Știați că…? / Lucruri interesante despre bradul de Crăciun

Bradul de Crăciun reprezintă unul dintre cele mai pregnante simboluri ale sărbătorilor de iarnă. Sigur că pentru a respecta această tradiție, oamenii pot apela la un brad natural sau la unul artificial. De asemenea, obiectele de decor pot fi din cele produse în masă sau create manual. Indiferent de preferințele oamenilor, luminițele sunt nelipsite.

Și totuși, cum am ajuns la acest obicei? Și cum au evoluat brazii de Crăciun de-a lungul timpului? Vă invităm să descoperiți! 🙂

Știați că…?

 1. Încă înainte de Hristos, brazii erau considerați în timpul iernii un simbol al fertilității.
 2. Primul pom de Crăciun a fost împodobit în anul 1510, la Riga, Letonia.
 3. Prima referință tipărită a pomilor de Crăciun, a apărut 2 decenii mai târziu, în 1531, în Germania.
 4. În medie, bradul de Crăciun conține 30.000 de gândaci și insecte.
 5. Poate dura până la 15 ani să crească un copac de o înălțime de circa 2 metri, însă timpul mediu de creștere este de 7 ani.
 6. Inițial, brazii de Crăciun erau împodobiți cu mere, nuci sau alte produse comestibile.
 7. Martin Luther este creditat pentru ideea ca pomul de Crăciun să fie luminat. Călugărul din secolul al XVI-lea a adăugat lumânări în bradul său pentru a arăta ca niște stele într-o pădure.
 8. Asistentul lui Thomas Edison, Edward Johnson, a venit cu ideea de lumini electrice pentru pomul de Crăciun în 1882. Luminițele pentru pomul de Crăciun au fost produse în masă pentru prima dată în 1890.
 9. Ornamentele fabricate pentru pomul de Crăciun au fost vândute pentru prima dată în anul 1880, de Woolworths.
 10. În vârful bradului se pune de obicei un înger sau o stea, acestea reprezentând pe arhanghelul Gabriel sau Steaua din Betleem, din momentul nașterii lui Iisus.
 11. Începnd cu anul 1947, bradul de Crăciun din Trafalgar Square din Londra este oferit în dar, în fiecare an, de orașul Oslo, Norvegia. Cadoul simbolizează recunoștința pe care norvegienii o arată britanicilor pentru ajutorul oferit în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
 12. În România, primul brad a fost împodobit în 1866. Acesta a fost văzut la palatul principelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Principatele Române.
 13. Cel mai înalt brad de Crăciun care a fost împodobit în România măsura 42 de metri. S-a întâmplat în 2016, în județul Sibiu.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut