Stimularea precoce prin joc

Copilul are nevoie să fie stimulat pentru a se dezvolta armonios și pentru a dobândi numeroase cunoștințe și învățături. Iată cum puteți aplica stimularea precoce prin joc, încă de la cele mai fragede vârste!

Niciodată nu este prea devreme pentru a stimula copilul

Creierul celor mici se dezvoltă într-o manieră uimitoare. Așadar, nu este niciodată prea devreme să începeți să stimulați copilul. De la 0 la 3 ani, creierul acestuia cunoaște o creștere excepțională. La naștere, acesta nu reprezintă decât 25% din mărimea creierului unui adult. Pe durata primului an de viață, creierul bebelușului se dublează în mărime. La 3 ani, acesta reprezintă 80% din mărimea creierului unui adult.

Această creștere impresionantă se explică prin toată activitatea care se petrece în creierul bebelușului în timpul acestei perioade. Atunci când se naște, copilul are toți neuronii necesari pentru a învăța. Are totodată nevoie să fie stimulat pentru a se crea legături între neuroni. Cu cât are mai multe legături, cu atât copilul poate dobândi abilități și cunoștințe.

Cum să îl stimulați pe cel mic în viața de zi cu zi?

Toate experiențele pe care copilul le trăiește de la vârstă fragedă servesc viitoarelor sale învățături. Datorită lor, creierul său se dezvoltă pe toate planurile (limbaj, cognitiv, motor, social și afectiv). Din această cauză este importantă stimularea copilului. Și nu este nevoie de accesorii sau de jucării particulare: stimulări sunt peste tot.

În fiecare secundă se creează 700-1000 de noi conexiuni în creierul copilului de la 0 la 3 ani!

Tot ce faceți zi de zi hrănește creierul copilului și îi pune neuronii să muncească. De exemplu, atunci când vorbiți bebelușului, atunci când îi arătați degetul, diferite obiecte și numiți lucrurile, acest lucru îi dezvoltă regiunile din creier legate de limbaj. Acest lucru îi stimulează, de asemenea, dezvoltarea sa socială, datorită faptului că aveți un schimb cu el.

A-i face baie bebelușului și a-l duce în parc în căruț îi permite acestuia să descopere lucruri noi, cum ar fi să vadă jucării colorate, să audă sunete noi, să atingă apa, nisipul, gazonul, etc.

Jocuri care favorizează dezvoltarea creierului

Iată câteva idei de jocuri pe care le puteți face cu cel mic pentru a-i stimula dezvoltarea creierului.

Înainte de 6 luni

Cântecele gesticulate

Cântecele gesticulate sunt excelente pentru a stimula bebelușul. Mai întâi, acesta vă privește expresia feței (stimulare vizuală), vă ascultă (stimulare auditivă) și vă simte gâdilelile sau mângâierile (stimulare fizică). Aceste cântece stimulează de asemenea limbajul și motricitatea deoarece bebelușul vă privește cum faceți gesturi. De exemplu: cântecelul „Eu am 10 degețele”

De la 6 luni la 1 an

Cursa cu obstacole

Puneți pe sol jucării care fac zgomot, covoare și perne de diferite texturi pe care copilul să le poată escalada sau să le ocoloească. Acest lucru îi dezvoltă abilitățile motrice și mentale, căci trebuie să decidă pe unde să treacă.

De la 18 luni la 2 ani

Bucătăria chefilor

Împreună cu cel mic, scoateți accesorii din bucătărie apoi jucați-vă „de-a preparatul” și „de-a gustatul” rețetelor. Puteți imita că beți ceva cald, că mâncați un aliment rece sau o farfurie care nu vă place. Pe copil îl amuză să vă vadă reacția și îl încurajează să reacționeze ca voi. Acest joc îi stimulează simțul observației și favorizează dezvoltarea socială.

De la 2 la 3 ani

Incredibilul de mine!

Trasați un contur al corpului copilului pe o foaie mare de hârtie. Împreună cu el, numiți părțile corpului său și desenați detalii în unele locuri. Copilul poate adăuga autocolante pe desen. Datorită acestei activități, copilul își dezvoltă motricitatea fină și limbajul și, în plus, devine conștient de corpul său.

Fiecare în ritmul său

Fiecare copil este unic. De aceea copiii nu își dezvoltă aceleași abilități în același timp și în aceeași ordine. Dezvoltarea celui mic depinde de caracteristicile proprii (personalitate, capacitățile naturale, interese și preferințe) și de experiențele pe care le trăiește cu voi și cu alte persoane care au grijă de el. Nu trebuie așadar să vă îngrijorați dacă cel mic nu face aceleași lucruri ca verișorul său de aceeași vârstă.

De reținut!

  • Între 0 și 3 ani, creierul bebelușului se dezvoltă impresionant.
  • Atunci când stimulați bebelușul, îl ajutați pe acesta să își creeze conexiuni între neuronii creierului său.
  • Este ușor să stimulați copilul prin activitățile de zi cu zi.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut