicul pediatru!

 • Penis neregulat

În mod ideal ar trebui să faceți verificări lunare ale corpului mic al unui copil, pentru a detecta diversele anomalii. Dacă ceva nu vi se pare în regulă, solicitați sfatul medicului.

 • Dureri abdominale acute

Dacă cel mic se plânge de durere în jurul buricului sau în partea dreaptă a abdomenului, faceți o mică vizită la pediatru, mai ales dacă aceste plângeri sunt asociate cu alte simptome, cum ar fi vărsăturile sau diareea. Acesta poate fi un semn de apendicită, o afecțiune care progresează rapid dacă nu este diagnosticată la timp.

 • Cefalee cu vărsături

Migrenele nu sunt un lucru neobișnuit la copii, însă, în cazul lor, este recomandat să acordăm o atenție deosebită.

 • O cantitate scăzută de urină

Acest simptom este adesea asociat cu o gură uscată, cu piele palidă, vărsături sau diaree și poate fi un semn de deshidratare. Dacă observați paloare și apatie, nu amânați vizita la medic!

 • Buze albastre

Acest semnal poate fi asociat cu dificultăți de respirație. S-ar putea să observați că micuțul vostru nu poate respira sau are o respirație șuierătoare. Aceasta ar putea fi o problemă respiratorie cauzată de o reacție alergică sau chiar de un atac de astm. În astfel de situații, optați imediat pentru ajutor medical.

 • Umflarea feței, a limbii sau a buzelor

Acestea sunt semne caracteristice ale unei reacții alergice puternice. Luați legătura cu medicul pentru a vedea dacă simptomele necesită asistență medicală.

 • Vărsături după o căzătură

Mai ales în cazul bebelușilor, poate fi vorba de o urgență neurologică. Dacă cel mic are un astfel de simptom, nu amânați vizita la medic.

 • Sângerare excesivă

Dacă copilul suferă o tăietură și sângerarea nu se oprește nici după câteva minute de presiune, mergeți la medicul pediatru, astfel încât sterilizarea și tratamentul să fie administrate corect!

Este important să luați măsuri imediate dacă observați că cel mic suferă de unul sau mai multe dintre aceste simptome. Chiar dacă se dovedește că nu este nimic serios, știți vorba aia: „mai bine să previi, decât să tratezi”.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut