Spălatul pe mâini

Spălatul pe mâini este un obicei benefic, pe care copiii trebuie să și-l însușească încă de mici. De ce este acesta important pentru sănătatea și igiena celor mici, descoperiți în cele ce urmează.

În general, din cauza microbilor care se găsesc pe mâini, copilul atrage boli precum gripa, gastroenterocolita sau răceala. Atunci când spălatul mâinilor este bine făcut, permite îndepărtarea a 80% dintre microbi. Este așadar important să vă asigurați că cel mic își spală regulat mâinile, ca măsură de prevenție.

Cum să te speli corect pe mâini

Cum să te speli corect pe mâini

Cum facem acest lucru?

Pentru o bună spălare a mâinilor, trebuie să le înmuiați și să le dați cu săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, frecând prin toate colțurile (între degete, pe dosul și pe palma mâinilor). Ideal este să folosiți săpun lichid sau spumant: o singură apăsare pe pompă este suficientă. Cât despre săpunurile antibacteriene, nu sunt necesare. Puteți cere copilului să cânte un cântecel în timp ce își săpunește mâinile, spre exemplu „Am două mânuțe”, timp în care acesta își îndepărtează la maximum microbii.

Trebuie clătite binele mâinile cu apă călduță, apoi să le usuce cu un prosop. Cum microbii supraviețuiesc câteva zile pe prosop din țesut, cel mai bine este să spălați cât mai des prosoapele de acasă. În spațiile publice, este de preferat utilizarea șervețelelor din hârtie.

De la ce vârstă să începeți?

Chiar dacă nu se agață încă, bebelușul atinge multe lucruri (ex: jucării, ursuleți, mâinile voastre, etc.). Prosopul nu este suficient pentru a îndepărta microbii. Este de preferat să îi spălați mâinile cu săpun. Diluând un pic de șampon pentru bebeluși în apă, veți obține un săpun suficient de catifelat cu mâinile sale.

Spălatul pe mâini cu săpun poate reduce jumătate din riscurile de diaree la copiii mai mic de 5 ani și până la 25% din riscurile de infecții respiratorii.

Atunci când copiii își spală mâinile, au tendința de a freca și de a clăti rapid în timp ce apa curge și nu lasă timp săpunului să curețe. Este așadar de preferat să ajutați copilul să se spele pe mâini pentru a vă asigura că o face bine. Acesta nu poate să își spele corect mâinile înainte de vârsta de 4 ani. Și cum toți cei mici învață prin exemplu, este important să o faceți așa cum trebuie, chiar voi înșivă! Îi puteți, de asemenea, cumpăra acestuia un distribuitor de săpun cu imagini amuzante pentru a face activitatea mai atractivă. Un tablou motivațional poate de asemenea să îl încurajeze.

Când se spală mâinile?

  • Înainte de a mânca.
  • După ce a fost la toaletă.
  • După ce s-a jucat afară.
  • Atunci când ajunge la grădiniță și atunci când pleacă.
  • Atunci când intră în casă.
  • După ce și-a șters nasul sau a strănutat sau a tușit în mâini.
  • Atunci când acestea sunt murdare.

Fără săpun pe mâini?

Șervețelele antibacteriene sau dezinfectanții pe bază de alcool pot fi o soluție. Dar acești dezinfectanți omoară microbii fără a îndepărta murdăria de pe mâini. Dacă folosiți aceste alternative, trebuie ca cel mic să frece mâinile până când acestea devin uscate. Dezinfectantul trebuie de asemenea să nu fie lăsat la îndemâna sa, căci poate fi toxic și îl poate înghiți. Din acest motiv, grădinița favorizează spălarea pe mâini cu apă și săpun. Dezinfectanții pot ajuta doar ocazional, spre exemplu atunci când ieșiți.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut